Bin Yıllık Taşlardaki Saklı Tarih: Akdamar Kilisesi

Tarihin sessiz tanığı olan Akdamar Kilisesi'ne yolculuk.


Daha önceki şehirler ve bilinmeyen efsaneleri yazıma ek olarak bugünkü konumu da Van'ın Gevaş ilçesi sınırlarında yer alan Akdamar Kilisesine, halk arasında dolaşan efsanesine ve adını da bu efsaneden aldığı olaya bakacağız. O zaman hazırsanız başlıyoruz!


Akdamar Kilisesi Tarihi

Akdamar adasına gidebilmek için Gevaş ilçesinden kalkan minibüsler sayesinde adaya ulaşımınızı sağlayabilirsiniz ve oradan da vapurlar sayesinde adaya ulaşmak mümkündür.

Kilisenin tarihine bakıldığında, Ermeni Kral Vaspurakanlar tarafından yapıldığı ve bin yılı aşkın bir geçmişi olduğu düşünülmektedir. Adadaki çeşitli ağaçarıyla ve doğasıyla yerli ve yabancı turistleri büyülemiştir.


Van- Akdamar Kilisesi

Akdamar Kilisesinin ismine gelecek olursak, bir aşk hikayesini anımsamamız gerekir. Halk arasında yaygın olan bu efsaneye göre adada yaşamakta olan Ermeni başkeşişin Tamar adlı genç ve güzel bir kızı varmış ve köylerin birinde de ona aşık bir genç yaşamaktaydı. Bu genç aşkına olan hasretini bir nebze de söndürebilmek için her gün bu kiliseye yüzer onu öylece uzaktan seyredermiş. Ve bu adada yaşayan kız da sevgilisinin kendisini kolay bulabilmesi için her gün ona yerini gösterecek şekilde ışık tutarmış. Fakat durumu fark eden Ermeni başkeşiş iki genci ayrımayı kafaya koymuş.

Bir gün yine delikanlı sevdiğine gitmek için yüzmeye başlamış fakat bu sefer ışığı tutan da başkeşiştir. Bir o yana bir bu yana ışık tutarak genci bitkin bir hale düşürür. Genç daha fazla akıntıya karşı koyamaz ve boğulmadan önce son kez sevdiğine seslenir: Ah! Tamar... Buna dayanamayan genç kız da soğuk sulara kendini bırakır ve iki genç kavuşamadan birbirine veda eder. İşte böylece halk arasında bu söylemle kilisenin adının Akdamar Kilisesi diye kaldığı söylenmektedir.