Yoga: Hareketin İyileştirici Gücü

Yoga; Hindistan kökenli olan beden ve zihni egzersizlerle bir araya getirerek mental sağlık ve iç huzura ulaşmayı amaçlayan antik öğretilerdir. Hinduizm ve Budizm gibi birçok din ile birlikte ortaya çıkmıştır. Ancak günümüzde herhangi bir dini temsil etmemekte olup mental sağlık, esneklik ya da fit kalmak için yapılan beden ve nefes egzersizlerinden oluşur. Yoga yapan ve yoga öğretilerini takip eden bireylere yogi denir.

Yoga sporu, antik zamanlardan beri süreklilik ve disiplinle takip edilmiştir. İlk ortaya çıktığında bedeni kullanarak meditasyonlarla ve temel öğretilerle insanlara, bedenleriyle bir olmayı ve üst huzur seviyesine ulaşmayı öğretmiştir. Modern yoga ise mindful hareket dediğimiz bilinçli bir farkındalıkla yapılan hareketin önemini vurgulayarak esneme ya da güç pozlarıyla bireyleri, hem bedensel hem de zihinsel anlamda kuvvetlendirmeyi amaçlar. Yoga çok çeşitli bir disiplin olup her yaştan ve bedenden insana hitap etmesi anlamında herkesi kabullenen bir spordur. Bu bağlamda yoga bize bedensel gücü, spor ya da fitness dendiğinde aklımıza gelen ve birçoğumuz için göz korkutucu olan ağır egzersizler ve terli koşulardan ziyade daha sakin bir şekilde verir. Nefesi çok önemli bir yere koyar, yaptığımız hareketler ve nefesimizi koordine etmememizi sağlayarak hem akciğer kapasitemizi güçlendirir hem de vücudumuzun daha da farkında vararak onun için şükranlarımızı iletmemizi sağlar.

Yoga’nın Sekiz Temel Öğretisi

1.     Yama (Beş "geri çekilme"): Zarar vermeme, doğruluk, çalmama, tensel zevkleri kontrol etme, istifçilik yapmama

2.     Niyama (Beş "gözlem"): Arı olma, halinden memnun olma, ateşli istek, okuma, hatırlama

3.     Asana: kelime anlamı "oturma yeri", Patanjali'nin Yoga Sutra'larında meditasyonda kullanılan oturma duruşunu ifade etmektedir.

4.     Pranayama ("Nefesi askıya alma"): Prāna, nefes, "āyāma", durdurmak demektir. Ayrıca, yaşam gücünün kontrolü olarak da yorumlanabilir.

5.     Pratyahara ("Tecrit"): Dış nesnelerden duyu organlarını geri çekmedir.

6.     Dharana ("Konsantrasyon"): Dikkati tek bir nesne üzerine odaklamadır.

7.     Dhyana ("Meditasyon"): Meditasyon nesnesinin doğası üzerine yoğun tefekkürdür.

8.     Samādhi ("Özgürleşme"): Meditasyon nesnesi ile şuurun birleşmesidir.

Bilinenin aksine yoga bir ibadet değildir. Yoga yapmanız için Hinduizm ya da Budizm dinlerine mensup olmanız gerekmez ya da başka bir dine mensupken yoga yapmak günah değildir. Yoga herkes içindir ve büyük bir hoşgörüyle her seviyeden ve her yaştan insana yapabilecekleri egzersizler sunar.

Diğer spor dallarının aksine yoganın temel amacı aslında mental sağlığa erişmektir. Bu anlamda bedendeki etkileri kendini daha uzun sürede gösterir fakat hem esneme hem de güç pozlarıyla hem de aslında pozların daha statik oluşuyla kaslarımızı daha uzun vadede daha da güçlendirir. Kas yorgunluğu ya da vücuda aşırı yüklenme gibi durumlar diğer sporlara nazaran azdır, sakatlanmalar nadirdir. Ancak pozların daha statik oluşuyla büyük bir dikkat gerektirdiğinden çoğu insan için daha zorlayıcı olabilmektedir.

Modern hayatla brlikte popülerleşen bu antik sanat özellikle online kaynakların artışıyla herkesin evinde kolaylıkla yapabileceği bir spor haline geldi. Kendinizi kötü hissediyorsanız ya da bedeniniz için egzersiz yapmak istiyor ama nereden başlayacağınızı bilemiyorsanız her gün hayatınıza ekleyebileceğiniz yirmi dakikalık bir yoga pratiği size çok büyük bir fayda sağlayabilir. Namaste!