Başlamak
Her son yeni bir başlangıçtır.
Başlamak; bir işe, bir eyleme, bir devinime girişmek, ilk adımları atmak anlamındadır. İnsan denen şu varlıkları doğarken bir başlangıç yapmıştır. Başlangıçları doğumdan sonrada devam etmiştir. Yürümeye, koşmaya, yemeye, içmeye, temel ihtiyaçlarının gidermeye başlamıştır. Hayatın getirdiği durum ve koşullara uyum sağlayarak bir sürü tercihler yapmıştır. Bu uyumla hayatta kalmanın yolunu bulmuştur. Yaşamını sürdürmek için savaşmıştır. Savaşarak yeni bir çağ açmıştır insanoğlu ve bu savaşlar bir dönemi, bir topluluğu bitirirken dünyada yeni başlangıçlara kapı aralamıştır. Yeni buluşlar yaparak Dünya'nın gidişatını, alışkanlıklarını değiştirmiştir. Bu devinimsel başlangıçlara ayak uyduramayan topluluklar yok olmaya mahkum olmuştur.
Dünya'da meydana gelen büyük başlangıçlar olmasaydı şu anki Dünya düzeninde olmayabilirdik. Kısacası başlangıçlar bizim için olmazsa olmaz gerekliliklerden biridir. Son zamanlarda Dünya'daki bu değişimler hızlı olmaya başladı değil mi? Teknoloji ve internet, Dünya'da çok büyük ve hızlı bir başlangıç yaptı. Bugün, bu hızlı başlangıç devam etmektedir. Yeni başlangıçlar, artık daha farklılaştırılmış durumda ve daha önemli bir hale gelmekte. Kişisel hayatımızda bu hızlı dönüşüme ayak uydurmak her zaman mümkün olmuyor. Ama içinizden bir ses yetişmeliyim, geride kalmamalıyım diyor, değil mi? Belki de yetişememe, başaramama korkumuz nedeniyle başlangıçlar hep zor gelmektedir. Hayatımızın her alanında başlangıçlarının olması tedirgin edici olabilir. Okula başlama, işe başlama, bir projeye veya sorumluluğa başlamak elbette kolay değildir. Bu başlangıçları sınırlamak doğru olmaz. Her sabaha yeni bir gün rutinleriyle başlamak veya yeni bir kitaba başlamakta birer başlangıçtır. Bunlar küçük gibi gözüken fakat hayatımızı etkileyen önemli unsurlardır.
Söylemesi kolayken başlamak neden bu kadar zordur? Bu sorunun cevabını hepimiz biliyoruz aslında. Yeniliklerin ne getireceği belirsizdir ve bu yüzden konfor alanımızda kendimizi daha güvende hissederiz. Yenilikleri kabul etmek ve adapte olmak zordur. Başarısız olmaktan korktuğumuz için başlamak istemeyiz, bulunduğumuz konumda kalmak daha kötüsünden her zaman iyidir. Fakat, başlangıçlar büyük cesaret ister. Cesaret ise sürprizler ve büyüleyici şeyler saklar içinde. Başladıktan sonra ne kadar kötü yollardan geçersek geçelim bu yollar bizi yeni başlangıçlara götürür. Her son aynı zamanda yeni başlangıçlardır. Bir gün bitmeden başka bir gün başlayamaz ki. Ağaçlar yapraklarını dökmeden yeni baharlar gelemez ki. Doğada, insanlarda sürekli olarak yeni başlangıçlara kucak açar.
'Her yeni başlangıç, bir başka başlangıcın sonudur.', Seneca.
Bir başlangıç bazen başka başlangıçları bitirir. Fakat bu sefer bir başlangıç yaparken deneyimlerimizle başlarız. Bir önceki başlangıcımızda deneyimlediğimiz ve öğrendiğimiz şeyler bize yol gösterir. Böylece adımlarımız daha güçlüdür ve sağlamdır. Yenilikleri kabul etmek ve başlangıçlara adımlar atmak, kişisel gelişimimiz ve benlik keşfimiz için büyük rol oynar.
Gelin sizle yeni başlangıçları nasıl yapaniliriz ona bakalım.
1- Harekete geçmek: Bu metot için 1'den 5'e kadar sayın ve harekete geçin. Harekete geçmek yeni başlangıç için bir adımdır. 5'e kadar saymak beyne hareket et komutunu gönderir ve odaklanmayı kolaylaştırır. Bu yöntem için şöyle bir yol izleyebilirsiniz: Derin bir nefes alın ve sonraında 1'den 5'e kadar saymaya başların. Bu anda kendinize motive edici sözler söyleyebilirsiniz. Ve hazırsınız!
2-Net hedeflere sahip olmak: Bir metafor düşünelim. Siz bir kaptansınız ve denize yelken açtınız. Varacağınız hedefi bilirseniz koordinatlarınızı one göre ayarlarsınız. Rüzgarlar ve dalgalar sizi ulaşacağınız yerden uzaklaştıramaz. Fakat, net hedefiniz yoksa sürekli savrulursunuz. Net hedeflerle daha güvenli ilerlersiniz ve attığınız adımlar daha sağlam olur.
3- Planlı olmak ve to do list: To do listesi oluşturmak ve planlı olmak, herhangi bir şeye başlamak için sağlam bir temel oluşturur. Bu yöntem sizi daha organize ve motive tutar.
4- Sonuca değil sürece odaklanmak:Planlı olmak sürece odaklanmak için iyi bir yoldur. Sonuçlar her zaman değişebilir. Başlangıçtan sonuna kadar olan süreci siz yönetirsiniz. Sizin bu süreçte yaptıklarınız sizi sonuca götürür. Bu yüzden sürece odaklanırsanız başlamak size zor gelmeyebilir. Sonucu düşünmek süreci ve başlamayı mahvedebilir. Streslenip endişelenebilirsiniz. Unutmayın, süreciniz ne kadar güzel olursa sonucunuzda o derece güzel olacaktır.
5- Kabul edin: Başlangıçların hem kolay hemde zor olabileceğini, bazen başarılı bazen başarısız olabileceğinizi kabul edin. Hepimiz insanız ve hatalar yapabiliriz. Kusurlardaki güzellikleri kabul edin. Başarısızlıklar ve hatalar bizi biz yapan şeylerdir. Onlar olmadan kendimizi geliştiremeyiz ve keşfedemeyiz.
6- Motivasyon ve ilham kaymakları: Başlamadan önce sizi motive eden ilham kaynakları bulun. Emin olun ki bu sizi başlamaya heveslendirecektir.
Burada sadece birkaç öneriden bahsettim. Fakat hayatınızda başlamak için uyguladığınız farklı uygulamalarınız veya taktikleriniz olabilir. Bunları keşfetmek ve farkına varmak için harekete geçmeye ne dersiniz?
Eylem, mutluluğun anatarıdır, değil mi? Sadece düşünmekle mutlu olamazsın, harekete geçmelisin. -Leonardo da Vinci