Avrupa'ya Göç ve İslamofobi

Avrupa göç konusunda adalet sağlayamıyor.

Belkide Kavimler Göçü'nün ardından dünya üzerinde yaşanan en büyük göçler koronavirüs pandemisinden sonra yaşanıyor. Afrika, Orta Doğu ve Asya'dan kaçan düzensiz göçmenler Avrupa devletlerinin sınırlarını zorluyor. Avrupa kıtasının nüfusu köklü bir değişime girmek üzere. Hali hazırda çoğunluğu yaşlı bir nüfusa sahip olan Avrupa ülkeleri kıta dışından gelecek genç işgücüne ihtiyaç duyuyor. Ancak tüm bunlarla birlikte kamuoyu ve medyada yabancı karşıtı söylemler git gide artıyor.

Avrupa'da yabancı karşıtı söylemlerin ana nedenlerinden biri İslamofobidir. Avrupa ülkeleri ekonomik avantajları ve dünyanın kabul gördüğü yasaları nedeni ile göçmenlerin en gözde bölgesidir ancak Avrupa kamuoyundaki İslamofobik yaklaşım, sınır kapısında bekleyen ve işgücüne katılım sağlayacak göçmenlere engel olmaktadır. Avrupa Birliği özellikle Orta Doğu'dan gelen göçü engelleyebilmek adına milyarlarca Euro harcamaktadır. Avrupa ülkeleri Hıristiyanlık inancına sahip göçmenlere geçici çalışma vizesi, sığınmacı kimliği verirken, çoğunluğu İslam inancına sahip bölgelere geçit vermemektedir. Örneğin, Suriye'den gelenler için Türkiye, İspanya'nın güney sınırı için Fas'a, Sahra yolunu kapaması için Nijere milyarlarca Euro ödemektedir. Fakat buna rağmen yüzbinlerce göçmen Avrupa sınırlarına dayanmış durumdadır.


Avrupa göç konusunda kararsızlık ve korku içindedir. Sınırlarda bekleyen ve akınla gelmeye devam eden yüzbinlerce göçmene hem işgücü bakımından ihtiyacı vardır hem entegrasyon sağlamak için yeni düzenlemelere ve ekonomik plana gerek duymaktadır. Avrupa'da ulusalcı kesim göçmenlere kesinlikle karşı olduğunu sert bir dille duyurmaktadır. Macaristan hükümeti göçmen kabul etmeyeceğini duyurmuştur. Öte yandan Almanya devasa fabrikalarında çalışacak yeni işçilere gereksinim duymaktadır ve Avrupa Birliği'ni bu yönde yönlendirmektedir. Ukrayna Putin krizinde net şekilde Doğu Avrupa ülkelerinin Hıristiyanlık inancına sahip kişileri göçmen olarak kabul ettiği ancak Suriye'den gelen göçmenleri sınırda beklettiği görülmüştür.