60 Yıllık Dev Müzik Hayatıyla Karşınızda Scorpions

İşte Karşınızda Scorpions!

Gazetelerin, hatta dergilerin müzik yazarları onları hep bir rock grubu olarak adlandırdı. Ama onlar başlı başına Almanya'nın en köklü heavy metal grubuydu. 1965'te Almanya'nın en büyük fuar kenti Hannover'da ritim gitarist Rudolf Schenker'in girişimiyle kurulan Scorpions, 22 stüdyo albümüyle 60 yıldır yedi kıtayı salladı ve sallamaya devam ediyor. Kimi zaman Rock you like a hurricane diyerek fırtına rüzgarı gibi esiyor, kimi zamansa Still loving you diyerek gözlerimizi yaşartan müzikleriyle gönül tarlamızı suluyorlar.

Resimde metal müziğin asi prensleri (fotoğraftan tanıdığım kadarıyla) Rudolf Schenker, Klaus Meine, Herman Rarebell, Francis Buchholz ve Matthias Jabs'ı görmekteyiz.

23-25 Mayıs tarihlerinde art arda iki gün Küçükçiftlik Park'ta konser vermek üzere Türkiye'ye gelen Scorpions, ben dahil olmak üzere Türk dinleyicilerini tarif edilemez bir sevince boğdu. Grup, Türkiye'de ilk konserini 17 Eylül 1993'te 50.000 seyirciyle vermişti. Kimisi bu serin sonbahar günü biletini bir kasa pepsi satın alarak edindiğini bile söylüyor. Rock dünyasında duyulduğuna şaşırmamalı zaten :)

1993 yılında Türkiye sadece Scorpions'ı değil, Guns N Roses, Metallica, Bon Jovi, Michael Jackson başta olmak üzere 90'ları kasıp kavuran birçok grup ve müzisyeni de ağırlamıştı. Tabii 93 yazında ülkemize yağan bu rock-star yağmuru birden olmamıştı. Arkasında zamanında Fransa'da Hey dergisinde muhabirlik yapmış Ahmet San vardı. (93 yazına detaylı olarak başka bir yazımda değineceğim.)

Ardından Küçükçiftlik Park'ın 50.yılını kutlamak için öncesinde 2016'da Türkiye'ye gelen Alman grup, son konserinden bugüne hayranlarını kendine hasret bırakmıştı. 2023 Aralık sonu gibi turne takvimini yayınlamışlar, müzikseverler ilk günden tüm platformlarda biletleri tüketip Sold Out bayrağını çekmişlerdi. 2024 Mayıs'ın sonuna kadar heyecanlı bir bekleyişten sonra o efsanevi gün gelip çattı! İstanbul'un Sarıyer ilçesi bir günlüğüne değil, iki günlüğüne Scorpions'ın müthiş performansını, gitarın Rudolf'un ellerinde aşkla çığlık atışını dinleyecekti. 23 ve 25 Mayıs'ta İstanbul umarız ki yaşayacağı tek zelzeleyi yaşadı ve bunun tek sebebi emekli olup araç alım satım platformlarında araba alıp satma işiyle uğraşacak yaşta olan adamların bu kadar efsanevi olmasıydı!

"Crazy World". Scorpions'ın 1990'da çıkan biraz başkaldıran, biraz romantik, fikrimce en başarılı stüdyo albümü. Yazıyı okuduktan sonra müzik uygulamanızdan dinlemenizi mutlaka öneririm. Wind Of Change şarkısı albümün en bilinen parçasıdır. 90'larda devam eden Soğuk Savaş, ikiye bölünen dünya, durumu tersine çevirmeye çalışan sanatçılar... Değişim Rüzgarı der bu yüzden Scorpions.

"Moskova'yı takip ediyorum

Gorki Parkı'na doğru

Değişim rüzgarını dinlerken.

Bir Ağustos yazı gecesi

Askerler geçiyor yanımızdan

Değişim rüzgarını dinleyerek"

Değişim rüzgarının 30 yılda bir esen bir rüzgar olmaması ve müziğin parmağınızın ucunda sizi iyileştirmek için hazır beklediğini unutmamanız dileğiyle, görüşmek üzere dostlar!