Bir Dizi Karmaşıklık ve Aşk: Rachel ve Ross

Friends dizisinin sevilen iki karakteri Rachel ve Ross'un ilişkisine yakından bakalım.

Sevgili Mathew Perry anısına, keyifli okumalar.

Friends dizi 1990'lı yılların en sevilen dizilerinden biri olmayı başarmış, günümüzde de sevilerek izlenen bir 'sitcom' olma özelliğini sürdürüyor. Öncelikle şunu söylemeliyim ki bu ifade her ne kadar klişe bir ifade olarak yer edinmiş olsa da Friends dizisini hiç izlememiş olanlar çok şanslı çünkü izleyecekleri koca bir on sezon var önlerinde! Peki, Friends dizisini bu kadar sevdiren özellik nedir? Friends dizisi, altı arkadaşın hayatında olup bitenleri ve bu olaylarla nasıl başa çıktıklarını anlatan ve içerisinde güzel ayrıntılar da barındıran bir dizi. Dizide yer alan karakterlerin isimleri ise şu şekilde: Joey, Chandler, Monica, Ross, Phoebe ve Rachel.

Kısaca haklarında bilgi vermek gerekirse; Joey grubun en çocuksu ruhuna ve iyiliğine sahip, Chandler ise onun ev arkadaşı ve Candler ''sarkastik'' özellikler gösteren bir mizah anlayışına sahip ekranda onun yüzünü görmek bu sebeple sizi zaman zaman tebessüm ettirebilir. Monica ve Ross ise kardeşler; Ross Monica'nın abisi ve mesleğini çok seven bir paleontolog -dizide sık sık bununla alakalı bilgiler edinmek zorunda kalacaksınız- çalışma yerleri değişse de dinozorlara olan sevgisi hiçbir zaman değişmedi. Monica ise bir şef, çok güzel yemek yapması ile biliniyor. Phoebe, aslında ağır çocukluk travmalarına sahip biri ancak neredeyse ironi mi yapıyor dedirtecek bir gerçeklik algısına sahip, önceden yaşadığı şeyler onun duygularını dışavurumunu şekillendirmiş; dostluğa çok değer veren ve önemseyen bir karaktere sahip. Son olarak Rachel ise anne-babası -özellikle babası tarafından- neredeyse pamuklara sarılarak büyütülmüş biri, aldığı büyük bir karar ile birlikte biraz önce saydığım beş insanın hayatına girer ve böylelikle 10 sezon süren hikaye başlar.

Bundan sonrası diziyi hiç izlememiş ve izlemek isteyenler için spoiler olabilir bu sebeple gerisini okumamayı tercih edebilirsiniz. Öncelikle şunu söylemek gerekiyor ki Monica ve Rachel çok eski arkadaşlardır ve Ross neredeyse Rachel'i doğduğu günden beri sevmektedir ve bir gün Rachel için görünür olduğu günü beklemektedir. Nihayet Rachel hayatlarına yeninden dahil olduğunda eski eşinden yeni boşanmıştır ve kendisini oldukça mutsuz hissetmektedir. Rachel'in kendi düğününden kaçarak üzerinde gelinliğiyle karşısına çıkması ondaki üstü tozlanmış duygulara bir kıvılcım olur. Rachel bir süre Ross'un ondan hoşlandığını fark etmez. Chandler'ın yanlışlıkla ağzından kaçırması ile bu durumdan haberdar olur. 10 sezon boyunca zaman zaman her şeyin birbirine girdiği o karşılıklık böylelikle başlamış olur. Rachel, Ross'un iş seyehatinden dönüşünü karşılamak için havalanına gider ancak Ross'un yanında kız arkadaşı vardır.

