Bağımlılık Mı Özgürlük Mü?

Sosyal medyanın etkisini fark edebildiniz mi?

Neden sosyal medya kullanıyorsun? Gerçekten hiç sorguladın mı? Güncel kalmak için mi, bir şeyler üretmeyi sevdiğin için mi yoksa sadece görünmeyi istediğin için mi? Son zamanlarda yaşadığımız kısıtlamalar sayesinde fark ettiğim bir şey varsa, o da hayatımda sosyal medyanın düşündüğümden çok daha büyük bir yer kapladığıydı.


Aslında birkaç senedir düzenli kullanmıyordum. Ancak buna rağmen, sosyal medyanın eksikliği kendini fazlasıyla hissettirdi. Kendi kendime düşündüğümde, sosyal medyada olduğum kişiyi tam olarak yansıtmadığımı fark ettim. Ya kendimi olduğumdan farklı tanıtıyordum ya da gerçek halimi ifade edemiyordum. Bu, içimde büyük bir ikilem yaratıyordu. Bir dönem uzaklaştığım şeyleri başka bir dönem ihtiyacım varmış gibi hissetmek karmaşıktı.


Bu yüzden uzaklaşmıştım. Ancak bunun insanlar arasındaki iletişimimi bu kadar etkileyeceğini bilmiyordum. Gelişmelerden habersiz kaldıkça ya da popüler yerlere gitmek istemedikçe, çevremdeki insanlar bu değişikliği fark etmeye başladılar. Ben de dengeyi kurmaya çalışırken yeniden sosyal medyaya kapıldım, ta ki birkaç hafta önceye kadar. Sonra erişim kısıtlamaları gelince, yine aynı kısır döngüye geri dönüyor gibi hissettim. Hepimiz sorgulamaya başladık değil mi?


Ama bu süreçte şunu fark ettim: Birilerine göstermeden de yaptığım işten keyif alabiliyorum. Onaylanma ihtiyacımın farkına vardım ve gerçekten neyi sevdiğimi, neyi yapmak istediğimi daha net görebiliyorum artık. Fakat bir sorun var: elimde çok fazla vakit kaldı. Şimdi bu vakti nasıl değerlendireceğimi arıyorum. Bir gün, birdenbire daha uzunmuş gibi gelmeye başladı.


Bu sorgulamaların sonucunda ne mi oldu? Zamanın bir araç olduğunu hatırladım. Sosyal medyanın dışında da var olabileceğimizi, üretmenin ve görünmenin farkını iyice hissettim. Belki de en büyük kazancımız zamanı kendimize göre kullanabilme özgürlüğümüdür.