Bilinçli Farkındalık: Mindfulness

Kendinizi bulabileceğiniz, rahatlayabileceğiniz bir egzersiz.

Zihnimiz genellikle şimdiki zaman yerine geçmiş veya gelecek hakkındaki fikirlere odaklanır. Bu da zihnin gereksiz yere yorulmasına, güncel olaylardan uzaklaşmasına ve çeşitli düşüncelerle meşgul olmasına neden olabilir. Doğru karar verebilmemiz, zinde ve sağlıklı kalabilmemiz için fiziksel sağlığın yanı sıra ruh sağlığının da korunması gerekir.

Son yıllarda popülaritesi giderek artan mindfulness, bir takım tekniklerle zihninizi temizleyerek net düşünme yeteneğinizi artırmanıza ve daha anlamlı bir yaşam sürmenize yardımcı olabilir.

Buna rağmen, farkındalık kavramı yaklaşık 2.500 yıl öncesine dayanmaktadır. Budist inancının bir uzantısı olarak kabul edilen kavram ilk olarak Amerikalı doktor Jon Kabat-Zinn tarafından önermiştir.

Mindfulness en basit tanımıyla zihnin içinde bulunduğu anın farkında olması ve o anı yargılamadan kabul etmesidir. Anı yaşama, kabullenme, farkındalık ve iç gözlem gibi bileşenlerden oluşur. Mindfulness sayesinde kişi olumlu-olumsuz, güzel-çirkin, iyi-kötü demeden hayatındaki durumu kabullenebilmekte, kaygı, üzüntü, kaygı gibi stres faktörlerini atarak kendine daha özgür ve sakin bir ortam oluşturmaktadır.

Mindfunless'e uygularken özel bir ortama veya herhangi bir araca ihtiyacınız yoktur. Yürürken, yatağınızı toplarken veya internette vakit geçirirken nerede olursanız olun, farkındalık yaratmak ve içinde bulunduğunuz ana odaklanmak için işte, okulda, otobüste her zaman mindfulness tekniklerini kullanabilirsiniz. Yaygın olarak uygulanan bir farkındalık uygulaması için şu talimatları uygulayabilirsiniz:

- Arkanızda destek olmadan bağdaş kurarak yere veya bir tabureye oturun ve gözlerinizi kapatın.

-Sonra sadece nefese konsantre olarak nefes al ve nefes aldığını hisset. Ciğerlerinizin dolduğunu ve karnınızın ve göğüs boşluğunuzun yükseldiğini hissedin. Burun deliklerinden nefesin içeri ve dışarı akışına konsantre olun. Solunan havanın soğuk ve solunan havanın sıcak olduğunu anlayın.

-Bu süreçte zihninizi bölmeye çalışan tüm düşünceleri uzaklaştırın ve sadece nefes almanız sizin için önemlidir. Zaman zaman düşünceleriniz dağılabilir ve konsantrasyonunuz bozulabilir. Ama pes etme; Kendinizi veya performansınızı yargılamadan tekrar tekrar nefesinize odaklanın.

-Birkaç dakikalık nefes egzersizinden sonra gözlerinizi açabilirsiniz. Nefes egzersizlerini gün boyunca istediğiniz zaman tekrarlayın.