Balkan Ülkeleri Bayrakları Üzerine

Balkan Ülkeleri Bayrakları.

Bayraklar, ülkelerin bağımsızlık sembollerini oluşturmaktadır. Bayraklar, uluslararası her alanda kullanılmaktadır. O ülkenin sembolü görevindedir. Milli bayramlarda, törenlerde, olimpiyatlarda çeşitli alanlarda kullanılmaktadır. Her ülkenin kendine özgü bir bayrağı mevcuttur. Şekilleri ve renkleri birbirinden farklılık göstermektedir. Ülkelerin özgürlük temsili açısında önem taşımaktadır.

Tarih boyunca savaşlar ülkelerin kurulmasında ve yıkılmasında rol oynamıştır. 20. yüzyıl en fazla savaşların ve milyonlarca insanın hayatını kaybettiği bir yüzyıldır. Balkan coğrafyası bu konuda başı çekmektedir. I. ve II. Dünya Savaşları ve Yugoslavya'nın parçalanmasıyla bu coğrafyada yeni devletler kurulmuştur.

Balkanlar, Avrupa'nın güneydoğu kısmında yer almaktadır. Burada 11 devlet bulunmaktadır. Bulgaristan, Romanya, Yunanistan ve Arnavutluk bağımsız ülkelerdendir. Geriye kalan ülkeler ise Yugoslavya'nın parçalanmasıyla bağımsızlıklarını kazanmışlardır. Bu ülkeler; Makedonya, Slovenya, Hırvatistan, Sırbistan, Bosna Hersek, Karadağ ve Kosova'dır.

Bulgaristan

Bulgaristan bayrağı, üstte beyaz, ortada yeşil ve altta da kırmızı olmak üzere üç yatay şeritten oluştmaktadır. Beyaz renk barışı, yeşil renk doğayı ve kırmızı renk ise bağımsızlık sırasında dökülen askerlerin kanlarını ifade etmektedir.

Romanya

Romanya bayrağı, solda mavi, ortada sarı ve sağda kırmızı olmak üzere üç dikey şeritten meydana gelmiştir. Romanya arması 1992 yılında şimdiki hâlini almıştır. Gagasında bir haç, pençelerinde bir kılıç ve bir hükümdar asası taşıyan bir kartal resmidir.

Yunanistan

Yunanistan bayrağı, mavi ve beyaz renklerden oluşmaktadır. Yatay yönlü 5 şeritten meydana gelmiştir. sol üst köşede yine mavi zemin üzerinde beyaz bir haç bulunmaktadır. Mavi renk Ege denizini ve gök yüzünü, beyaz ise deniz dalgalarını temsil etmektedir. Yunanistan'ın armasında ise kenarında zeytin dallarından oluşan bir çelenk ve içinde Ortodoks kilisesini temsil eden bir haç bulunmaktadır.

Arnavutluk

Arnavutluk bayrağı; kırmızı bir zemin üzerinde, ortada çift başlı bir siyah bir kartal ambleminden oluşmaktadır. Arnavutluk bayrağı bugünkü şeklinin 19922 tarihinde almıştır. Komünizm zamanında konmuş olan sarı kenarlı kızıl yıldız kaldırılmıştır.

Makedonya

Yugoslavya devleti yıkılmadan önce Panslavizm renkleri olan mavi, kırmızı ve beyaz renklerin kullanılmadığı tek ülke bayrağı Makedonya idi. Makedonya bağımsızlığını kazandıktan sonra kırmızı zemin aynen kalırken, komünizm sembollerinden birisi olan kızıl yıldız kaldırıldı. Bayrak üzerinde bulunan mitolojik güneş figürü ise, Büyük İskender'in babası olan Makedonyalı Filip'in mezar taşından alınmıştır. 1995 yılında güneş figürü değiştirilmiş ve bayrak bugünkü hâlini almıştır.

Bosna Hersek

Avrupa'daki iki Müslüman ülkeden birisidir. Mavi ve beyaz renkler Slav renkleridir. Sarı üçgen ise kral Stephen Tvrtho'nın savaş armasından alınmıştır. 7 tane tam, 2 tane yarım beyaz yıldız, üçgenin hipotenüsüne paralel olarak uzanmakatadır.

Karadağ

2006 yılında Sırbistan'dan ayrılmıştır. Bayrak zemini kırımızıdır. Ortada ise Arnavutluk ve Sırbistan'da olduğu gibi çift başlı kartal amblemi kullanmıştır. Ülkenin arması çift başlı kartaldan oluşmuştur. Haç ve değerli taşlarla süslenmiş kraliyet tacı ve Ortodoksluk sembolleri ve aslan figürü bulunmaktadır.