B12 Vitamini Eksikliği

B12 vitamini eksikliği, belirtileri ve etkileri

Bizi ayakta tutan bedenimizi iyi beslemek; yediklerimize, içtiklerimize dikkat etmek, vücudumuzu ve kendimizi iyi hissetmek için biraz olsun spor yapmak, sağlıklı bir yaşam için yapmamız gereken temel işler olarak yorumlayabiliriz. Bunlardan ziyade kan ve vitamin değerlerimizi de dengede tutmamız gerekiyor. Aksi takdirde değerler düştüğü zaman önce vücut bir şekilde alarm verir, sağlıklı ve iyi hissetmezsiniz, hatta hiçbir şey yapmak istemezsiniz. Evet, saydıklarımın ve birazdan sayacaklarımın sebebi değerlerimizin bozulması ve dengemizin değişmesiyle alakalı olarak yorumlanabilir.

Öncelikle kan değerleri dışında vücutta vitamin eksikliği ciddi sorunlara yol açabiliyor. Ben bu yazıda, kendimin de başına geldiği için öncelikli olarak B12 vitamini eksikliğinden bahsedeceğim. Bu vitamin eksiklikleri bizi öldürmüyor ama ciddi derecede yaşam kalitenizi düşürüyor. Hele bir de benim gibi belirtileri anlamadıysanız ve günlük yaşam rutininden varsayıyorsanız vay halinize :) Siz benim gibi olmayın.

Bahsettiğim bu vitamin eksikliklerinin vücutta belirtileri var elbette. Çoğu insan böyle hissedince en yakın sağlık kuruluşuna gider, gerekli tahlillerini yaptırır ve ilaç tedavisine başlar. Benim biraz geç oldu ama güç olmasın. Toparlanacağım ben de bir noktada. Şimdi bu belirtilere hep birlikte bakalım.

B12 vitamini nedir, eksikliği ve en belirgin belirtileri:

B12 vitamini, kırmızı kan hücresi oluşumunda ve beyin ve sinir fonksiyonlarında önemli bir yere sahip olan kırmızı kan hücresi oluşumunda da rol oynayan suda çözünen bir vitamindir. Vücutta insanın; kemik güçlenmesi, cilt sağlığının oluşmamasında, yorgun veya zayıf hissetmemesine sebep olan, bağışıklığın koruyucu olmasında önemli bir rol oynayan bir vitamindir.

Belirtileri:

Kansızlık, yorgunluk ve enerji düşüklüğü, nefes darlığı, kalp çarpıntısı, el, kol ve bacaklarda karıncalanma ve uyuşma, unutkanlık, depresyon, sinir ve anksiyete şeklinde ruh hali değişikliği, ishal, mide bulantısı, görme sorunları gibi belirtilerle kendini gösterebilir.

B12 eksikliğinin en önemli belirtisi ise unutkanlık olarak biliniyor. B12 eksikliği yaşayan bireyde, hafıza problemiyle birlikte odak sorunu da ortaya çıkabiliyor.

B12 vitamini, genellikle deniz ürünleri, kırmızı et ve protein içeren besinlerde, böbrek ve karaciğer içeren sakatatlarda, peynir, yoğurt ve süt ürünleri ile yumurtada bulunur. Doktor tarafından verilen B12 iğnesi veya hapıyla birlikte bu besinler de tüketildiğinde vitamin dengesi vücutta normal halini alabilir.