Beelzebub

Beklentileri karşılayacak bir kitap.

Issız bir adaya bir grup çocuğun bulunduğu bir uçak düşer. Sayısı bilinmeyen bır grup çocuk, bulunana dek burada tek başlarına yaşamak zorundadır. İlk başta büyüklerden  uzak olduklarından mutlu, tek başlarına rahat olacaklarını düşünürler.

İlk olarak Ralph ve Domuzcuk adında iki çocuk tanışır, denizden buldukları şeytanminaresi (denızkabuğu) ile tum çocukları toplarlar, denızkabuğunun sesi ile gücün ve sözün kendinde olduğunu gösteren Ralph şef seçilir ve asıl hikaye başlar.

Jack adında, bir grubun koro başkanı olan çocuk bu grubun şefı olmak ve şiddetle, ölümle her dediğini yaptırıp egemenlık sağlamaya çalışır -buradaki verilen mesaj Adolf Hıtler'ın yönetimidir-.

Ralph ve Domuzcuk bu egemenliğin altına girmek istemez, onlar için tek kurtuluş sureklı yanan bır ateş yakıp, geçen bir geminin ateşle onları fark etmesi sonucunda kurtulmayı beklemektir.


Bır sure Ralph ın şefliği devam eder bu kısımda okuyucu kitabın çocuklara hitap ettiğini düşünebilir. Mercan adası kitabındaki Britanyalı çocukların adadan kurtulma öyküsüne benzetilir. Bu kitap çevirmenin deyimiyle bir alegoridir. Simgesel anlamları olan bir öyküdür.

Domuzcuk, dönemin işçi sınıfının sembolu olmakla birlikte aklın, mantığın ve gerçekçiliğin bir yansımasıdır.

Ralph eşitliğe, özgürlüğe, dayanışmaya inanan bir önder sembolüdür.

Jack ise yönetme şeklı ile Hıtler'e benzetildiği gibi, genelde bir sonuç vermeyecek konusmaları, önder olamayacak cesaretsızlığını sakladığı, yüzlerini boyama ve vahşileşme gibi eylemleri ile faşistlere de sembol olmuştur.

(Benliğini maskelemek)

Ralph'ın ve Domuzcuk'un iyiliği, Jack'ın kötülüğü insanların doğuştan kötü olduklarının savunulduğu sanılsa da, yazarın anlattığı insanların iç ve dış dunyasında kötülük ile iyiliğin çarpıştığına inanmasıdır.

Sineklerin Tanrısı ismi, Jack ve kabilesinin domuz avında bir domuzu canavara sunmak için, iki ucu sivri değnekle ormanın ortasına bırakması ve sineklerin bu ölü canlıyı istila etmesi ile ortaya çıkmış, kitap adını, İngilizlerin kutsal Kitapta Beelzebub dedikleri şeytanın adından almıştır.

İkinci dunya savaşından kısa sure sonra yazılıp, yazarın savaşta çarpışan insanların birbirine nasıl kıydıklarını görmesi ile ortaya çıkmıştır.

Ayrıca,  duşen uçakta yalnızca çocukların bulunmasının sebebi, atom bombaları ile yapılacak olan savaştan uzak tutulmak amacı ile çocukları ülkeden uzaklaştırılmaya çalışmalarıdır.

Kitabın sonunu okuduğunuzda ise, Ralph'ın yiğitliği ile Sineklerin Tanrısı'nı yenmenin yolları olduğunu da göreceksiniz.