Başarılı Türk Kadınları ve İlkler (2)

Biz Türk Kadınlarına yol gösteren başarılı Türk kadınları ve ilkler.

Leman Altınçekiç: İlk Türk Kadın Jet Pilotu

1 Kasım 1932 Kars Sarıkamış doğumlu Leman Altınçekiç, liseyi bitirdikten sonra Türkkuşu İnönü Tesisleri’nde planör eğitimi aldı. Eğitimi bitince Türkkuşu Motorlu Okulu’na öğretmenlik için başvurdu. 1954 yılında kadınların da harp okullarına alınacağı bilgisi gelince İzmir Hava Harp Okulu’na başvurdu ve orada eğitim aldı. 1958 yılında Eskişehir’de jet pilotu eğitimini tamamladı. F-84 ve T-33 jet uçakları ile uçup birçok hizmet yaptı. 2001 yılında İzmir’de vefat etti.


Süreyya Ağaoğlu: İlk Kadın Avukat

Azerbaycanlı Türk kadın avukattır. Döneminde kadın haklarının da en önemli savunucularındandır. Siyasetçi ve yazar Ahmet Ağaoğlu’nun kızıdır. Ailesinde herkesin önemli yerlere gelmiş olması da oldukça bilinçli bir ailede büyüdüğünü göstermektedir. 1910 yılında Türkiye’ye gelmesi sonrası babasının siyasetçi olması sebebiyle Türk Ocakları aydınları ve Mustafa Kemal Atatürk’ün yakın arkadaşları ile büyüdü. 1920 yılında İstanbul Kız Lisesi’ni bitirdikten sonra İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ne başvuran ilk kadın oldu. 1927 yılında Ankara Barosu’nda, 1936 yılında da İstanbul Barosu’nda çalıştı. 1952 yılında Milletlerarası Kadın Hukukçular Birliği’ne üye oldu. 1989 yılında Kadın Hakları ve Çağdaşlaşma adlı bir panelden ayrılırken düşüp beyin kanamasından vefat etti.


Lale Orta: İlk FIFA Kokartlı Kadın Hakem

 Türkiye’nin ilk kadın antrenörü ve ilk kadın hakemidir. 1960 yılında doğdu. Küçük yaşta spora yöneldi. Aslında spora basketbol ile başladı ama sonrasında bir futbol kulübünde oynamaya devam etti. Marmara Üniversitesi’nde işletme bölümünü okurken antrenörlük eğitimi almaya başladı. Eğitimi başarıyla bitirip antrenör olduktan sonra futbol hakemliği kurslarına da katılıp onda da başarılı oldu. Birinci, ikinci ve üçüncü liglerde futbol maçı yöneten ilk kadın hakem oldu. 1995 yılında FIFA tarafından seçilen dünyadaki ilk kokartlı kadın hakem oldu.


Sabiha Gökçen: İlk Kadın Pilot

1913 yılında Bursa’da doğdu. Ailesi vefat ettiği için Atatürk tarafından evlat edinildi. Soyadını da Atatürk ona verdi. Üsküdar Kız Koleji’nde eğitimini bitirdikten sonra 1935 yılında Türk Hava Kurumu’nun Türk Kuşu Sivil Havacılık Okulu’nda girdi. Kırım’da yüksek planörlük eğitimi aldı. 1936 yılında Eskişehir Askeri Hava Okulu’na girdi ve askeri pilot oldu.


Sabiha Güreyman: İlk Kadın Mühendis

1910 yılında Manastır’da doğdu. Subay babasının İstanbul’a gelmesi ile o da İstanbul Kız Lisesi’nde okudu. Bugünkü İstanbul Teknik Üniversitesi’nde mühendislik eğitimi aldı. Üniversite okurken voleybol ile de ilgilendi ve Fenerbahçe Erkek Voleybol Takımı’nda forma giydi. Anıtkabir’in başmühendisliğini yaptı. 1993 yılında İzmir’de yaşamaya başladı ve 2003 tarihinde vefat etti.