Avustralya’da 120 milyon yıldan daha eski kuş izleri keşfedildi.

Avustralya’da yapılan bir araştırmada, 120 milyon yıldan daha eski olduğu belirlenen fosilleşmiş kuş izleri bulundu.

Avustralya’nın Victoria eyaletinde yapılan bir araştırmada, 120 milyon yıldan daha eski olduğu belirlenen fosilleşmiş kuş izleri bulundu. Bu izler, güney kıtalarında yaşamış kuşların en eski izleri olarak kabul ediliyor.

Kuşlar, yaklaşık 150 milyon yıl önce teropod adı verilen etçil dinozorlardan evrimleşti. Ancak Jura ve Kretase dönemlerinde yaşamış kuşlara ait fosil kanıtlar çok nadirdir. Londra’daki Doğa Tarihi Müzesi’nden Julian Hume, “Zaman ilerledikçe, narin kuş iskeletlerinin korunma şansı azalır.” diyor.

Bu, özellikle Gondvana adı verilen ve daha sonra Güney Amerika, Afrika, Antarktika, Avustralya, Arabistan ve Hint altkıtasını oluşturan dev bir kara parçasında yaşamış kuşlar için geçerlidir. Daha önce Gondvana’da yaşamış kuşlara ait en eski kanıt, yaklaşık 118 milyon yıl önce yaşamış olduğu düşünülen bir furka ve bir tüydü.

Şimdi ise, Atlanta, Georgia’daki Emory Üniversitesi’nden Anthony Martin ve meslektaşları, 120 milyon yıl öncesine ait kuş izleri bulduklarını açıkladılar. Fosil zengini Wonthaggi Formasyonu’nda yapılan araştırmalar sırasında, yerde izler fark ettiklerini söylüyor Martin. “Bunların kuş izleri olduğunu anladım, bu çok heyecan vericiydi.” diyor. “Bu izlerin Avustralya’da ve güney yarımkürede bulunan en eski kuş izleri olduğunu biliyordum.” diyor, çünkü formasyondaki kayaların 129 ile 120 milyon yıl öncesine ait olduğunu belirtiyor.

Ekip toplam 27 ayak izi buldu. Bu izlerin farklı şekil ve boyutlarda olması, farklı tür ve yaşlarda kuşların varlığını gösteriyor. Kretase döneminde, Wonthaggi bugünkünden daha güneydeydi. Ama Dünya şimdikinden yaklaşık 10°C daha sıcaktı, bu yüzden iklim bugünkü İngiltere gibi, yazları hoş, kışları soğuktu, diyor Martin. Ayak izleri, farklı zamanlara ait kayaların katmanlarında görülüyor. Bölgenin kışın soğuk ve karanlık olması nedeniyle, araştırmacılar kuşların burada yıl boyu kalmadığını, ama her yıl bir göç rotasında durduklarını düşünüyorlar. “Burada kendilerini evlerinde hissetmiş olabilirler.” diyor Martin.

Hume, “Kuş paleontolojisi dünyasında, fosil kaydının kanıtı, kuş ayak izlerinin korunması olsun, gerçek bir öneme sahiptir.” diyor.

Kaynak: NewScientist