En Kolay Tedavi: Yoga
Yoganın anlamına, türlerine, tarihine ve yaşamımıza kattıklarına bir de önerilerimle beraber bakalım.
Egzersiz hareketleriyle bir bütün halinde ruhsal ve fiziksel rahatlamamızı temel alan yoganın anlamına, türlerine, tarihine ve yaşamımıza kattıklarına bir de önerilerimle beraber bakalım.
Yoganın kelime anlamı birleşme ve bütünleşmedir. Kişinin bedensel, ruhsal ve zihinsel açıdan bütünlüğünü ifade eder. Kişiye temel bir yaşam felsefesi edindirir. Egzersiz hareketleriyle bir bütün halindedir. Yoga, yaşamın her yönünü ele alır. Beslenmemizin, nefesimizin, bedenimizin, zihinsel ve duygusal durumumuzun bir denge içinde olmasını hedefler.
Tarihi günümüzden beş bin yıl öncesine dayanıyor. Yoganın temelini Hindistan’ın en eski öğretisi olan Vedanta felsefesi oluşturmuştur. Yoganın mucidi hakkında yazılı bir kayıt yok fakat Patanjali adındaki Hint düşünür tarihi metinleri, sözel bilgileri, farklı kişilerin yoga teori ve pratiklerine dair gözlemlerini bir metinde toparlamış. Yoga Sutra en eski yazılı yoga kaydıdır ve tüm modern yoga için çerçeve sağlar.
Faydalarına ve türlerine geçmeden önce bilmemiz gereken detaylar da var. Yoga sadece hareketlerden değil 8 felsefi basamaktan oluşmuştur. Bunların farkında olarak ve bilinçli şekilde yoga yapmanızı tavsiye ediyorum.
Yama: Olumsuzluklardan uzak durmak.
Niyama: Spiritüel gözlem ve kişisel disiplin ile gereğini yerine getirmek.
Asana: Duruş pratikleri, meditatif duruş yapmak. Bedenin sağlıklı ve esnek olması.
Pranayama: Nefes kontrolü ve çalışmalarına uymak.
Pratyahara: Duyuları geri çekmek, duyuların denetlenmesi.
Dharana: Konsantrasyon tekniklerine uymak.
Dhyana: Doğru meditasyon yapmak.
Samadhi: Evreni ve tanrının yarattıklarını derin bir şekilde düşünmek, zihni tamamen bir konuya vermek, kim olduğumuzun kaynağını ve en yüksek spiritüel gerçekliğimizin kaynağını anlamak. Bu felsefe her zaman yolda olmayı ve yolculuktan zevk almayı temel alır.
Yoganın bize iyi gelen yönleri çok fazla ve en kolay tedavi olduğu değiştirilemez bir gerçek. Yoga bizi olumsuz düşüncelerden uzaklaştırır. Vücudumuzun daha esnek olmasını sağlar. Enerjimizi artırır. Duruşumuzu düzeltir ve fiziksel sorunlarımıza yardımcı olur. Kalp ritmimizi düzenler. Yoga ile sınırlarımızı keşfederiz ve kaygılarımızdan kurtuluruz. Kişinin duyarlılığı ve farkındalığı artar. Motivasyon kaynağı olur. Sportif olmamızı sağlar. Kendimizi tanımamıza ve sevmemize yardım eder. Fiziksel ve zihinsel sağlığımıza iyi gelir. Bence yoga en kolay tedavi yöntemi diyebiliriz.
Yoga herkes içindir. Kişi kendi ihtiyacına göre farklı uygulamalar ve teknikler ile yoga yapabilir. Sabah erken saatlerde yapılması önerilmektedir. Kendimizi rahat hissedebileceğimiz her yerde yapılabilir. Kendi evimizde, yoga salonlarında, sahilde, doğada...
Birbirinden çok farklı yoga türleri var. Vücudumuza ve ruhsal sağlığımıza göre bir tür seçmemiz yeterli. Kendimize uyan türler için araştırma yapmalıyız. Önerilerimle beraber en popüler yoga türlerine bir bakalım.
Asthanga Yoga
Fiziksel olarak zorlayıcılığı yüksek bir yoga çeşididir. Yaptıkları her duruşta zorluk seviyesi daha da artar. Vücudu temizlemek ve zihni geliştirmek için yapılır. Yogadan verim almak için konsantre olmamız gerekir. Güç yogası olarak da bilinir. Yeni başlayanlara ve esnek olmayan insanlara tavsiye etmiyorum.
Hatha Yoga
Bu yoga çeşidi yoganın temelinde yer alır. Duruş ve nefes oldukça önemlidir.Öz farkındalığımızı arttırmak için kullanabiliriz.Yeni başlayanlar için çok kolay ve uygundur.
Yin Yoga
Yin yogası eklemlerimiz için etkili bir yoga şeklidir. Vücudumuzu düzgün bir şekilde hizalayabilmemiz için bize yardımcı olur. Bağlarımıza ve kemiklerimize iyi gelir. Vücudumuzu kolaylıkla esnetebiliriz ve kolaydır.
Tantra Yoga
Bu yoga çeşidi duygularımızı kontrol etmemiz ve aydınlanmamız konusunda bize yardımcı olur. Çiftler arasındaki bağlantıların artmasını geliştirmek amacı ile yapılır. Bu yogayı yapan kişiler bilinçlerini ruhsal ve fiziksel olarak birleştirebilirler. Önemli yoga duruşlarını içerir.
Kundalini Yoga
Omurganın tabanında bulunan enerjinin uyanmasını sağlar. Ruhumuzun ve vücudumuzun arınmasına yardımcı olur. Bu yoga çeşidi çakralarımızı açmamız için bize yardımcı olur. Meditasyon nefeslerini kullanırız. Enerjimizi serbest bırakır, stresi azaltır ve sakinleşmemize yardımcı olur. En çok rahatladığım yoga türüdür. Spiritüel deneyimler yaşamak isteyenlere tavsiye edebilirim.
Vinyasa Yoga
Akış anlamına gelir. Vinyasa yogası hareketler ve nefesler ile uyumlu olarak işler. Bu yoga içerisinde güneş selamlamaları yapılır. Çakralarımızı açmamız için bize yardımcı olur. Ruhumuz ve vücudumuzdaki enerji akışını düzenler.
Bikram Yoga
Bu yoga çeşidi 80-100 derece ısıtılmış bir oda içerisinde gerçekleşir. Bu odada sırayla 26 farklı yoga duruşu sergilenir. 90 dakika boyunca sürer. Isıtmalı oda oldukça önemlidir. Sıcak sayesinde kaslarımızı ısıtabiliriz. Bu yogayı evde gerçekleştirmek mümkün değildir. Bir stüdyo ve bir eğitmen ile birlikte bu yogayı gerçekleştirebiliriz.En çok beğendiğim türlerden olmayı başardı ve farklı bir deneyimle birlikte rahatlamamı gerçekleştirdim. Bikram yoga türünü yaparken masaja gitmişsiniz gibi hissedebilirsiniz.
Restoratif Yoga
Vücudumuzu esnetmek ve dinlendirmek için yardımcı olur. Bu yoga çeşidi içerisinde zorlayıcı hareketler yoktur. Son derece rahatlatıcıdır. Ruhumuzun temizlenmesine ve vücudumuzun yorgunluğunu atmasına yardımcı olur. Restoratif yoga çeşidinde gerçekleştirilen hareketler kıvrımlı ve bükülmelidir fakat kolay pozlarıyla başlangıç seviyesine uygundur.