TEB

Türk Eczacıları Birliği sorunları

Günümüzün önemli sorunlarından birini yazmak istiyorum. O da Türk Eczacıları Birliği (TEB). Eğer yurt dışından ilaç bekliyorsanız, ki genelde bekliyorsunuz, sadece belli başlı şehirlerde şubeleri olan bu kurumdan temin ediliyor. İnsanlar zaten uzak şehirlerden müracaat ediyorlar. Neden? ''Elimizde yok, sizi sıraya alalım gelince ararız.'' cümlelerini duymak için mi? Bu, başvurduğun iş yerindeki ''biz sizi ararız'' düzmecesine benziyor ama daha da kötüsü. Bu insanların ilaçlarını alacakları başka bir yer yok. Parayla almak gibi seçenekleri var fakat doların, euronun fırladığı dönemde ilaçların kutu fiyatları en iyi ihtimalle bazılarımızın maaşı kadar. O da en iyi ihtimalle, gerisini siz düşünün.

Gidiyorsunuz her şeyinize iyice bakıyorlar. Belgeleriniz tam mı, reçeteniz doğru mu? Yazamayacağım kadar inceliyorlar, ki bence de doğru olan incelenmesi. Kutusu 10.000 lira olan ilacı kim incelemeden versin?

Sorun, TEB ile doktorların arasındaki iletişimsizlik. Şu zamana kadar doktorumuz ne zaman reçete yazsa, biz ne zaman TEB'e gitsek hep bir problem çıktı. Sürekli doktora ulaşıp düzelttirdik. En son doktor reçeteyi üç kez düzeltmek zorunda kaldı. TEB sürekli değişiklikler mi yapıyor da doktorların haberi olmuyor? Onca çalışma yoğunluğunun içinde doktorlar bir de sürekli güncellemeleri mi takip etsin?

Ben işin matematiğini seviyorum. Doktorlar ortalama 08:00 ile 16:00 saatleri arasında çalışıyor. Devletin son düzenlemelerine göre hasta randevu süresi 5 dakikaya indirildi. (Artık ne kadar mümkünse) Doktor 5 dakikada bir hastaya bakabilse saatte 12, gün boyunca 96 hasta yapar. Bunun sonuç gösterenleri de var, sayıyı 96 çarpı 2'den 192 hasta olarak düşünüyorum. Biz Türk Eczacıları Birliği'ne gidip bilmem ne zaman değiştirdikleri kural sebebiyle günde en az 192 hastayla ilgilenen doktoru üç kez reçete değiştirmek durumunda bırakabiliyoruz. Bunlar dertlerinin küçük bir kısmı. Doktora şiddetin doktorasının yapıldığı canım ülkemde yurt dışına giden doktorların sayısının çoğalmasına şaşmamalı.

Yoğunluk, reçete, rapor, değişiklik bunların hepsi bir yana kur farkı bir yana. Size 2021'in sonlarına doğru olan olaylardan bahsedip yazımı bitirmek ve sizi düşünebilmeniz için rahat bırakmak istiyorum.

Halk arasında zaten dile getirilen şeyleri Kasım-Aralık 2021 civarları sağ olsun medya (arada işe yarayabiliyor) dile getirince yetkililer bir şey yapmak zorunda kaldı. Haberler Türk Eczacıları Birliği'nin yurt dışı ilaç temin birimindeki gecikmeleri anlattı. Halk bunları aylardır konuşuyordu ve medya sesi gerekli yerlere ulaştırdı. Türk Eczacıları Birliği'nin başkanı ise ellerinden geleni yaptıklarını, herkese ücretsiz ve eşit hizmet vermeye çalıştıklarını fakat kur farkı yüzünden sorun yaşadıklarını söyledi. Başkan böyle açıklama yapınca gözler Sağlık Bakanlığı'na döndü. İnsanların sorular sormaya başlamasının üstünden çok geçmeden Türkiye'ye ilaçların geldiği, müracaat edip almamız gerektiği bize söylendi.

Bu hafta (10-16 Ocak 2022) tekrar müracaat ettik ve ilacın olmadığını geldiğinde arayacaklarını söylediler. Oradakilerin bir parmağı var mıdır, saman altı ilaç satışı oluyor mudur bilemem fakat bildiğim hatta emin olduğum tek bir şey var, o da sorunu çözmek için çözüm üretmedikleri ve insanların tedavileri için gerekli ilaçların gelmesini beklerken öldükleri. Bundan daha acı bir şey olamaz herhalde. Birilerinin annesi çocuğu, kardeşi, babası, dedesi, eşi, sevgilisi, arkadaşı olan kişiler çaresizce bekliyor. Belki bazılarının beklemesi onları öldürmüyor ama tedavilerini geciktiriyor.

645 ilacın bu gecikmeleri yaşadığını haberlerde öğrendik. İçlerinde çoğunlukla kanser tedavisinde kullanılan ilaçlar yer alıyor. Tedavilerinin gecikmemesi gereken hastalar var yani. Umarım buna temelli bir çözüm bulunur ve stresin iyi gelmediği bu hastalar biraz olsun rahatlar. Umarım sağlık konularında devletler, hükümetler aşırı hassas ve hızlı davranmakta geç kalmazlar. Umarım devletler, hükümetler kendi vatandaşlarına değer verdiğini hissettirir. Umarım hastalar en kısa sürede sağlığına kavuşur, umarım Tanrı onları ailelerine bağışlar.


Sevgi ve sağlıcakla kalın.