Basınç Altında Yaşam: Blobfish (Damla Balığı)

Yüksek basınç altında yaşamını sürdüren "Blobfish" hakkında birtakım bilgiler.

Psychrolutes marcidus ya da ya da bilinen diğer adlarıyla "Blobfish" ya da "Damla Balığı", Scorpaeniformes takımına bağlı bir balık cinsidir. Bu balık ana kara kıyılarında, derin sularda, Avustralya ve Tazmanya'nın yanı sıra Yeni Zelanda sularında yaşamaktadır.

600 metre ile 1200 metre arasında yaşayabilmektedir. Görünüşü nedeniyle çirkin olarak adlandırılan bu balığın vücut ağırlığı 4-6 kilogram arasında değişebilmektedir. Boyu ise bazen yarım metreyi bulmaktadır.

Bunlarla beraber blobfish; soğan şeklinde bir başa, iri bir çeneye, sivri bir kuyruğa ve tüylü göğüs yüzgeçlerine sahiptir. Diğer balıklardan farklı olarak, derisi gevşek ve sarkık yapıdadır. Güçlü kemikleri ya da kalın kasları yoktur. Blobfish suyun basıncına güvenerek hayatta kalır. Yüzeye çıkarıldığında yumuşak ve lapamsı bir hale gelir.

Peki Blobfish çirkin hayvan olma unvanını nasıl ve nereden almıştır ?

Çirkin Hayvanları Koruma Derneği nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan ancak "pandalar kadar sevimli olmadığı için" korunmaya alınmayan hayvanlara dikkat çekmek için bir oylama düzenlemişti. Oylama sonucu seçilen hayvan bu derneğin maskotu olacaktı.

Newcastle'daki İngiliz Bilim Festivali'nde açıklanan sonuçlara göre blobfish 10 bin oy alarak 2013 yılında "dünyanın en çirkin hayvanı" unvanını kazandı ve derneğin maskotu seçildi.

Çirkin Hayvanları Koruma Derneği'nden biyolog ve televisyon sunucusu Simon Watt BBC'ye yaptığı açıklamada kampanyanın garip ve mükemmel olan diğer türlere dikkat çekmesinden dolayı umutlu olduğunu söylemişti.

Watt: "Geleneksel koruma yaklaşımımız egoistçe. Panda gibi yalnızca sevimli gözüken hayvanları koruma altına alıyoruz. Ne kadar çirkin olurlarsa olsunlar bu önemli hayvanların yaşam alanlarını korumamız gerekli." ifadelerini kullandı.

Blobfish tüketilmeye uygun olmamasına rağmen balıkçıların diğer okyanus canlılarını avlarken ağlarına takılıyor ve bu durumda ölmelerine sebep oluyor.

Ne yazık ki birçok balıkçı da bu hayvanları yakaladığında suya bırakmak yerine, onları ölüme terk etmeyi tercih etmektedir.

Yüzme kesesi bulunmayan blobfish, bu sebeple yüksek basınca dayanmak zorunundadır. İç yapısındaki yüksek su ve yağ oranı, bu basınca karşı koymasına yardımcı olur. Ayrıca derisinin altındaki jöle benzeri kalın et tabakası, onu sudan biraz daha yoğun yapar ve deniz tabanında yüzmesine olanak tanır.

Okyanusun en derinliklerinde yaşadığı için gün ışığından mahrum kalan balık, yüzeye daha yakın canlılara göre haliyle daha az enerji harcar ve daha az yemek kaynağına ulaşabilir.

Bundan dolayı enerjisini muhafaza etmek için normal balıklara göre daha az hareketli ve uyuşuk bir yaşam sürdürür.

Ağzının bu derece büyük olması da daha kolay beslenmesini sağlar ve kendi dünyasında omurgasız hayvanlar olan kabuklularla beslendiği tahmin edilir.