Banksy: 20'lerin Londralı Yeni Keith Haring'i

Londralı sanatçının son eserleri ve daha fazlası...

Londra'nın yeni gözdesi sokak sanatçısı Banksy; kendine has sanat eserleri, verdiği radikal mesajlar ve dikkat çeken sokak çizimleriyle Londralıların ve dünyadan birçok sanat severin ilgisini üstüne çekti.

Gerçek kimliği halen gizemini korusa da Banksy, uzun yıllardır şehrin farklı yerlerine imzasını ve eserlerini bırakmaya ve bunları sosyal medya hesabından duyurmaya devam ediyor.

Britanya'nın en yüksek profilli sanat kurumlarından biri olan Londra Goldsmiths Üniversitesi'nin bir profesörü olan Andrew Renton'nın da dediği gibi, "Banksy'nin kendini politik bir sanatçı olarak gördüğü ve neredeyse yaptığı her eserin politik bir karşılığı olduğunun güçlü kanıtları var."

En yeni eserleri olan terk edilmiş bir aracın üzerine tırmanıyor gibi görünen bir gergedan duvar resmi ve Londra'nın en büyük hayvanat bahçesinin dışındaki panjurlarda bir fokun ve birkaç kuşun hayvanat bahçesi esaretinden kaçmasına yardım eden bir goril duvar resmi sevenlerinden ve onu yeni keşfeden insanlardan oldukça ilgi gördü.

Eserlerinde büyülü bir ilizyon kullanan Banksy, sanatı toplumla iletişim için kullanışı ve herkes için açık mesajları ile sanat severler ve diğer sokak sanatçıları tarafından 90'ların göz bebeği sokak sanatçısı Keith Haring'e benzetiliyor.

Yaklaşık 20 yıldır Londralıların hayatında olan ve son dönemde dünyanın ilgisini üzerine toplayan Banksy, bizlerle büyüleyici sanatı ve hepimizin gözlerinin önüne serdiği açık ve evrensel mesajları ile iletişim kurmaya devam edecek gibi görünüyor. Henüz kimliği sır olarak kalsa da Londra'nın eşsiz sokaklarındaki özgün eserleri ile Banksy, 2024 yazında hepimizin hayatında ve sanat anlayışında önemli bir yer edindi ve değerini katlanarak arttırmaya devam ediyor.