Bebekler Anne Karnında Tatları Öğrenebilir mi?
Annelerin beslenme düzeni bebeklerin besin seçimini etkiler mi?
Gebeliğin 12-15 haftalarından bebeğin tat alma duyusu gelişir ve bebek önemli miktarda amniyon sıvı yutmaya başlar.
- Peki bebekler daha doğmadan tatları öğrenebilir mi?
- Bebeğin hamilelik süresince maruz kaldığı amniyotik sıvı yemek seçimini etkiler mi?
Bebeklerde Erken Tat Deneyimleri
Bir çocuğun ilk tat deneyimi, katı gıdalarla tanışmadan çok önce gerçekleşir ve aslında çocuk, doğumdan önce tat bilgilerini algılama yeteneğine sahiptir. Annenin diyetindeki tatlar, amniyotik sıvıya ve anne sütüne geçer böylece bebekler, önce anne karnındaki amniyotik sıvı yoluyla ve daha sonra anne sütü ile beslenme yoluyla erken tat deneyimlerine maruz kalırlar.
Bilimsel Araştırmalar Bu Konuda Ne Söylüyor?
Perraud ve arkadaşları yaptıkları çalışmada iki grubu karşılaştırmışlardır:
- Doğum öncesi ve doğum sonrası dönemlerde sürekli olarak yüksek sebze alımına sahip annelerin bebekleri
- Doğum öncesi ve doğum sonrası dönemlerde sürekli olarak düşük sebze alımı olan annelerin bebekleri
Karşılaştırma sonucunda birinci gruptaki bebeklerin ikinci gruptaki bebeklerden daha fazla sebze tükettiği sonucuna ulaşmışlardır.
Şeftali Deneyi
Başka bir çalışmada, sadece anne sütü veya sadece mama ile beslenen bebeklere şeftali verilerek, tüketim oranı ve yüz ifadeleri değerlendirilmiştir. Anne sütü ile beslenen bebeklerin mama ile beslenen bebeklere göre şeftaliyi daha fazla kabul ettiği gösterilmiştir. Bu bebeklerin meyve kabulünün daha fazla olmasının, annelerin emzirme döneminde daha fazla meyve yedikleri için bebeklerin meyve aromalarına daha fazla maruz kalmasından kaynaklandığı düşünülmektedir.
Havuç Suyu Deneyi
Julie Mennella ve arkadaşlarının yaptığı deneyde emzirmeyi planlayan hamile kadınlar üç gruba ayrılmıştır:
- Sadece doğumdan önce havuç suyu tüketenler (amniyotik sıvı yoluyla maruz kalma)
- Sadece doğumdan sonra havuç suyu tüketenler (anne sütü yoluyla maruz kalma)
- Doğumdan önce ve sonra havuç suyu tüketmeyenler (maruz kalma yok)
Bebekler doğduktan yaklaşık beş ay sonra yani bebekler ilk katı yiyecekleri olan tahılları yemeye yeni başladıklarında araştırmacılar, bebeklerin tat tercihlerini test etmiştir. Bebeklere iki çeşit mısır gevreği vermiştirler: sade ve havuç aromalı.
Sonuçlar, birinci ve ikinci gruptaki annelerden doğan bebeklerin, üçüncü gruptakilere göre havuç aromasına daha az olumsuz ifade sergilediğini göstermiştir. Ayrıca birinci gruptaki bebeklerin havuç aromasını daha çok sevdikleri ve anlamlı olmasa da daha fazla tüketme eğiliminde oldukları görülmüştür.
İlk Doğum Öncesi Görüntüleme Araştırması
Durham Üniversitesi'nde 100 kadın hamile kadın ile yapılan araştırmada, annelere tek doz havuç veya lahana kapsülü verilerek 4D ultrason taraması yapılmıştır. Havuç tatlı tat olarak, lahana acı tat olarak seçilmiştir.
Doğum öncesi tada maruz kalmanın etkileri şimdiye kadar bebeklerde yalnızca doğum sonrası olarak ölçülmüştür. Bu araştırma doğum öncesi veriler sunan ilk araştırmadır.
Havuç tüketen annelerin bebeklerinde gülümseyen bir yüz ifadesi gözlemlenmiştir.
Lahana tüketen annelerin bebeklerinde yüz ekşitme ifadesi gözlemlenmiştir.
Amniyotik Sıvı ile Bebeklere Aktarılabilen Lezzetler
Laboratuvar analizleri, amniyotik sıvıda sarımsak, anason ve alkol de dahil olmak üzere diğer tatların tespit edilebileceğini doğrulamaktadır.
Araştırmalar; anneler, hamilelik sırasında bu tatları tükettiğinde, bebeklerin doğumdan sonraki saatler ve günlerde onları daha fazla kabul etme eğiliminde olduğu göstermiştir. Kanıtlar, bu erken tat deneyimlerinin daha sonraki yiyecek tercihlerini etkilediğini göstermektedir.
Ancak, araştırmaların nispeten sık maruz kalmanın sonuçlarına odaklandığını unutmayalım.
Annenin diyetindeki belirli lezzet bileşiklerinin, doğum öncesi ve doğum sonrası dönemlerde bebeğe iletilme miktarı bireyler arasında değişebilir. Besinlerin tüketilme sıklığı ve dozajı önemlidir.
Anneler, hamilelik döneminde ve emzirme döneminde ne kadar çeşitli beslenirse bebeğin de yeni tatları kabul etme ihtimali o kadar artar. Hamilelik ve emzirme dönemlerinde anneler, sağlıklı ve çeşitli beslenme için teşvik edilmelidir.
KAYNAKLAR
- Perraud E, et al. The relationship between maternal prenatal and postnatal vegetable intake and repeated measures of infant vegetable intake frequency in a national U.S. sample, Appetite, Volume 168, 2022.
- Forestell CA, Mennella JA. Early determinants of fruit and vegetable acceptance. Pediatrics 2007; 120:1247–1254.
- Cooke L, Fildes A. The impact of flavour exposure in utero and during milk feeding on food acceptance at weaning and beyond, Appetite, Volume 57, Issue 3, 2011, Pages 808-811.
- Mennella JA, Jagnow CP, Beauchamp GK. Prenatal and Postnatal Flavor Learning by Human Infants. Pediatrics. 2001; 107(6):E88.
- Spahn JM, et al. Influence of maternal diet on flavor transfer to amniotic fluid and breast milk and children’s responses: a systematic review. Am J Clin Nutr. 2019; 109(Suppl_7):1003S-1026S.
- Ustun, B., Reissland, N., Covey, J., Schaal, B., & Blissett, J. Flavor Sensing in Utero and Emerging Discriminative Behaviors in the Human Fetus. Psychological Science. 2022; 33(10), 1651–1663.