Ay'a Çarparak Krater Oluşturacak 'Uzay Çöpü' Hakkında Ne Biliyoruz?
Uzay çalışmaları sırasında ortaya çıkan çöplerden birinin sekiz yıllık yolculuğunun ardından Ay'a çarpması bekleniyor.
2014'te Ay'ın etrafında dönen Çin'in Chang 5-T1 misyonunun bir parçası olduğuna inanılan kullanılmış roket güçlendiricinin, Hertzsprung kraterine çarpacağı tahmin ediliyor.
Saatte 9 bin 334 kilometre hızla ilerleyen 4 tonluk roket gövdesinin çarpma sonucu yüzeyde 20-30 metre genişliğinde krater oluşturması bekleniyor.
Uzay çöpü kime ait?
SpaceNews'in haberine göre, Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Wang Wenbin 21 Şubat'ta Çin hükümetinin internet sitesinde yaptığı açıklamada, "Çin'in gözlemlerine göre, misyonla ilgili roketin üst aşaması Dünya atmosferine girdi ve tamamen yandı" dedi.
Peki uzay çöpü nedir?
Uzmanlar hali hazırda Dünya’nın yörüngesinde bir santimetreden daha büyük 750 binden fazla uzay çöpünün bulunduğunu tahmin ediyor. Bu parçaların her birinin bir uzay mekiğine zarar verebilecek hatta bir uyduyu yok edebilecek potansiyel tehlikeye sahip olduğu sanılıyor.
Kullanım süresi sona eren ve hurdaya çıkan cihazlar, küresel iletişimden uzay yolculuklarına, hava raporlarından uydulara kadar birçok alanda tehlike arz ediyor.
Her şeyden önemlisi de yörüngeyi daha karmaşık hale getiriyor. Uzmanlar, özellikle özel firmaların uzaya gönderdiği uyduların kontrol altına alınamaması halinde durumun çok daha vahim olacağı konusunda uyarıyor.
Kaynak: Euronews