Ay'da Demiryolu Projesi

DARPA ve Northrop Grumman ile Geleceğe Yolculuk!

ABD Savunma İleri Araştırma Projeleri Ajansı (DARPA), Ay'da bir demiryolu inşa fikrini geliştirmek için Northrop Grumman gibi önde gelen bir havacılık ve savunma teknolojisi şirketini seçti. Bu, geçen yıl duyurulan ve 14 farklı şirketin katıldığı devasa ölçekli 10 yıllık bir proje olan Ay Mimarisi (LunA-10) çalışmasının bir parçasıdır. İlgili mühendislik alanlarından haberdar olan kaynaklar, 20 Nisan'da yaptıkları açıklamalarda bu gelişmeleri detaylandırdılar.

ABD'nin Ay'a astronot gönderme hedefine ulaşılmasının üzerinden 50 yıl geçtiğini düşünürsek, Artemis programı sadece Ay'a iniş yapmakla kalmayıp aynı zamanda kalıcı bir üs kurmayı ve Mars'a yönelik yolculuklar için temel hazırlıkları yapmayı amaçlıyor. NASA, insanlı Ay görevlerine odaklanırken, DARPA ise daha sonraki adımlara odaklanıyor.

LunA-10 projesi, Ay'da çoklu görev sistemlerinin oluşturulması için çözümler geliştirmeyi amaçlıyor. Örneğin, Dünya'da sadece bir görevi yerine getiren bir enerji santrali yerine, Ay'daki bir enerji istasyonu aynı zamanda konum belirleme ve iletişim merkezi olarak da görev yapabilirken kablosuz elektrik iletimi yapabilir. Geçen yıl Aralık ayında, SpaceX ve Blue Origin gibi önde gelen şirketler de dâhil olmak üzere 12 şirketin projeye katıldığı duyurulmuştu.

Northrop Grumman, projedeki rolünü ilk açıklayan şirket oldu ve Ay demiryolu konseptini geliştirecek. Bu gelişmenin, 19. yüzyılda Amerikan Batısı'ndaki ekonomik faaliyeti artıran demiryolu teknolojisinin getirdiği dönüşümü andırdığı belirtiliyor. Şirket, Ay'da ekonomik gelişimi mümkün kılan yeni teknolojilerin doğuşunu temsil ediyor.

Şu anda Northrop Grumman, ray ağı inşa etmek için gerekli kaynakları belirleme gibi belirli bir role odaklanmış durumda. Bu, projenin teknik ve lojistik risklerini belirlemeye ve maliyetleri tahmin etmeye yardımcı olacaktır. Müteahhit ayrıca, projenin tam operasyonel hâle gelmesi durumunda prototipler, tasarım analizi ve mimari gereksinimlerin geliştirilmesine de liderlik edecek. Bir sonraki aşamada, şirket sistem inşası, rayların kurulması, hizalanması ve işletilmesi fikrini detaylandıracak ve bakım ve onarım için robotları nasıl kullanabileceklerini keşfedecek.