Aziz Valentin Günü Nasıl Sembolleşti?

Dünyada çoğu kişinin bu zamanlarda kapitalizmin bir parçası olarak gördüğü Sevgililer Günü, aslında Antik Çağ ve Orta Çağ'dan günümüze kadar gelen bir gelenek. Gamelyon ayı, Zeus ve Hera'nın evliliklerin kutlanışı, Antik Roma'da bereket tanrısı Lupercus'un onuruna adılan bereket günü derken; yaklaşık 3.yüzyılda Roma'da yaşayan bir rahibin yani Aşıkların Aziz'i günümüzdeki sevgililer gününün kutlanışının hikayesini asıl barındıran figür. Sevgililer, 14 Şubat'ta özenle birbirlerine çiçek, çikolata, hediye alırken, arkasındaki hikayeyi biliyorlar mı? Mutlulukla kutladıkları günün arkasında bir tradejik tarihi bir olay olduklarının farkındalar mı? Belki de hikayenin trajikliğinin romantize edilişi herkesi bu kadar cezbediyor da olabilir.

Romantizm deyince akan sular durur ama Sevgililer Günü sadece bu değildir, aynı zamanda Sevgililer Günü deyince Aziz'in doğumu ya da ölümüyle de ilişkililendirilen bir gün olarak da düşünülebiliyor ancak ikisi de değil. Tarih kayıtlarında üç tane Aziz Valentin vardır.

Çoğu tarihçi romantik günle, Aziz Valentin arasında bir bağ olmadığını; efsane olduğunu iddia etse de ilk Valentin Günü Papa Gealuis tarafından 496 yılında ilan edilmiştir, en yaygın bilgi ise Aziz Valentin'in Roma Katolik Kilisesinde bir rahip olup, yaşadığı dönemdeki İmparator Cladius'un askerlere evliliği yasaklamış olmasına rağmen, aşkın karşısında hiçbir kuralın duramayacağına dair inancıyla, herkesten habersiz askerlerin nikahını gerçekleştirmesi yüzünden idam edilmesidir. Şehit olarak da söylenir halk arasında. Söylentilere göre Aziz, idam edilmeden önceki gününde, İmparator tarafından koyukduğu hapisteki gardiyanın kız kardeşine bir mektup verir. Bu mektup ''Valentine'' yani ''Sevgilinizden'' diye imzalıdır. 14 Şubat'ta idam edilen Aziz'in günü, günümüzde sevgililerin ikonik kutlaması haline gelerek, sembolleşmiştir.