Teknoloji ve Yapay Zeka

Teknolojinin gelişimi ve yapay zeka ile insan hayatı.

Teknoloji bugün hayatımızın her alanını hatta her anını ele geçirmiş durumdadır. Şu an sizin bu yazıyı okumanız bile teknolojinin bilime ve insanlığı bir katkısıdır. Teknoloji insanları belirli yüklerden kurtaran zamandan tasarruf etmelerini ve daha az yorulmalarını sağlayan her türlü icat, buluş, olaya katkı sağlamıştır. Örneğin en basit örnek olarak hesap makinesi ile insanlar saatlerce hesap yapmaktan kurtulmuş ve geriye kalan vakitlerini daha yararlı işlere yönelmek için kullanmışlardır. Aslında teknolojinin artış hızının sürekli daha büyük bir ivme kazanmasının ana sebebi yapılan her teknolojik gelişme sayesinde zaman kazanıyoruz ve işlerimizi daha kolay hallediyoruz. Bu sayede daha hızlı gelişim gösterebiliyoruz. 


 ‘İnsanoğlu var oldukça; icatlar, keşifler, yeni arayışlar devam edecektir. Çünkü insan bu duyguyu genlerinde taşıyor.’ (Değirmenci, 2018) İnsanoğlu her an hiç bitmeyecek olan bir gelişim ve değişim içindedir. Yaşamını devam ettirmesi sorunlarına çözüm bulması için bu gelişim süreci şarttır. Yapay zekâ da insanoğlunun teknolojiyle olan gelişim mücadelesinin bir ürünüdür. Yapay zekâ hayatımızın her alanını ele geçirmiş durumda.  Yapay zekâ ile insanoğlunun takip etmesinin güç olduğu şeyleri takip etmek ve yönetmek çok daha kolay. Öyle ki yapay zekâ birçok alanda insanoğlundan çok daha başarılı. En basit işlerde bile yapay zekâ ile halletmek insanoğlunun yaşamını konforlu hale getirmektedir. Yaşadığımız dönemde hemen her alanda yapay zekâ teknolojisini kullanmaktayız. Aldığımız tüm hizmetlerde yapay zekanın sağladığı kolaylıklardan söz etmek mümkündür. (Hastane, okul vs.). Yapay zekâ insanları saatlerce köle gibi çalışmaktan kurtaran bir sistemdir.



Robotların icadı ile insanların yaptığı birçok işi onlar üstlenmeye başlamıştır. Robotlar günümüzde birçok alanda insanların mesleklerini ele geçirmiş durumdadır. Bu durumun insanların yaşamını iyi veya kötü etkilemesi yönü tartışmaya açıktır. Bazı fütüristler dünyayı robotların ele geçireceğini ön görmektedir ancak onları iyi veya kötü amaçla kullanmak insanlığın elindedir. İnsanlık teknolojiyi ve yapay zekayı yararlı amaçlar doğrultulusunda kullandığı takdirde başarılı işlere imza atacak ve daha konforlu bir hayat sürme imkânı sağlayacaktır.

 

Kaynaklar

Aydın, İ. H. ve Değirmenci, C. H. (2018). Yapay Zekâ, İstanbul: Girdap Yayınları.