Ortak Bağlarıyla Müzik ve Moda
Müzik türlerinin niçin ve nasıl modaya yansıdığını psikolojik ve toplumsal yönleriyle beraber inceleyelim!
Dinlendirici etkileriyle bizi alıp kırların ortasına bırakıveren oradan kah bir disko salonuna kah bir isyanın ortasına götüren yeri geldiğinde bir kuşun özgürce süzülen kanadı yapan müzik...
Müzik, insan yaşamına bu denli ilişkin bir şeyken yine insan yaşamının kaçınılmaz bir parçası olan modaya da yansımamış mıdır?
O halde şu soruyu sorayım hippi müzik dinleyicisiyle ya da üreticisiyle metal müzik dinleyicisinin arasındaki giyim farkları neden vardır?
İnsanlar aynı konularda farklı şeyleri düşünebilir. Buna yön veren insanın kişiliği, yaşam tecrübesi gibi faktörlerdir. Peki, bütün bunların müzikle ve modayla ne alakası var? İşte modadaki farklı giyim tarzlarının nedeni farklı düşünüş ve yaşam biçimleriyle doğru orantılıdır. Gel gelelim müziğe, müzikte bir düşünüş bir yaşam tarzının aktarımı değil midir? O halde müzik türlerinin de giyim tarzına etkisi kaçınılmazdır.
Peki, bunu sadece düşünceyle, kişilikle tanımlamak doğru mu?
Sanayi devrimi öncesi müzik yok muydu? Sanayi devrimi öncesi müziğe bağlı bir moda akımından neden bahsedemiyoruz?
Aklınıza bu tür soruların takılması normal bana da yanıtlamak düşer :)
Moda tarihçileri modanın başlangıcını sanayi devrimi kabul etmiştir çünkü sanayi devrimi öncesi kişilerin giyim tarzını müzikten ziyade sınıfsal farklılıklar etkilerdi. 1900'lerde sanayileşme ile beraberinde gelen moda kavramı sonucunda moda her gelen müzik türünden etkilenmiş ve modacılar müzik türlerinden ilham almaya başlamıştır. Bu tarzların yayılmasında ise televizyonun hayatımıza girmesi önemli yer tutar.
Bu konuyu aydınlığa kavuşturmak için müzik türlerine bağlı gelişen giyim tarzlarını incelemeye ne dersiniz?
Metal Müzik
Metal müziğin doğuşu siyasal nedenlere dayanır 1960'larda oluşan bu tür; sistem karşıtı, anarşist bir felsefe benimsemiştir.
Bütün bu metal müzik felsefesini moda bağlamında incelediğimizde aynı isyankar, anarşist tutum kendini deri ceketlerler ve kuru kafalarla asi, kırgın, kızgın uzun saç modelleriyle, metal aksesuarlarla ortaya koymuştur.
Caz Müzik
Caz müzik deyince aklınıza ilk gelen kavramı durun tahmin edeyim "dans".
Evet, haklısınız. Caz müzik insana dans etme arzusu veren sakin, hafif tempolu bir türdür. İkinci Dünya Savaşı'nın getirdiği yıkımları ve acıları bir nebze unutturan caz müzik, bu dönemde danstan ayrı düşünülmemiştir.
Bu dönem kadının özgürleştiği dönem!
Kollar, bacaklar, omuzlar açık sırtta v bir dekolte, saten eldivenler, tüylü şapkalar, çok katmanlı saçak ve geniş fırfırlar, payet kumaşlar ile kadınsı ve zarif bir çizgi ön planda.
Hippi Müzik
Hippi âdeta bir yaşam tarzıdır. Hippi için Amerika'nın Vietnam savaşına asker göndermesine karşı barış diye haykıran gençlerin oluşturduğu, özgürlük ilkesine dayalı bir kültür diyebiliriz.
Hippilerin; renkli ve çiçekli aksesuarları, bohem yaşamları, yuvarlak renkli gözlükleri, uzun saçları, püsküllü, saçaklı kıyafetleri, saç bandanaları, etnik ve örgü desenleri ile alışıldığın dışında kendilerine has bir tarzları vardır.
Rockn Roll
Rockn Roll'u da diğer müzik türleri gibi sadece müzik olarak değerlendiremeyiz zira Rockn Roll dinleyicileri buna bir yaşam stili demekte. Hem sadece müzikle kalsaydı modaya da yansımazdı :)
Bu tarzın genel giyim stili; deri parçalar, yırtık kot jeanler, sırt çantaları, kalın topuklu botlar, bol ekose gömlekler, baskılı tişörtler, baştan aşağı siyah bir görüntü ve tabii ki bütün bunları ön plana çıkaracak aksesuarlar.
Hip Hop
Namıdiğer kentsel moda!
Amerika'da yaşayan Amerikalı ve Afrikalı yoksul gençlerin oluşturduğu bir müzik kültürüdür.
Bu müzik türü; Break dansı, grafiti sanatı ile farklı bir yaşam stili oluşturur.
Ağır altın renk takılar, parlak renkli ve bol eşofmanlar, convers ayakkabılar, torba pantolonlar, koyu renkli deri bomber yelekler, siperli şapkalardan oluşan rahat ve salaş bir giyim tarzı vardır.
Müzik türleri ve buna bağlı giyim tarzları daha da çoğaltılabilir. Fakat benim bu yazıdaki amacım müzik türlerini tek tek incelemek değil, müzik türlerinin niçin ve nasıl modaya yansıdığını psikolojik ve toplumsal yönleriyle elimden geldiğince anlatmak. Umarım bu anlamda yararlı bir yazı olmuştur.