Bir İnteraktif Roman Serisi: Fallen Hero

Fallen Hero, Malin Rydén tarafından yazılmış bir interaktif roman serisi.

İnteraktif romanın ne olduğunu biliyor musunuz? İnteraktif roman kendi seçeneklerinize göre şekillenen bir kitap türüdür. Bu sayede kitap, bir oyun haline gelmiş olur. En sevdiğim seri olan Fallen Hero, bence interaktif romanların en güzel örneklerinden biridir. 

Fallen Hero, şimdilik Fallen Hero: Rebirth ve Fallen Hero: Retribution isimli iki oyundan oluşan ve hala devam eden bir seri. Serinin dört kitap olması planlanmakta. Choice of Games firmasının Hosted Games isimli alt kuruluşunun bünyesinde yer alan bu seriye hem bilgisayar üzerinden hem de telefon üzerinden ulaşmak mümkün. Uygulamaya bu şekilde farklı platformlardan ulaşma yollarının olması Fallen Hero’yu boş vakitleri güzelce bir değerlendirme yöntemi haline getiriyor. Ayrıca seri tamamen İngilizce. Orta üzeri bir dil seviyesine sahip olduğunu söyleyebilirim serinin, dil geliştirme için iyi bir seçenek olabileceğini düşünüyorum. Yine de değinilmesi gereken bir diğer nokta uygulamanın ücretsiz olmaması. Hiçbir şekilde uygulama içi satın alım yapmanıza gerek kalmıyor, uygulama reklam içermiyor ancak ilk başta belli bir ücret ödemeniz gerekiyor. Yine de bu sistem ilginizi çektiyse Hosted Games, Choice of Games ve yine bir alt kuruluş olan Heart’s Choice uygulamalarına göz atabilirsiniz. Bu uygulamalar, yayınlanan tüm kitapları bünyesinde barındırıyor. Bazı kitapları satın almanız gerekirken bazılarını reklam izleyerek ve belli bir süre bekleyerek okuyabilmeniz mümkün. Fallen Hero, satın almanız gerekenler arasında olsa bile fiyatına fazlasıyla değen bir kitap, saatlerce size eğlence sağlayacak bir uygulama.

Hikaye

Fallen Hero alternatif bir evrende geçen bir hikaye. Sağlık alanında ciddi yatırımların yapıldığı bu evrende boost ve mod isminde süper güçleri olan insanlar var. Boost, ölümcül yan etkilere sahip olan ancak sağ kalan insanlara süper güçler veren bir hap sayesinde güçler elde eden insanlara verilen bir isim. Mod ise vücudunda çeşitli modifikasyonlar yapılıp ekipmanlar yerleştirilerek güçler elde eden insanlardan bahsedilirken kullanılıyor. Hikayenin geçtiği Los Angels şehri ise süregelen depremlerden ciddi anlamda etkilenip Los Diablos ismini alıyor, yıkımın getirdiği kaosu fırsat bilenler nedeniyle suç şehrin bir parçası haline geliyor. Oyuncunun yönettiği ve cinsiyetinden görünümüne istediği gibi düzenleyebildiği ana karakter ise şehirde söz sahibi olan bir kötü adam olmaya çalışıyor. Fallen Hero ismi de tam olarak buradan geliyor. Eskiden bir kahraman olan ana karakter, işlerin ters gitmesinden sonra kötülüğe sırtını yaslıyor. Ana karakterin yaşadıklarının travması ve depresyon oyunda çok güzel işlenmiş bir tema. Ayrıca kendi seçimlerinizle karakterin durumunun iyiye gitmesi de mümkün. Oyun, karakterin motivasyonlarını da belirlemenizi sağlıyor. Bu sayede isterseniz karakterinizi kana susamış bir katil, hükümet karşıtı bir anarşist ve daha nicesi olarak oynamanız mümkün.

 Oynayış

Oyunun içinden bir görüntü

Fallen Hero herhangi bir şekilde bir resme ev sahipliği yapmıyor, bir kitap gibi tamamen metin bazlı bir yapısı var. Kendisini görsel romanlardan ayıran özellik tam olarak bu. Kimileri için bu bir eksik olsa da ben bunu eksik olarak görmüyorum. Çünkü bir yandan bu özelliğin kullanım kolaylığı sağladığı söylenebilir. Uygulamanın yapısı oldukça basit, kaybolma ihtimaliniz yok. Ayrıca çok az yer kaplaması ve hiçbir şekilde telefonu/bilgisayarı yormaması da bir artı. Oyundaki yol ayrımlarının fazlalığı da görsel yokluğunu dengeliyor. Bu seriyi defalarca okumuş olsam da hala hiç görmediğim sahneler mevcut. Bazı sahneler için çeşitli koşullar ve seçimler gerektiğinden her şeyi görebilmek için farklı farklı karakterler yaratıp hikayeyi baştan okumanız gerekiyor. Bu da tekrar tekrar oynama durumundaki yineleme hissini önlüyor. Özellikle boş vakitlerde farklı seçimler yapmak gayet eğlenceli bir hal alıyor.