Sosyal Medya Kullanımı

Günümüzde sosyal medyanın olumsuz kullanımı üzerine bir değerlendirme.

Sosyal medya nedir? Sosyal medya Web 2.0'ın kullanıcı hizmetine sunulmasıyla birlikte tek yönlü bilgi paylaşımından, çift taraflı ve eş zamanlı bilgi paylaşımına ulaşılmasını sağlayan medya sistemidir. Ayrıca sosyal medya; kişilerin internet üzerinde birbirleriyle yaptıkları diyaloglar ve paylaşımların bütünüdür.

Sosyal medyanın tanımını yaptığımıza göre şimdi kullanımının bizler üzerindeki etkisine gelelim.

Sosyal medyayı hemen hemen hepimiz severek kullanıyoruz. Sosyal medya boş zamanımızı doldurmak için iyi bir aktivite olabilir fakat yeni hastalıkların ortaya çıkmasına sebep olmaktadır. Bu hastalıklar yeni teknolojik hastalıklardır. Mesela en basitinden insanlar önceden estetik operasyonlar geçirmek istediklerinde Angelina Jolie, Adriana Lima gibi ünlülerin resimlerini doktorlara gösterirlerdi fakat şimdi sosyal medyada yüzümüze uygulamadığımız efektleri gösteriyorlar. 'Beni bu hale getir' diyorlar. Aslında hiç olmayan birine dönüşmek istemektedirler. Burada yine karşımıza çıkan durum kapitalizmin bir oyunudur. Barbie bebekler önceden hep sarışın ve uzun saçlıydı çünkü verilmek istenen bir mesaj vardı. Topluma sunulan bir dayatma söz konusuydu. Bütün kadınların ve kızların aklına sarışın, uzun saçlı kadınlar güzeldir algısı yerleştiriliyordu. Birçok kadın bu algıdan dolayı kendisini beğenmeyip estetik operasyonlar geçirmiştir.

Sosyal medyada gezinirken insan zamanın nasıl geçtiğini anlamaz oysa ders çalışırken, işteyken, okuldayken zamanın hızlı geçmemesinden dert yanarız. Sosyal medyanın yapmaya çalıştığı şey insanları bağımlı hale getirmektir. Aslında madde bağımlılığı nasıl bir bağımlıklıksa sosyal medya bağımlılığı da öyle bir bağımlılıktır. Dolayısıyla sosyal medyanın fazla kullanımı da insana zarar vermektedir.

Sosyal medyayla ilgili kavramlardan birisi de gizlilik ilkesi kavramıdır. Biz bilgilerimizin sadece bizde kaldığını ya da bir veriyi sildiğimizi zannederken aslında onun belki de tek bir kopyasını silmiş oluyoruz. Bu kopyalardan çok daha fazla bulunmaktadır. Çünkü bizim yaptığımız paylaşımlardan, verilerimizden para kazanan insanlar vardır ve onlar bu verileri kendi menfaatleri doğrultusunda kullanabilirler. Toplanan veriler yapay zekaya zemin hazırlamaktadır. Yapmak istedikleri şey çok açıktır. İnsanları bağımlı hale getirip, onların istedikleri gibi şekil almamızı, etrafımızdaki insanlarla iletişim bağımızı koparmamızı ve bizleri tamamen sosyal medyaya bağımlı hale getirmeye çalışmaktadırlar.

Her nesil bir önceki nesilden daha fazla sosyal medya bağımlısı olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu duruma neden olan bizleriz. Daha okuma yazma bilmeyen çocukların eline yemek yedirirken yemeğini yesin diye tabletleri, telefonları bizler veriyoruz. Anı kurtarmak olarak düşünülen bir şey aslında çocuğun tüm hayatını sosyal medyanın kucağına bırakmak demektir. Önceki yıllara göre çocuklardaki psikolojik sorunların artması ve gençlerin intihar girişimlerinde bulunması da bunun bir örneğidir.

Günümüzde sosyal medyayı hayatımızdan çıkarmak pek mümkün değil belki ama en azından dikkatli kullanımını sağlayabilirsek daha sağlıklı bir toplum daha sağlıklı bir nesil elde edebiliriz. Biz değişirsek eğer dünya değişir.