Bir Barda Bir Gece

Lulu Raczka'nın kaleminden Bir Barda Bir Gece, Nurgül Yeşilçay ve Afra Saraçoğlu'nun performansıyla Dasdas'ta.


Başrollerinde Nurgül Yeşilçay ve Afra Saraçoğlu'nun olduğu oyun Bir Barda Bir Gece, kasım ayından bu yana DasDas sahnede izleyiciyle buluşuyor. Bu iki ismi bir araya getiren ilginç oyun, Lulu Raczka tarafından yazılmış. Distopik bir gelecekte, ansızın ortaya çıkan elektrik kesintileri ve bu kesintiler sırasında kaybolan kadınlar insanları korkuturken, bir okul kızı olan Steph, Belle'in çalıştığı bara kaybolan arkadaşı Charlie'yi aramaya gittiğinde elektrikler kesiliyor ve bir geceyi beraber geçirmek zorunda kalıyorlar.

Resim 1

Oyunun konusu, maalesef bize çok da uzak olmayan, hassas ve oldukça gerçek bir temaya değiniyor: Kadına Şiddet. Hava karardığında dışarıda tek başıma olmaktan korkan bir kadın olarak bu distopik dünyada yaşayan kadınların korkusunu kendi distopik dünyamda da hissetmenin üzüntüsünü paylaşıyorum.

Korkularıyla başa çıkma yöntemleri olsun, yaşam tarzları olsun, olaylara verdikleri tepkiler dahil her şeyleriyle zıt olan bu karakterler, beraber geçirdikleri gece sonrasında birbilerinin farklı yüzlerini ortaya çıkarıyorlar. Belle siyahken, Steph pembe. Belle konuşurken, Steph sessiz. Belle acırken, Steph acımasız. Belle kadınken, Steph çocuk. Oyunun sonunda ise Belle çocukken, Steph kadın oluyor. Bu iki zıt kutu birbirini itmeye çalışırken çekim yasasının mağduru oluyorlar. Birbirlerini zorluyorlar, derinlere gömdükleri içgüdülerini, hislerini ortyaya çıkarıyorlar. Masumiyetin ne olduğunu anlamak için ellerini kirletiyorlar. Tek perdelik bu oyun, sahne ışıklandırmasıyla güçlü bir etki yaratıyor. Karakter değişimlerini ve duygularını, nefes alış verişlerinden hissettiren Nurgül Yeşilçay ve Afra Saraçoğlu'nun performanslarını hala devam ederken kaçırmamanızı öneririm!


Görsel Kaynaklar:

Kapak ve Resim 1: https://www.dasdas.com.tr/bir-barda-bir-gece/