Bir Garip Müzik Hikayesi-3: Panchiko

Yıllar sonra internet ve gürültülü bir cd sayesinde keşfedilen grup.

2016 yılının Temmuz ayında İngiltere'nin Nottingham şehrinde bir adam, her zaman yaptığı gibi CD almak için düzenli gittiği müzik dükkanına uğrar. CD'ler arasında kendine uygun olanı ararken bağımsız bir grup olan Panchiko tarafından 2000 yılında yayınladığı bir cd'ye denk gelir. İsmini hiç duymadığı bu grubu internette araştırmaya koyulur fakat karşısına hiçbir sonuç çıkmaz. Cd'nin adını yani D>E>A>T>H>M>E>T>A>L ismini aratır ve yine hiçbir şey bulamaz. Elinde nadir bir parça bulunduğunu fark eden adam CD'yi satın alır ve eve doğru yola koyulur. CD'yi CD çalara takar ve oynat butonuna basar. Duyduğu şey yoğun bir gürültünün arkasında hoş bir melodidir. Gürültüye rağmen"shoegaze" türündeki bu müzik, gerçekten de ilginç ve güzeldir.

EP'sinin ismine nazaran çok daha sakin ve Lo-Fi müzik veya shoegaze diyebileceğimiz tarza hitap eden Panchiko, 90'ların sonu 2000'lerin başında var olmuş ve bir EP çıkarıp dağılmış özel bir grup. 2016 yılında CD'yi satın alan adam, gürültülü ses kaydı ve Ep'nin kapak resmini bir forum sitesinde paylaşarak insanlara daha fazla bilgi için grubu sordu. CD'nin arka tarafında grup hakkında tek bilgi olan grup üyelerinin isimleri"Owain, Andy, John ve Shaun" yazıyordu.

Forumda müziği dinleyen insanlar grubu bulabilmek için harekete geçti. Kimileri müzikteki gürültünün cd'nin bozuk olmasından veya kayıttaki bir sorundan olduğunu söylerken; kimileri ise o gürültünün bilerek oraya koyulduğunu iddia etti. 3 yıl sonra EP tekrardan Youtube'da yayınlandı ve anında binlerce beğeni ve dinlenme sayısına ulaştı. Sonucunda binlerce insan bu kayıp müziğin sahiplerini bulmak için bir araya geldi.

Bir yıl sonra, grubun vocalisti Owain telefonuna gelen bir Facebook bildirimine uyandı. Yıllardır Facebook kullanmadığı için şaşkındı."Panchiko'nun vocalisti sen misin?" mesaj böyle diyordu. Lise yıllarındaki müzik grubu hakkında yıllardır hiç düşünmemişti. Sonuçta sadece 20 kopyadan oluşan bir EP çıkartmışlardı ve en sonunda dağılmışlardı. Mesajı yollayan kişiden binlerce insanın yıllardır onları aradığını öğrendikten sonra hemen eski grup üyeleri ile iletişime geçti.

Eski dostlar tekrar bir araya gelmişti. Kimisi müzikten çok uzak yerlere, farklı kariyer yollarına girmiş; kimisi ise hala farklı şekilde olsa da müzikle uğraşmaya devam etmişti. Yayınlamadıkları "Kicking Cars" isimli bir başka EP ile DEATHMETAL'i birleştirerek ilk albümlerini yayınladılar. Sonrasında"Failed At Math(s)" isminde yeni bir albüm ve eski demo kayıtlarının alduğu bir albüm daha paylaşan Panchiko, yıllar sonra internet sayesinde keşfedilen ve shoegaze Lo-Fi müzik türlerinin değerli ve nadir bir grubu haline geldi. Enteresan hikayesi ve kulağa hitap eden müziği ile Panchiko, bize kendini geç de olsa sevdirdi. Bu özel gruptan sizlere birkaç hoş melodi önerebilirim:

1-D>E>A>T>H>M>E>T>A>L

2-Until I Know - Demo

3-Until I Know - Remastered (art arda dinlerseniz grubun yıllar içindeki değişimini gözlemleyebilirsiniz.)

4-Untitled Demo 1997

5-Laputa