Balkanlardaki Türklerin Kökeni ve Bulgaristan Türkleri Kimdir?

Türkiye'de Bulgaristan Türkü Olmak ve Sürekli Karşıma Gelen 'O' Soruya Cevap Olarak Yazdığım Bu Yazı

Osmanlı’nın iskan politikasıyla çoğunluğu Oğuz ve Kıpçak boyundan gelen Türklerin, Balkanlar’da fethedilmiş topraklardaki insanların isyan etmemesi için o bölgelere Türklerin gönderilmesiyle başlıyor her şey. Çoğunluğu Konya’dan gelen yörüklerin Balkanlar’daki Osmanlı topraklarına yerleşmesinden sonra, Osmanlı’nın çöküş dönemlerinde yükselen milliyetçi hareketin ve orada yükselen saldırıların ardından birçok Türk bugünkü Türk topraklarına geri dönme kararı aldı. Bunun yanı sıra o topraklarda kalanlar da oldu. Özel olarak Bulgaristan’daki Türkleri ele almak istediğim yazımda ‘Bulgaristan Türkleri, Türk müdür?’ sorusuna yanıt vermek istiyorum. 

Balkan Savaşları sonrasında bağımsızlığını kazanan Bulgaristan’da ırkçılık ve ırkçı baskılar görünmeye başlamış, dahası 1944’te başa gelen Komünist Parti ile asimilasyon politikasına geçilmiştir. Özellikle 1951’den sonra artan baskılarla Türkler ve diğer Müslüman azınlıklar (Pomaklar gibi) entegre edilme çabası içine girilmiştir. Azınlıkların Bulgar isimlerini almaya zorlanması, anadillerinin konuşulmasının yasaklanması, türlü dini vecibelerin yerine getirilmeme baskıları örneklerin başında gelmektedir. Yasaklara uymayan kişiler Belene Kampı’na gönderilmiştir. 

Bu baskıların sonucunda Türklerin ve diğer azınlıkların birçoğu farklı ülkelere ve Türkiye’ye göç etmiştir. Kalanlar ise baskılarla mücadele etmeye devam etmiş buna rağmen kendi kimliklerinden vazgeçmemiştir. Özellikle Kırcaali, Filibe, Şumnu, Razgrad gibi Türklerin çoğunlukta olduğu yerlerde baskılar iyice artmış buna rağmen insanlar yine de kendi kimliğini korumaya devam etmiştir. 1984’te düzenlenen yürüyüşte onlarca Türk yaralanmış fakat bu eylemler yapılmaya devam etmiştir. Hatta düzenlenen eylemlerin birinde 18 aylık olan Türkan bebek hayatını kaybetmiştir. Daha sonra ise 1989’da Türkiye’nin sınır kapılarını Türklere açmasıyla beraber birçok Türk, Türkiye’ye geri dönmüş, bir kısmı ise Avrupa’nın çeşitli ülkelerine gitmiştir. Özellikle 89’da Naim Süleymanoğlu ile hatırlanan göç, Avrupa’da İkinci Dünya Savaşı sonrasında gerçekleşen göç sonrası en büyük göç olayı olarak bilinir. 

Bulgaristan Türkleri Türk müdür ve Bu Yazıyı Neden Yazıyorum?

Bulgaristan Türkleri, yukarıda açıkladığım üzere Türk’tür. Bu yazıyı yazmamın sebebi bir göçmen ‘macır (muhacir kelimesinin Kırcaali ağzında değişmesiyle oluşan kelime)’ çocuğu olarak her seferinde ‘Aaaa Bulgarsın yani?’ denmesinden son derece sıkılmam. Kendi milletimden olan kişiler tarafından yabancı çıkarılmanın son derece utanç verici olduğunu düşünüyorum. Aynı insanlara ‘Atatürk Yunan mı?’ denilince şiddetle kınayıp, saldırganlıkla açıklamalarına karşın bana ve benim gibi binlerce insanın 'Bulgar' olarak nitelendirilmesini adil bulmuyorum.