Bilim kahramanı: Ada Lovelace

37 Yıllık hayatına bir çok başarı sığdıran, yazdığı algoritma ile ilk bilgisayar programcısı: Ada Lovelace.

19.Yüzyılda henüz İngiltere dahil bir çok yerde kadınların bilimsel araştırmalara katılmasına izin verilmiyordu. Hatta akademik yayın yapmaları bile pek hoş karşılanmıyordu. Böyle bir dönemde, tüm kalıpları yıkmak isteyen Ada Lovelace, takma bir isim ile makaleler yazmaya başladı. O riski, belki de şu an 21.yy’da sadece belli sayıda kadın alabilir. Lovelace, geçirdiği kızamık hastalığına ve felce rağmen, sayılara, matematiğe ve bilime olan ilgisini hiçbir zaman yitirmedi. 


Ada, 17 yaşında akıl hocası Charles Babbage ile tanışıyor ve onun sayesinde Londra Üniversitesi profesörü Augustus de Morgan ile ileri matematik çalışmaya başlıyor. Böylece Ada’nın matematiğe ve bilime olan arzusu her geçen gün daha da büyüyor. Dönüm noktası ise yaptığı bir çeviri oldu. O dönem ki, İtalyan mühendis Luigi Menabrea, analitik motorla ilgili bir makale yayınladı. Ada, ise bu makalenin yayımlanmasından bir sene sonra, makaleyi Fransızcadan İngilizceye çevirdi, ve çevirirken içine kendine ait olan birden çok düşünce ve cümle ekledi. Hatta Ada’nın makaleye eklediği notlar, makalenin kendisinden bile uzundu. Ona göre bu tür bir makine uygun şekilde programlanırsa grafikleri, karmaşık matematik problemlerini çözmek için kullanılabilir ve insanların işini çok daha kolaylaştırabilirdi. Ada Lovelace’in makalede bahsettiği hesaplama metodu, şu an günümüzdeki bilgisayarların yazılım konusundaki temelidir. Lovelace, sadece bununla kalmayıp, notlarında bir çok ileri görüşlü olan kavramlarında temellerinin attı.


Fakat ne yazık ki, o hayattayken bu notları pek de ilgi görmedi. Erken ölümünden sonra değer gören bu ileriye dönük özgün notlar, hakettiği ilgiye ulaştığında; 1979 yılında, ABD Savunma Bakanlığı tarafından geliştirilen meşhur programlama dillerinden birine onun onurununa "ADA" ismi verildi. Erkeklerin baskın, egemen olduğu bir zamanda tek başına, takma bir isimle bilimsel çalışmalara katılan Ada, zoru başarmış ve bir çok kadının ilham kaynağı olmuştur. Günümüzde de, her Ekim ayının ikinci Salı günü ‘Ada Lovelace’ günü olarak belirlenmiş, ve bir ilke imza atan kadın matematikçinin adı yaşatılmıştır.