Bir K-Drama Önerisi: Reply 1988
80'lerin sonunda geçen nostaljik ve sıcacık hissettiren bir kdrama önerisi
Eğer bir K-drama (Korean drama) izleyicisiyseniz ve bir öneri istiyorsanız ya da k-dramalara karşı önyargılı birisiyseniz, fark etmez. Herkese önerebileceğim bir kdrama var: 1988.
Dizinin başlığından anlaşılabileceği gibi, dizi ana karakterlerimizin 1988'den başlayarak küçük bir mahallede geçen gençlik hayatlarını anlatmalarıyla başlıyor. How I Met Your Mother'daki konsepte benzer bir şekilde, ana karakterlerin günümüzdeki halleri gençlik zamanlarını kameraya anlatılıyor ve biz izleyici olarak dizinin son bölümlerine kadar ana karakterlerin kiminle evlendiğini ya da hayallerini gerçekleştirip gerçekleştiremediğini bilmiyoruz.
Bu dizinin özellikle biz Türklere de çok iyi hitap ettiğini düşünüyorum. Çünkü Kore'de olan mahalle, komşuluk ve misafirperverlik konsepteriyle oldukça tanışığız. O küçük mahallede yaşayan 5 ailenin hayatı o kadar gerçek, o kadar sıcak ve o kadar nostaljik hissettiriyor ki dizi bittiğinde diziyle ilgili bağlandığınız her şeyi özlüyorsunuz.
Bu dizi çocukluk arkadaşlarını, bağları derinleşerek ailemiz olan arkadaşlık ilişkilerini, gençliğin getirdiği romantik ilişkileri, aile ve okul dramalarını, büyümenin getirdiği sorumlulukları ve ayrılıkları ele alıyor. Ve bunları o kadar iyi yapıyor ki, izlediğiniz şeyin bir dizi olduğunu ve sizin de bir izleyici olduğunuzu unutup o mahallenin içinde gerçek bir gözlemci haline geliyorsunuz.
Tek tek bazı temarı ele alacak olursak:
-Dizinin romantik sahneleri kdramaların genelde portre ettiği klişelerden oldukça uzak; tamamen doğal, fazla dramatik değil, ve içinizde tatlı hisler bırakıyor. Karakterlerin birbirlerine karşı beslediği romantik hisler incelikle ve göze sokulmadan veriliyor.
-Aile ilişkileri gayet gerçekçi porte edilip yaşanan çatışma ve kırgınlıkları göstermekten asla çekinilmiyor. Tek şikayetim aile kavramının biraz kutsallaştırılıp romantize edilmesi. Anne veya babanın çocuklarına gösterdiği kötü davranışlar bazen karakterler tarafından kolayca affedilip onlar sadece senin iyiliğini istiyor denip halının altına süpürülüyor.
-Arkadaşlık ilişkileri herhalde bu diziyi en özel yapan şeylerden birisi. Ana karakterimizin nasıl çocukken tanışıp hayatlarının ayrılmaz bir parçası olduğunu, büyüdükçe nasıl ilişkilerinin derinleştiğini ve yetişkinliğe giden yolda ayrılmak zorunda kalsalar da hayat boyu kopmayacak bir dostluk bağı oluşturduklarına tanıklık ediyoruz. Birbirleriyle etkileşime girdiği her saneyi izlemekten çok keyif aldım.
-Okul hayatları bizim toplumumuzdakine çok benzer olduğu için bağ kurmak çok kolay oldu. Kore'de de bizde olduğu gibi üniversite giriş sınavı var ve hem aileler hem de okul öğretmenleri tarafından büyük baskı görüyorlar. Bu sorunların üstünden bazı karakterler gelip bazıları sürekli başarısızlığa uğrayor ve bu sistemin ne kadar çizmek istedikleri hayat yoluna uymadığını keşfediyorlar.
-Son olarak bir tema olmasa da dizinin set dizaynından ve kostümlerinden bahsetmek istiyorum. 80'lerde ve 90'larda daha hayatta olmayan birisi olarak bana bile inanılmaz nostaljik hisler verdi. Adeta annemle babamın fotoğraf albümleri canlanmış gibi hissettim.
Kısacası, set dizaynıyla, renk paletiyle, müzikleriyle, karakterleriyle ve senaryosuyla olsun; her anlamda izlenmeyi hak eden bir dizi Reply 1988.