Balinalar Neden İntihar Eder?

Balinaların toplu intiharı gerçek midir?

Her yıl yüzlerce balina sahil kıyılarına vuruyor. İnsanlar buna balinaların toplu intiharı dese de gerçekler aslında farklı.

Balinalar Neden Ölür?

Balina ölümlerinin nedenleri doğal veya yapay olabilir. Peki balinalar nasıl ölür? Avlanma, kirlilik ve büyük gemilerden kaynaklanan yaralanmalar dahil olmak üzere insan faaliyetleri balinaları öldürebilir.

Diğer ölüm nedenleri yaşlılık, açlık, enfeksiyon, doğum komplikasyonları veya karaya vurma olabilir.

1. Gemilerin balinalara çarpması

Yetişkin balinalar genellikle suyun tepesine yakın yerlerde dinlenirler veya yavaşça yüzerler. Birkaç doğal yırtıcı hayvanla, balinaların ufukta büyük bir gemi gördüklerinde veya duyduklarında korkuyla geri çekilmeleri pek olası değildir.

Bu çarpışma darbe beyin sarsıntısına, iç yaralanmalara veya kanamaya neden olabilir.

 Balina çarpışmadan sağ çıkarsa, bir kafa travması beslenmesini engelleyebilir veya enfeksiyon kapabilir. Hasta bir balinanın karaya vurma olasılığı daha yüksektir.

2. Kirlilik

İnsan faaliyetlerinden kaynaklanan katı ve sıvı kirlilik, tüm suda yaşayan hayvanlar için büyük bir tehdit oluşturmaktadır.

Örnek olarak petrol sızıntıları, balık ağları, deniz döküntüleri ve PCB'ler gibi endüstriyel kirleticiler verilebilir. 

Özelikle balık ağları balinalar için tehlikelidir. İster büyük ister küçük olsun, balinalar dolanabilir. Eğer yüzeye çıkamazlarsa kısa sürede boğulurlar.

Karaya vuran bazı balinaların da karınlarının plastik atıklarla dolu olduğu gözlemlendi. Balinanın daha fazla yiyecek yutmasına izin vermeyecek kadar sindirilemez madde toplanabileceğinden, bu zehirlenmeye veya açlığa yol açabiliyor.

3.Balinaların karaya vurması

Kıyıya vurma, balinalar sığ suda yüzdüklerinde ve denizin dalgaları bir kumsala sürdüklerinde veya gelgit çekildiğinde meydana gelir.

Balinanın genellikle su ile desteklenen kendi ağırlığı organlarını ezebilir veya boğulmasına neden olabilir. Susuzluk ve yükselen gelgitlerde boğulma da ölüme neden olabilir.

Karaya vuran balinalar karada ancak birkaç saat hayatta kalabilir. İnsanlardan veya diğer balinalardan gelen bir gelgit veya yardım eli, bir kez daha derin sulara ulaşmalarına yardımcı olabilir.

4. Hastalık

İnsanlar ve diğer memeliler gibi balinalar da hastalanabilir. Kesikler ve sıyrıklar bakteri veya parazitlerle enfekte olabilir.

Balinanın bağışıklık sistemi enfekte olan yaralararla mücadele edemezse ölür.

Hastalık, toksoplazmozla enfekte birçok beyaz balinanın St. Lawrence Halici yakınlarında karaya vurduğu zaman olduğu gibi, balina karaya vurmasını etkileyebilir.

5. Açlık

Pek çok balina türü yiyecek aramak için göç eder ve beslenme alanları arasında aylarca oruç tutar. Balina hastalanır veya yaralanırsa ve uygun zamanda beslenme alanına yüzemezse, açlıktan ölebilir. İklim değişikliği de bir sorun.

Değişen deniz suları ve balinalar için yiyeceklerin bol olmaması açlığı etkileyebilir ve bu harika hayvanların kendilerini karaya vurmalarına neden olabilir. Diğer bir sebep de ağızlarına file takılması ve yemek yiyememeleri olabilir.

6. Avlanmak

Balinaların “ eti ve yağı ” yüzünden avlandıkları biliniyor.Bu avlanmalar birçok balina neslinin tükenmesine neden olmuştur.

Bu sebeble bugün, dünyanın birçok yerinde balina avcılığı yasa dışıdır. İstisnalar , balinaların hala et, yağ, yağ ve kıkırdak için hasat edildiği Japonya, Norveç'i içerir. Her yıl binden fazla balina avcılar tarafından öldürülüyor.

7. Ana Neden

Balinalar okyanusta yüzerken kafalarının ön kısmından elektromanyetik dalgalar gönderirler. Dalgalar karşıdaki cisme çarpar ve geri gelir. Bu sayede balinalar cismi tanıyabilir. Bulanık suda yön bulmak için iyi bir yöntemdir.

Balinalar göç ederken bu yöntemi kullanır. Bazen dünyanın manyetik alanının değişmesi sebebiyle balinaların ekolokasyön sisteminde sorunlar yaşanabilir. Doğal olarak balinalar yönlerini bulamaz ve karaya vururlar.

İntihar söz konusu değildir.