YAPAY ZEKA NEDİR?
Özellikle son günlerde sıkça duymaya başladığımız "Yapay Zeka" kavramının ne olduğunu biliyor muyuz? Gelin kapsamlıca inceleyelim!
Yapay zeka; makinelerin insan benzeri görevleri gerçekleştirebilmelerini mümkün kılar. Yakın zamanda duyduğumuz örneklerden yola çıkacak olursak; satranç oynayan bilgisayarlar, otonom şerit takibi yapan otomobiller, su altını tarayan ve gözetleyen UUV'lar(Unmanned Underwater Vehicle), binlerce metre yükseklikten keşif ve gözlem yapan İHA'ların çalışma prensipleri ve çok daha fazlası derin öğrenmeye ve alınan verilerin işlenmesine dayanmaktadır. Buradaki amaç, bilgisayarın çok büyük ve geniş kapsamlı verileri işleyerek bu verilerin içeriklerini tanıyıp öğrenmesi ve istenilen görevleri yerine getirebilecek derecede eğitilmesidir.
Pekala, "Yapay zekanın tarihi nereye dayanır?" "Nasıl ortaya çıkmıştır?", "İlk olarak nerede kullanılmıştır?" gibi soruların yanıtları için okumaya devam edelim. :)
Yapay zeka; terim olarak 1956'da John McCarty tarafından ortaya atıldı yani bir nevi kendisinin yapay zeka kavramının isim babası olduğunu söyleyebiliriz. 1959 senesinde ise Massachusetts Teknloji Enstitüsü'nde Marvin Minsky ve John McCarty tarafından ilk yapay zeka laboratuvarı kuruldu. Ancak o zamanlar Yapay Zeka kavramı çok popüler değildi hatta neredeyse hiç duyulmamıştı. Fakat sonrasında veri hacimlerinin yükselmesi, kullanılan algoritmaların geliştirilmesi ve ihtiyaç duyulan depolama alanlarının arttırılmasıyla birlikte bugün çok daha popüler hale geldi.
1960'larda ABD Savunma Bakanlığı "Temel olarak insan akıl yürütmesini ve algoritmasını taklit etmek" hedefiyle bu tür çalışmalara ilgi duydu ve bu alanda bilgisayar eğitimi almaya başladı. Sonrasında ise DARPA 1970 yıllarında sokak haritalama projelerini tamamladı. Takip eden yıllarda ise savunma, sağlık, araştırma, su altı sistemleri, kara araçları, sesli asistanlar, müzik ve medya akış hizmetleri ve daha bir çok alanda geliştirilmeye ve kullanılmaya başlandı.
Gündelik hayatta ise telefonlarımızda, bluetooth kulaklıklarımızda, çeşitli ev aletlerimizde vb. alanlarda kullanılmaya başlanan yapay zeka; günden güne daha popüler ve tercih edilir hale geldi.
"Yapay Zeka neden önemlidir?" sorusuna ise şu yanıtları verebiliriz:
-Yapay zeka, ürünlere zeka ekler: Yazımda bahsettiğim gündelik hayattaki aletlere entegre edilir. Evlerde, çalışma alanlarında, kafelerde, müzelerde ve daha birçok alanda teknolojiyi iyileştirmek için büyük miktarda veriyle birleştirilebilir.
-Yapay zeka, verileri en doğru ve zamanlı şekilde kullanır: Veriler; teknolojide bir hayli önemlidir. En iyi veri sizdeyse daima bir adım önde olursunuz. En iyi veriyi çözümlemek ve ortaya çıkarmak için de yapay zeka kullanılmaktadır. Yapay zekanın kullanımı hem veriyi özelleştirir hem de özgünlük kazandırır.
-Yapay zeka, kolaylık sağlar: Çeşitli alanlarda kullanılan yapay zeka, en büyük tasarrufu zamandan sağlar. Uzun zaman boyunca araştırmalar yapmak yerine yapay zeka yardımıyla filtrelediğiniz anahtar kelimelere göre en doğru sonuçları elde edebilirsiniz.
Özetleyecek olursak yapay zeka; günümüzde hızla duyulmaya başlanmış bir terimdir. Yapay zekanın geleceği nasıl şekillendireceği hakkında konuşmak ne kadar doğrudur bilinmez ama geleceği şekillendireceğinden şüphe etmemek gerekir.