Bir İletişimcinin Mutlaka İzlemesi Gereken Filmler ve Okuması Gereken Kitaplar
İletişimcinin Zorunlulukları
Böyle bir içeriğe neden ihtiyacımız var, öncelikli sorumuz ve konumuz bu. Böyle bir içeriğe ihtiyacımız var çünkü üzülerek söylüyoruz ki ülkemizde ne iletişim gelişebilmiş durumda ne de iletişimcilere bir mesleğe sahip gözüyle bakılmıyor.
İletişim okuyorum dediğiniz an size söylenebilecek ilk söz "hıı, iyi iyi olsun" ve ilk sorulan soru "4 yıllık mı okuyorsun?" olur genellikle. Bunun sebebi ülkemizde rağbet gören garanti ve mükemmel meslekler olan doktor veya avukat olamayacağınızdır.
Halbuki ülkemizdeki en büyük sorunlardan biri iletişim(sizlik)dir. Aile içindeki anlaşmazlıklardan ülkelerin birbiriyle arasındaki çatışmalara kadar bağlantıyı koparmaya sebep olan en büyük etken doğru iletişimin bir türlü sağlanamıyor olmasıdır. Doğru iletişimden kasıt teoride öğrendiğimiz alıcıya gürültü ögelerinden sıyrılıp uzanan temiz mesajı doğru kod açımlamayla algılamamız değildir her zaman. Yalnızca dinleyip ortadaki sorunun bir nebze olsun azalmasını sağlayabiliyorsanız da doğru iletişim kurabiliyorsunuz demektir. İletişimin en önemli özelliği dinleyebilmektir. Dinlenmesi gereken taraf sizseniz eğer karşıdakinin algılayabileceği kadarını ve algılayabileceği şekli çözen taraf yine siz olmalısınız.
Ülkece büyük problemlerimizden bir diğeri de budur ki aynı zamanda iletişim kuramıyor olmamızın da sebebidir. Kendimizi belli bir noktaya geldiğimizde veya karşıdakinin algılayamacağını düşündüğümüzde (bu düşünce iletişimi daha gerçekleşmeden bozar) iletişimi ya daha da zorlaştırırız ya da iş tartışmayla sonuçlanır. Egolarımıza yenik düştüğümüz an hayatın hiçbir yerinde ve anında düzgün iletişim sağlayamayız.
Bu durum yalnızca eğitimle açığa ve sağlığa kavuşabilir. İşte tam da buna rağmen iletişim eğitimi alanlar, kendilerini ülkemizde hiçbir zaman donanımlı göremezler çünkü kabul de görmezler (genellikle).
Bu yüzden biz iletişimciler teori için okulda, pratik için sahada, strateji için ise türlü alanlarda kendimizi eğitmeli ve kendimizden tam donanımlı bir iletişimci yaratmalıyız. Bu yüzden böyle içeriklere ihtiyaç duyuyoruz. Kendimizi geliştirmekle yıpranıyoruz sanılmasın, ne de olsa ülkemizde kabul görebilmek için önce sürünmek gerek.
Şimdi film ve kitap listelerini sunalım:
Kitaplar:
1.Asla Yalnız Yeme /Keith Ferrazzi,Tahl Raz
2.Zirvedeki Seni Bul /İlker Canbulut
3.Olumlu Sözcükler Etkili Sonuçlar /Hal Urban
4.Reklam Bize Ters/Hüseyin Altunbaş
5.Beyin Kuralları/ John Medina
6.Tam Üstüne Bastın /Hülya Mutlu
7.Marka Ol E Mi ?/Ömer Şengüler
Birkaç tane bonus :
John Berger/ Görme Biçimleri
Gulbenkian Komisyonu/ Sosyal Bilimleri Açın
Jean Bauddillard/ Tüketim Toplumu
Bunların dışında McLuhan, Weber gibi yazaları da inceleyebilirsiniz.
Filmler:
Thank You For Smoking
99 Francs
Wag the Dog
Fight Club
The Joneses
Jobs
Crazy People
People I Know
Network
Press
Kendinizi geliştirmeyi ve önce kendinizde kabul görmeyi unutmayın.