Bir Çift Yürek

''İnsanın inancı ya vardır ya yoktur; ikisi birden olmaz.''

Dikkat! Sayın okuyucular bu bir kitap yorumudur.

Düşeyazmak, kelime anlamı düşecekmiş gibi olmak, sendelemektir. Hep böyle olur. Ya bir gerçeği öğrendiğinizde ya da uykuda o uçurumdan düşerken uyandığımızda ani bir sıçrayış ve yüzümüz ter içinde, kalbimizin ritmi ağzımıza geldiğinde. Ya da dünya gezegenindeki bir gününüzde dünyevi uykuda olduğunuzu fark ettiğiniz an sendelersiniz kim bilir belki de bunun adı bocalamak olur. Bir gerçeklikle karşılaştığımda zihnim o olayla ilintili deneyimlerimi getirir saniyeler sonra o olayda takınmış olduğunuz tavrı, karşınızdakinin hissetmiş olabileceği dramatikleşmiş sahneyi... Deneyimi yaşadığım an nasıl bu kadar ayrıntıya dikkat etmemişsem aklıma geldiğinde bu kadar çok ayrıntıyı hafızamda tutmuş olabileceğim beni hayrete düşürür her defasında. O an düğüm çözülür ve serbest kalırım prangalarımdan. Özgür hissin sebebi elbette ki hatıralarla yüzleşmek değil bilakis deneyimi kazanırken yapamadığımı yapmak, tarafsız bakabilmek. Haliyle kabulleniş görünür ufukta buyur ederim en değerli misafirimi.

''Kadim anılarını ve evrensel gerçekliklerini yitirmiş ya da kapatmış kişilerdi mutantlar.'' Sayfa 173-Bir Çift Yürek

Marlo Morgan'ın Gerçek İnsanlar olarak tanımladığı bir grup aborjinlerle üç aylık bir yürüyüşün ardından deneyim kazandığı bir hikaye bu. Kazanılan dostlar, verilen sınavlar ve eve gitmek için son dönemeç. Dünden sıyrılmak adını verdim. Gerçek insanlar takılı kalmıyor düne, egoya, hırsa biz mutantların tam tersi. Ne yapılmaması gerektiğini biliyoruz artık okuyup ne yapmamız gerektiğini öğrenmemiz gerekiyor birinci elden.

''Kendimi bağışlamayı, yargılamamayı, ama geçmişten ders almayı öğrenmem gerekiyordu. Bana kabul etmeyi, içten olmayı ve başkalarının da aynını yapabilmesi için kendimi sevmeyi öğrettiler.'' Sayfa 79-Bir Çift Yürek

Zihnimde çiçekler açmasına olanak sağlayan bir bölümü ayrıca sona sakladım. Gerçek insanlar her yıl doğum günü kutlamak yerine fark ettikleri ve geliştirmeye çalıştıkları yönlerini, iyileştirdikleri kişilikleri üzerinden yeni ad alma hakkına sahip oluyorlar. Gerçek İnsan bu özelliği geliştirdiğinde kutlama yapmak istediğini söylüyor ve yeni adını paylaşıyor dostlarıyla. Yani kutlama zorunlu bir hal ya da takvime dayalı birşey olmaktan çıkıp kutlanacak sahici birşeyin olması heyecan verici. Yelken açmaya hazırlanıyorum, kutlayacak bir adım olduğunda bunu biliyor olacaksınız dostlarım. İlham olması umuduyla son kez Marlo Morgan'a kulak kesilelim.

''Gerçek İnsanlar bana bir sınavı geçmek için önce o sınava girmem gerektiğini söylemişlerdi. Şimdi yaşamımın öyle bir noktasındayım ki, durum son derece olumsuz bile görünse, ruhsal bir sınavdan geçme fırsatını yakaladığımı görebiliyorum. Neler olup bitmekte olduğunu gözlemek ve yargılamak arasındaki ayrımı öğrendim. Herşeyin ruhsal zenginleşme için bir fırsat olduğunu öğrendim.'' Sayfa 209- Bir Çift Yürek