Bill Gates Dünyanın Zenginleri Listesinden Çıkma Sözü Verdi

Milyarder Bill Gates, servetini bir kez daha dağıtma sözü verdi ve adını dünyanın zenginler listesinden "çıkaracağını" da sözlerine ekledi.

Microsoft'un kurucu ortağı, hayırseverlik fonuna 20 milyar dolar (17 milyar sterlin) bağış yapacağını açıkladı.

Dünyanın dördüncü en zengin adamı Gates, kaynaklarını topluma iade etme "zorunluluğu" olduğunu söyledi.

Bay Gates, ilk olarak 2010 yılında servetini dağıtma sözü verdi, ancak o zamandan beri net değeri iki katından fazla arttı.

Forbes dergisine göre şu anda 118 milyar dolar değerinde, ancak bu, 2000 yılında eski karısıyla kurduğu hayır kurumu olan Bill & Melinda Gates Vakfı'na Temmuz ayında yaptığı bağıştan sonra önemli ölçüde düşecek.

Bir Twitter iletisinde, Bay Gates, pandemi, Ukrayna ve iklim krizi de dahil olmak üzere son "küresel aksilikler" nedeniyle vakfın yıllık 6 milyar dolardan 2026 yılına kadar 9 milyar dolara çıkaracağını söyledi.

"Yakın gelecekte, servetimin neredeyse tamamını vakfa vermeyi planlıyorum.” dedi. "Dünyanın en zengin insanları listesinden aşağı ineceğim ve sonunda düşeceğim."

"Kaynaklarımı, acıları azaltmak ve yaşamları iyileştirmek için en büyük etkiye sahip olacak şekilde topluma geri vermekle yükümlüyüm. Ve umarım, büyük zenginlik ve ayrıcalıklı konumlardaki diğer kişiler de bu anlamda gerekli adımları atarlar."


Gates Vakfı, Sıtma gibi hastalıkları ortadan kaldırmak, eğitimi iyileştirmek ve kötü sağlık koşullarıyla mücadele etmek için farklı ülkelerde çalışıyor. 2020 yılında 49.8 milyar dolarlık varlığa sahip dünyanın en büyük ikinci hayır vakfı olduğu ve milyarder yatırımcı Warren Buffett gibi diğer zengin hayırseverler tarafından desteklendiği görülüyor.

Vakıf iyi iş çıkarmış olsa da, bazıları böylesine büyük bir etkiye sahip özel bir girişimin etiği hakkında endişelerini dile getirdi.

Vakıf, Dünya Sağlık Örgütü'nün en büyük özel bağışçısı olup 2018'deki yıllık bağışıyla ABD'den sonra ikinci sırada yer alıyor. Bununla ilgili endişeler, eski Başkan Donald Trump'ın ABD fonlarını çekmekle tehdit etmesinin ardından daha belirgin hale geldi.

Bay Gates, Forbes'in 1995 ile 2010 yılları arasında ve 2013 ile 2017 yılları arasında dünyanın en zengin insanı unvanını elinde tuttu.

Amazon'un kurucusu Jeff Bezos, Tesla CEO'su Elon Musk 2022'de pole pozisyonunu almadan önce 2017'de onu en üst sıralardan daha aşağılara düşürdü.


KAYNAK: BBC