Bahar Geldi... Sakura Çiçekleri Açtı...
Sakura çiçekleri açıyor, umutlar yeniden yeşeriyor...
Cemre tanelerinin toprakla buluşmasıyla uzun zamandır umutla beklediğimiz bahar kucağını açıyor bizlere. Baharın gelişi yüreklerde tarifsiz bir mutluluk yaratırken her coğrafyanın ise baharı müjdeleyen farklı bir habercisi oluyor. Uzakdoğu’nun yağmurlu ve rüzgârlı doğasına mistik bir hava katan Kiraz Çiçeği Ağacı da Uzakdoğu coğrafyasında baharın müjdeleyicilerinden biri.
Gelin hep beraber baharın simgesi Kiraz Çiçeği Ağacı ya da diğer bir adıyla Sakura Çiçeğinin Japon kültüründeki anlamlarına birlikte bakalım…
Sakura diğer bir adıyla Kiraz Çiçeği Ağacı meyve vermeyen bir tür süs ağacı olup vanilyaya benzer bir kokuya sahip olduğu biliniyor. Özellikle Japonya’da mart ayının sonlarına doğru çok kısa süreliğine açan pembe ve beyaz renkli Sakura çiçekleri, bir yandan baharın habercisi iken bir yandan da “her şeyin geçici olduğunun farkında olmayı” temsil eden bir hayat felsefesini simgeliyor.
Japonya ile özdeşleşmiş Sakura çiçekleri Japonlar için köklü bir kültürü temsil ediyor. Japon felsefesinde Sakura çiçeğine derin anlamlar atfediliyor. Bu anlamlardan belki de en önemlisi “ölümün ve yaşamın birlikteliği” düşüncesi. Sakura çiçekleri çok kısa bir zaman için açıyor ve en güzel haline geldiğinde ise yaprakları dökülüyor. Bu durum yaşamın geçiciliğini en zarif şekilde betimliyor aslında.
Japonya’nın tarihine bakıldığında Sakura çiçeğinin efsanevi Japon Savaşçıları Samurayların kısa ama destansı hayatlarını da simgelediğini görüyoruz. Savaş meydanlarında gösterdikleri kahramanlıkları ve bu uğurda genç yaşta ölmelerini yani bir Sakura çiçeği gibi en güzel çağlarında toprağa karışmalarını temsil ediyor. Yüzyıllar sonra ölümün o soğuk yüzünü en zarif şekilde betimlemek için II. Dünya Savaşında kamikaze pilotları da uçaklarını Sakura çiçeği ile işaretliyor.
Japonlar için Sakura çiçeğinin bir başka anlamı ise bolluk ve bereket. Sakura Japonca Sa “Pirinç Tarlası Tanrısı” Kura “Tanrının Mekânı” anlamlarına geliyor. Pirinç Tarlası Tanrılarının Mekânı olan Sakura çiçekleri diğer adıyla kiraz çiçeği ağaçlarının gölgesinde her yıl bolluk ve bereket için binlerce yerli çeşitli ritüeller gerçekleştiriyor. Bu ritüellerden biri ise Hanami Ritüeli. “Çiçek İzleme Ritüeli” olarak da adlandırılan bu ritüelin temeli eski zamanlarda çiftçilerin bolluk ve bereket elde etmek için kiraz çiçeği ağacı altında dualar etmesini ve tanrılara adaklar adamasına dayanıyor. Günümüzde Japon halkı, her yıl baharın gelişini kutlamak ve Sakuraların eşsiz güzelliğini izlemek için bu ritüeli gerçekleştiriyor. Birçok insan birebirinden güzel Sakura çiçekleri altında sevdikleriyle bir araya gelerek piknik yapıyor, şenlikler düzenliyorlar.
Japonya’nın en ünlü kiraz çiçeği ağaçları ise Miharu Takizakura, Usuzumi Zakura ve Jindai-Zakura’dır. Şelale Kiraz Ağacı adlandırılan ve tam olarak bir şelaleyi anımsatan Miharu Takizakura, Japonya’nın Miharu kasabasında yer alıyor. 1500 yıldan fazla bir tarihe sahip bir diğer kiraz ağacı ise Gifu Eyaletinde yer alan ve İmparator Keitai tarafından diktirildiği bilinen Usuzumi Zakura’dır. Üçüncü en ünlü ağaç ise tarihi 12. Japon İmparatoru Prens Otsu'ya dayanan 2000 yaşında olduğu tahmin edilen Hokuto Şehri'ndeki efsanevi kiraz çiçeği ağacı Jindai-Zakura’dır.
Sonuç olarak kiraz çiçeği ağaçları ya da sakuralar, Japonlar için çeşitli anlamlara geliyor, sadece köklü bir inanışı ifade etmekle kalmıyor Japon mangalarına, filmlere, müzikal performanslara da konu oluyor. Ayrıca giyim, kırtasiye malzemeleri gibi hayata dair birçok şeyde motif olarak kullanılıyor.
Japon müziğine ilgisi olanlar için Japon müzisyen Rin tarafından seslendirilen “Sakura Sakura” şarkısının linkini de buraya bırakıyorum. Keyifli dinlemeler…
https://www.youtube.com/watch?v=xPH_HTVwOoQ