Eskişehir’de İlk Kez Düzenlenen 3D Gençlik Festivali Büyük İlgi Topladı 

Eskişehir'de İlk Kes Düzenlenen 3D Gençlik Festivalinde Gençler ve Siyasi Parti Temsilcileri Buluştu.

Eskişehir Avrupa Birliği Derneği ve Odunpazarı Belediyesi tarafından ortaklaşa düzenlenen 3D Gençlik Festivali’nin ilki Kanlıkavak parkında düzenlendi. Moderatörlüğünü, Doç. Dr. Erhan Akdemir, Dr. Öğr. Üyesi Duru Şahyar Akdemir, Doç. Dr. Alaaddin Faruk Paksoy, Dr. Öğr. Üyesi Tezcan Özkan Kutlu, Prof. Dr. Nilgün Çağlarırmak Uslu ve Doç. Dr. Seda Tekeli’nin üstlendiği festival halktan büyük ilgi topladı. Festivalde konuşma faaliyetlerine, tiyatro, dans ve müzik etkinliklerine yer verildi.

Finlandiya, İsveç, Norveç, Estonya, Litvanya, Danimarka ve Belçika gibi Avrupa Birliği ülkelerinin ardından 3D Gençlik Festivali Türkiye’de ilk defa Odunpazarı Belediyesi tarafından düzenlendi. Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt ise festivale katılım göstererek düzenlenen bu etkinliğe desteğini gösterdi. Dinleme, diyalog ve dayanışma faaliyetlerinin yanı sıra festivalde konserler, atölye çalışmaları, fotoğraf sergileri, tiyatro ve dans gösterileri de yer aldı. 3D Gençlik Festivaline Gençler, siyasi parti temsilcileri ve sivil toplum kuruluşları katılım gösterdi. Gençlerin ve siyasi parti temsilcilerinin buluştuğu bu etkinlikte farklı konulara çözüm önerileri arandı.

Odunpazarı 3D Gençlik Festivaline, Gelecek Partisi, Memleket Partisi, Zafer Partisi, Saadet Partisi, Cumhuriyet Halk Partisi, Türkiye İşçi Partisi ve Emek Partisi katılım gösterdi. Düzenlenen festival sırasında gençlerin siyasal hayata katılımı, tolerans ve uzlaşı, dijital okuryazarlık ve sosyal medya kullanımı, dijital kuşaklar ve Z kuşağını anlamak, genç istihdamı, eğitim ve sosyal sorunlar konuları hakkında katılımcıların görüşlerini dinlenerek belirlenen sorunlara çözüm bulunmaya çalışıldı. Etkinliğe katılan siyasi parti temsilcileri gençlere kendi partilerinin faaliyetlerini ve fikirlerini anlattılar.

“Türkiye’de en apolitik insan bile siyaset düşünmek zorunda.”

Türkiye’de gençlerin %30’u’nun kararsız seçmen konumunda olduğunu açıklayan Saadet Partisi temsilcisi Levent Baştürk siyasi partilerin katılımcı anlayışlarını ve kurumsal yapılanmaları değiştirmesi gerektiği dile getirdi. Gençlerin siyasette daha ön plana çıkabilmesi için Gençlik Kollarının partiler tarafından daha fazla öne çıkarılmasını savundu. CHP İl Başkan Yardımcısı Halil Sarıgöz ise; Türkiye’de apolitik insanların bile siyaset düşünmek zorunda olduğunu belirterek bunun değişmesi gerektiğini vurguladı.

“Siyaset herkesin korktuğu bir hal aldı.”

Etkinliğe katılan partilerinin temsilcileri bugün Türkiye’de siyasetin herkesin korktuğu bir hal aldığından bu nedenle de insanların düşüncelerine otosansür uyguladığını dile getirdi. Bu baskı unsurlarının ortadan kaldırılması gerektiğini ve ülkede değişimin gerçekleşmesi için gençlere ihtiyaç olduğunu açıkladı.  

3D Gençlik Festivali sırasında belirlenen sorun ve çözüm önerilerini kapsayan raporların farklı siyasal aktörlere iletilerek Eskişehir’in daha iyi yönetilebilmesi için kullanılması bekleniyor.