Ross, Rachel'in ondan hoşlandığını kendisine sarhoşken bıraktığı sesli mesaj aracılığıyla öğrenir. Bu onun neredeyse hayatı boyunca beklediği bir andır ancak hayatında biri vardır. Sonrasında Ross kız arkadaşından ayrılarak Rachel ile bir şekilde bir ilişkiye başlar, araları gerçekten çok iyi olan bu çift Rachel'in iyi bir şirkete tanıştığı bir adam sayesinde girmesiyle sorunlar yaşamaya başlar. Ross, sürekli sorun çıkaran kıskanç bir adama dönüşmüştür ve hem kendisine karşı hem de Rachel'a karşı güvenmiyor gibi bir görüntüsü vardır. 1. yıllarını kutlamak için bir araya geldikleri akşam büyük bir kavga ederler ve Rachel belki biraz ara vermenin iyi olacağını söyler ve Ross'un her halinden bunu duymayı beklemediği bellidir. Joey ve Chandler'ın yanına bir bara giderek orada tanıştığı bir kızla tek gecelik bir ilişki yaşar.

Bu olay yıllarca hem onların arasında hem de Friends takipçileri arasında bir fikir ayrılığına yol açar: Ross'un dediği gibi bir ''ara'' mı vermişlerdi yoksa Rachel'ın savunduğu gibi tartışmadan uzaklaşıp sakin düşünmek mi istemişlerdi? Galiba üstünden uzun yıllar geçse de bu ikilem güncelliğini sürdürüyor. Ben Ross'u bu konuda haklı bulmayanlardanım çünkü üzerinden 24 saat bile geçmeden başka bir tende teselli bulabilmek ve bu durumu saklaması zaten yeterince her şeyi daha kötü yapan bir durum. Ancak bu sorunun kişinin ahlak sistemiyle doğrudan ilişkisi olduğunu söylemek de sanıyorum yanlış olmaz; herkesin elbette farklı düşünceleri olacaktır.

Ayrılsalar da aynı arkadaş ortamında yer alan eski çift bir süre aynı ortamda bulunmamayı denese de genel arkadaş ortamı için kendi gururlarını bir kenara bırakıp yeninden arkadaş olmamın bir yolunu aramaları gerekmektedir. Yeniden denemek istediklerinde ise Ross'un yaşananların sorumluluğunu almak istememesi ve ardından çok az zamandır tanıdığı bir kadınla evlenmeye karar verirler. Ancak tören sırasında ''Emily'' yerine ''Rachel'' ı eşim olarak kabul ediyorum demesiyle bambaşka bir karşılıklık daha ortaya çıkar.

Rachel ve Ross belli bir süre birbirlerinin hem çok şeyi hem de hiçbir şeyi olmaya devam eder. Farklı kişilerle ciddi ilişkiler kurarlar ama bağlarını bir türlü kopartamazlar. Yaşadıkları tek gecelik ilişkinin sonunda, Monica ve Chandler'ın düğününden sonra Rachel'ın hamile olduğu grup tarafından duyulur. Ross'un o sıra hayatında yine birisi vardır ve bu durum kesinlikle beklenmeyen bir şeydir. Ross bebek için evlenmeyi teklif etse de artık ''aşık'' olmadıkları için bu evliliği yapmayı Rachel anlamsız bulur. Emma dünyaya geldikten bir süre sonra Rachel yurt dışından iyi bir teklif alır ve gitmeyi düşünür tabii bütün bunların arasında senaristler Joey ve Rachel için de bir birliktelik düşünür ancak bu durum ne seyirciye geçer ne de anlaşılabilir bir durum olur. Bu karmaşıklığın sonunda ise Rachel'ın Ross'u arkada bırakıp gidemediği anlaşılır.

Kısaca, Ross ve Rachel hem kendilerinin hem de onları izleyenlerin ''Şimdi ne oluyor?'' diye sormaktan kendini alamadığı bir çifttir. Birbirlerinden hiç kopamazlar ama ufak şeyler bile birbirlerinden vazgeçmelerine yeter ya da bir ilişkiyi sürdürmek için yeterli olgunluğa sahip değilmiş gibi görünürler. Yalnızca şunu söylemek gerekir ki Rachel ve Ross tüm karmaşıklığın içinde de olsa onlar ''Rachel ve Ross''tu.