Az Çok Fotoğraf Bilgisi

Fotoğraf adına birkaç bir şey.

Az çok fotoğraf bilgisinde, bugünkü konseptimiz fotoğrafçılığa ilgisi olanlar için. Dijitalin bu kadar gelişmiş olduğu dünyada tabi ki görsellik de artmaktadır. İnsanlar artık her şeyi belgelemekte, anıları yad etmek için albümler biriktirmektedir. Tabi bunu sadece anı olarak değil, profesyonel hayatta kullananlar da var. Aşırı gelişmiş makineler, lenslerle görseller sanki içinde yaşıyormuş gibi canlı ve ilgi çekici olmaktadır. Adeta yeni bir bilim dalı gibi...

Konuya en başta fotoğrafın tanımı ile başlayalım. Basit tanım ile fotoğraf, Yunanca “Photos – Işık ” ve “Graphes - Yazmak ” kelimelerinin birleşimi olup, yine en basit şekilde Türkçeleştirdiğimizde “Işıkla yazmak” demektir. Fotoğrafın genişletilmiş bir tanımını yapacak olursak; ortamda mevcut ve gözle görülebilen maddi varlık ve şekilleri, ışık ve bazı kimyasal maddeler/dijital algılayıcılar (sensörler) yardımıyla ışığa karşı duyarlı hale getirilmiş film, kâğıt veya herhangi bir yüzey üzerine hapseden fiziksel ve kimyasal bir işlemdir.

Fotoğrafçılık tanımını yapmışken şimdi de 1/3 kuralından bahsedelim.

Fotoğrafçılıkda 1/3 kuralı, kadraj yatay ve dikey parçalara bölünür. Bölünen parçalar birbirine eşittir. Toplam 9 parçadan oluşan bu kutucukta fotoğraflanmak istenen görsel unsur yerleştirilir. Bu noktalara doğru bir yerleştirme yapıldığında çekilen fotoğrafın estetik bir değer kazandığı görülür.

Peki bilmemiz gereken temel fotoğraf bilgileri, çekim ölçekleri nelerdir?

Öncellikle çekim ölçekli bir fotoğrafın özelliği, çekilen fotoğrafın nizama uygun olmasıdır. Göz yormamalı, her şey eksiksiz olmalıdır. Gereksiz olan her şey kadraj dışına atılmalı, insanı fotoğrafın içine çekmelidir. Çekim ölçeği hem konu, hem de görüntü alanına bağlı olarak, konunun görüntü boyutu göz önüne alınarak belirlenir. İnsan vücudu birim olarak alındığında altı temel çekim ölçeği vardır. Bunlar; boy çekim, diz çekim, bel çekim, göğüs çekim, omuz çekim ve yakın çekimdir (surat, baş).

Bu çekim ölçeklerinin tanımına bakarsak:

  1. Boy Çekimi: Çekilen kişinin ya da kişilerin kadraj içine tamamen alınmasıdır. Çerveye alınan kişi, kişiler parmak ucundan kafasının ucuna kadar kadraj görülmelidir.
  2. Diz Çekimi: Fotoğraf çekilen kişilerin el ve kol gibi ya da yüzünü gösterecek şekilde çekim yapılmasıdır.
  3. Bel Çekimi: Çerçevede insanın belin hemen kemer çizgisi altından ya da üstünden yukarısının gösterdiği çekim. Bu nedenle ½ çekim de denir.
  4. Göğüs çekimi: Bel çekimin devamı gibi düşünülür. Kişinin çerçeve içinde göğsünün tamamını ve yukarısı görünecek büyüklükte yer aldığı çekim. Göğüs çekim, kişinin bel ile omuzları arasındaki bölümün yaklaşık tam ortasından, başının üstüne dek olan bölümü kapsar.
  5. Yakın Çekim: Genelde duygu akatarımını göstermek adına çekim yapılan ölçeklerdendir. İzleyicinin odak noktasını yüzüne, iç dünyasına yönetir.

Çekim ölçeklerinden bahsettik, şimdi de sıra fotoğraf terimlerinde...

Fotoğrafçılık alanı çok geniş ve gün geçtikçe yeni şeyler öğrenmek mümkün. Şimdi sizlere sıklıkla kullanılan fotoğraf terimlerinden bahsedelim. Ekran, fotoğrafı çekerken gördüğünüz yere denir. Çekim ile ilgili görüntünün gözüktüğü kısımdır. Vizör,  fotoğrafçıların, çektikleri görüntü karesinin çerçevelenmesini ve gerekli olan olan ayarlı yaptığı mercek ya da elektronik ekranlardır. Açıklamak gerekir ise vizör, film kamerası ile çekilen bir filmi izleme şansını sunar. Objektif, fotoğrafın algılanmasını sağlayan optik sistemdir. Lens ile aynı anlama gelebilir. Ama unutulmamalıdır ki lens tek bir optik karşılığı anlamına gelmektedir. Diyafram, objektiflerin önüne monte edilen, fotoğrafın detaylarını belirleyen mekanizmadır. Alan Derinliği, çekilen görüntünün konu ya da nesnenin ön ve arka kısmında kalan bölümün göze net gelmesini sağlamaktır. Pozlama Süreci, fotoğraf makinenin deklanşörüne basıldığı anda diyaframın açılıp kapanma süresine denir. Netleme, Odaklama işlemine denir. SLR,  Bir mercek kullanan, filmli fotoğraf makinelerine verilen genel isim anlamındadır. İSO Değeri, fotoğraf makinelerindeki ışık duyarlılık düzeyini gösteren değere bu isim verilmektedir.

Fotoğraf hayatımızın her yerinde, ona estetik bakmak ve yansıtmak ise bizim elimizde. Bana sorarsanız fotoğrafın ruhu var insanı kendine çekiyor. Unutmayalım ki çevreyi gözlemlemek, araştırmak ve ruhu hissetmek en iyi işler yapmak için gerekli olan şeylerden biri...

Bu serimizde fotoğrafçılık adına sıklıkla duyduğumuz birkaç konu hakkında bilgilendirme yaptık. Diğer serimizde fotoğrafçılık hakkında merak edilen başka konulara yer vereceğiz. Kendinize iyi bakın, sağlıcakla kalın:)

Kaynakça

https://www.izmirfotografakademisi.com/yazi/fotograf-nedir

https://boenstitu.com/blog/temel-fotografcilik-terimleri-nelerdir

https://www.basyolla.com/blog/fotografcilikta-1-3-kurali-nedir-1-3-kurali-ornekleri/

"Fotoğraflar Pinterest ve Google'dan alıntılanmıştır."