BAŞKANLIK SEÇİMLERİNE DOĞRU-IV 

Seçim yarışının son bir ayına birçok seçmene göre tarihin en seviyesiz münazarasıyla girildi. Gelin neler olmuş beraber bakalım!


Seçim yarışının son bir ayına birçok seçmene göre tarihin en seviyesiz münazarasıyla girildi. Hakaretler ve söz kesmeler yüzünden hiçbir konuda net bir tartışma olamadığı için seçmenler için de gecenin fazla bir belirleyiciliği yoktu. New York Times ve Washington Post’ta ise geleneksel münazaraların ne kadar önemli olup olmadığı tartışıldı. Bir grup “Eğer tartışmalar başkan adayları arasında bu kadar kaba ve seviyesiz olacaksa hiç olmasın.” derken diğer bir grup “Tartışmalar Amerikan demokrasisinin bir kültürü ve vazgeçilemez” diyerek münazaraları savundu. Normalde çabuk sinirlendiği bilinen Biden’ın Trump’a karşı gece boyunca sakin kalması ise yine ikinci gruba göre münazarada Biden’ı öne çıkardı.

Son bir hafta içinde ise gündem tamamen Trump’ın koronavirüse yakalanmasıyla ve ülke genelinde vaka sayısının artmaya devam etmesiyle tekrar pandemiye döndü. Trump’ın ve Cumhuriyetçilerin salgını ciddiye almadığı biliniyordu ama “Trump’ın bile” virüse yakalanması Cumhuriyetçileri korkutmuşa benziyor. Trump’ın testinin pozitif çıktığı açıklandıktan sonra Amazon’da maske satışları en yüksek seviyeye ulaşmış ve bazı maske takmayan Cumhuriyetçiler de maske takmaya başlamış.

Trump’ın hastalığa yakalanmasının ardından ise yeterince şeffaf olunmadığı eleştirisi yapıldı. Trump kampanyasının “Trump’ın testi pozitif çıktı” açıklaması gelene kadar seçim kampanyasına devam etmesi insanların riske atıldığı tepkisini getirdi. Seçim kampanyası boyunca kalabıklarla buluşan Cumhuriyetçiler zaten hiçbir mesafe kuralına uymuyordu. Bunlarda yetmezmiş gibi Trump’ın zırhlı araçla hastanenin önünde bekleyen destekçileri için tur atmış olması salgınla mücadelenin boyutu için güzel bir örnek daha oldu. 

Trump’ın hastalığının boyutu ve iyileşme süreci başka bir tartışmanın konusu olmaya devam ediyor. Trump 70 yaşın üzerinde ve kilolu olduğu için daha ciddi bir iyileşme süreci gerektirirken Trump hemen kampanyaya devam etmek istiyor. Trump’ın kullandığı ilaçların ciddi durumda olan hastaların kullandığı ilaçlar olması da durumu hakkında çeşitli iddiaların devam etmesini sağlayacak gibi duruyor. Trump'ın hemen kampanyaya devam etmek için ağır ilaçlar aldığını söyleyenlerde var durumunun çok iyi olmadığını söyleyenlerde.

Trump’ın hastalığının seyri daha önemli başka meselelere de yol açabilir. Trump taburcu olsada hastalığı tam anlamıyla geçmiş değil. Ayrıca doktorlar Trump’ın ciğerlerinin durumu hakkında hiçbir bilgi vermedi. Örneğin, eğer Trump kampanyayı devam ettiremezse seçimlerin seyrinin ne olacağı belirsiz. Başkana bir şey olması durumunda yerine başkan yardımcısı geçiyor. Bu durumda Trump’ın yerine Pence geçecek. Şu anki durumda olan farklılık ise seçimlerde mektupla oy verme işleminin başlamış olması. Yani bazı isimler Trump için oy kullandı ve Trump’ın seçimlere katılamayacak olması ihtimalinde neler olacağı belirsiz. Cumhuriyetçiler başkan adayını yeniden belirlemek için ön seçim isterse muhtemelen seçimler ertelenecek. Bu durum da ülke tarihinde bir ilk olmuş olacak.

Bir önceki paragrafın tamamen spekülatif olduğunu biliyorum. Bu yüzden senaryolardan gerçekliğe geçip son olarak anketlerdeki duruma bakalım. Biden tüm anketlere göre hala Trump’ın önünde. Ortalama olarak aradaki fark 7 puan. Yapılan tahminlere göre de Amerika genelinde Biden kazanacak. Ancak daha önceki yazılarımda belittiğim gibi seçim sisteminden dolayı başkanı seçmenler kurulu belirleyecek. Kritik eyaletlerin başında gelen Florida ve Pennslyvania’da ise Trump’ın kazanma ihtimali sürüyor. Eğer buralarda Trump kazanırsa 2016’daki gibi totalde az oy alsa da Trump başkan olabilir. Ayrıca seçim sonuçları bu eyaletlere kalırsa da seçimin galibinin belli olması mektupla kullanılan oylardan dolayı muhtemelen seçim gecesinden birkaç gün sonraya kalabilir.