Bak Nasıl da Kaçıyorlar (See How They Run)

Filmi izlediğiniz için siz de cinayetin suç ortağı oldunuz.

1950'li yıllarda Müfettiş Stoppard ve Memur Stalker'ın, Agatha Christie'nin Fare Kapanı adlı tiyatrosuyla iç içe geçmiş cinayeti araştırdıklarını anlatan film 2022 yılında yayınlanmıştır. İngiliz yapımı Bak Nasıl Da Kaçıyorlar filminin yönetmenliğini Tom George üstlenmiş ve Adrien Brody, Soirse Ronan, Sam Rockwell, Harris Dickinson, Ruth Wilson, Reece Shearsmith gibi oyuncular yer almıştır.

Film ilk olarak Agatha Christie'nin Fare Kapanı adlı piyesinin kapalı gişe olarak yüzüncü oyun kutlamasıyla başlıyor. Fare Kapanı tiyatrosunun çok sevilmesinden dolayı film yapımcısı John Woolf filme çevirmek için elinden geleni yapan birisi. Bu yüzden tiyatroyu film senaryosuna çevirmesi için Mervyn Cocker-Norris ve yönetmenliğini yapsın diye Leo Kopernick ile anlaşıyor.

Yüzüncü oyun kutlamasında tiyatro oyuncuları, yapımcı, senarist, yönetmen yer alıyorken film ile ilgili sorunlar ortaya çıkmaya başlıyor ve tiyatro sahnesinde Leo Kopernick'in ölü beden bulunuyor.

Polisler ve müfettişler şehirde başka sorunlar ile uğraşmak zorunda olduğu için bu davayı çözmek; hayattan zevk almayan Müfettiş Stoppard ve işe yeni başlamış, heyecanlı, meraklı Memur Stalker'ın üstüne kalıyor.

Leo Kopernick, Hollywood yönetmeni olan egolu birisidir. Sürekli aynı tarz cinayet ve polisiye yazdığı için eleştirilir. Diğer kişilerle çok fazla anlaşamaz. Özellikle filmin senaristi Mervyn Cocker-Norris ile yaşadağı süre boyunca ortak konuda buluşamazlar.

Müfettiş Stoppard ve Memur Stalker ilk başta tiyatrodan yüklü para kazanan Petula Spencer'dan şüphelenirken zamanla Mervyn Cocker-Norris, tiyatro oyuncularından, tiyatroda yer gösterici Dennis ve film yapımcısına kadar şüphelenerek sorguladıkları bir sürece giriyor film.

Memur Stalker'ın acemiliğinden dolayı yaptığı hatalar, Müfettiş Stoppard'ın yalnız davayı çözmeye çalışması ile cinayet konulu tiyatronun içinde cinayet işlenerek birbirini takip eden hikâyelerle anlatılan Bak Nasıl Da Kaçıyorlar eğlenceli bir polisiye filmine dönüşüyor.

Müfettiş ve Memur'un birbirlerini tanıyarak iş arkadaşlıklarını ilerletmeleri ile cinayeti çözmek için uğraşırken hem klasik polisiye hikâyeleriyle dalga geçilmiş hem gizemli bir şekilde film anlatılmış.