Bir Statü Sembolü Olarak; Hermès Birkin
Hermés Birkin 101
Bu yazımda sizlere moda endüstrisinin en bilinen ve en yüksek fiyatlı çantası olan Hermés Birkin'in dönemin özgür ruhlu İngiliz oyuncu ve şarkıcı Jane Birkin'den nasıl ilham alınarak tasarlandığından ve zaman içinde nasıl bir statü ve zenginlik sembolüne dönüştüğünden bahsedeceğim.
Birkin'in yaratılış hikayesine bakacak olursak 1981 yılında Serge Gainsbourg ile yaşadığı sansasyonel ilişkisiyle ve işleriyle 70'li yıllara damgasını vurmuş Jane Birkin, Londra'dan Paris'e yaptığı yolculuklardan birinde Hermés'in üst düzey yöneticilerinden Jean-Louis Dumas ile karşılaşır.
(Jane Birkin - Getty Images)
Jane Birkin'in bu haftasonu seyahati için hasır çantasına yerleştirdiği eşyaları yere dökülür ve bunu gören Jean ona yardım eder. Ardından aralarında koyu bir sohbet başlar.
Sohbet sırasında Jane Birkin'in dile getirdiği "Neden Hermés Kelly'den büyük (markanın en çok satan bir başka modeli) fakat Serge'nin (Gainsbourg) bavulundan daha küçük bir çanta yapmıyorsunuz?" sorusu üzerine Birkin'in ilk tasarım fikirleri ortaya atılmış olur. Jane Birkin'in o uçak yolcuğunda kese kağıdına çizdiği eskizlerle ortaya çıkan çanta, çok kısa bir sürede modaevinde hayata geçirilir ve Jane'e teslim edilir. Jane Birkin'den ilham alınarak ve onun kendi elleriyle tasarladığı bu çanta doğal olarak onun kendi soyadını alır ve çok geçmeden bir statü sembolüne dönüşür.
(1984- First Hermés Birkin)
1984'te ilk Birkin çanta piyasaya sürülür. Temiz çizgileri, üst düzey işçiliği, minimalist tarzı ve gündelik havası ile adeta Jane Birkin'in kişisel tarzının bir yansımasıdır. Daha sonra Hermés tarafından kendisine çıkartmalarla kişiselleştirilmiş 40 cm'lik bir Birkin daha hediye edilmiştir. Bu model o dönem 2000 dolardan alıcı bulmuştur. 2011 yılında Jane Birkin, Japonyadaki depreme destek olmak amacıyla Hermés tarafından kendisine hediye edilmiş, oldukça yıpranmış çantasını açık artırmada 162 bin dolardan fazla bir fiyata satmıştır.
Başlangıcından beri son derece sınırlı sayıda (yılda sadece 2500 adet) üretilen Birkin çantaların her biri, neredeyse 50 saate yakın, son derece detaylı ve titiz bir işçiliğin ürünü olarak karşımıza çıkar. Tamamına yakını elde üretilen çantaları son haline getiren ustalar, tam iki senelik bir eğitimden geçtikten sonra çantayı yapabilme yetkisine erişebilirler. Tek bir zanaatkarın elinden çıkma her bir Birkin’in üzerinde de bu çantayı ortaya çıkaran zanaatkarın imzası bulunur. Birkin, 25 cm'den 40 cm'ye kadar farklı ölçülerde üretilir ve aralarında en bilinen rengi de Hermés'in kendi rengi olan turuncu tonudur.
Çantaların özel üretim olması ve nadir materyaller kullanılarak yapılması nedeniyle modellere özel bir bekleme listesi oluşturulmuştur. Bu bekleme listeleri ayları hatta bazen yılları bulabilir. Yani siz bir Hermés mağazasına gidip direkt birinci elden bir Birkin satın alamazsınız. Sırf bu nedenle Birkin satışlarının had safhada olduğu Hong Kong ve Singapur gibi yerlerde hayallerindeki çantaya sahip olmak için beklemek istemeyen müşteriler, Birkinler’e liste fiyatlarının çok üzerinde fiyatlar ödeyebilmektedirler.
Çantanın devekuşu, dana ve timsah derisi gibi alternatifleri bulunur. Ancak Hermès’in deriye olan tutkusu, bir sürü lüks moda markasının yavaş yavaş gerçek deri ve kürk kullanımı azalttığı günümüzde oldukça tepki çekiyor. Hatta geçtiğimiz yıllarda hayvan hakları örgütü PETA’nın Teksas’tan Zimbabve’ye kadar uzanan timsah çiftliklerinde yaşanan vahşeti açığa çıkardığı görüntüler üzerine Jane Birkin, adını verdiği Hermès modeliyle artık ilişkilendirilmek istemediğini açıklamıştır. Hermès ise bu suçlamaya Teksas fabrikalarındaki timsah derilerinin, Birkin çantalarında kullanılmadığını ve Amerika’da doğal yaşamı koruma örgütü Fish and Wildlife tarafından belirlenen standart kurallara göre üretim yaptıklarını öne sürerek cevap vermiştir. Bu açıklama sonrasında Jane Birkin'den bir karşılık gelmemiştir.Ama modelin adının değiştirilmemesinden bu açıklamanın onu tatmin ettiğini düşünebiliriz. Kaldı ki Birkin, isim hakkı olarak Hermès’den her yıl aldığı 30 bin poundun tümünü yardım kuruluşlarına bağışlıyor.
Yaratıldığı 1981 yılından beri, pek çok müşterinin hayalini süsleyen, yatırım parçası olarak koleksiyonları yapılan Birkin, her geçen gün yükselen etiket fiyatı ve popüler moda kültüründeki yadsınamaz büyüklükteki yeriyle gün geçtikçe artan bir tutku nesnesi olmaya devam ediyor.
English below:
Hermés Birkin as a Symbol of Status
In this article, I will explain how Hermés Birkin, the most well-known and highest-priced bag in the fashion industry, was inspired by Jane Birkin, the free-spirited British actress, and singer of the time, and how it became a symbol of status and luxury over time.
If we look at the story of Birkin's creation, in 1981, Jane Birkin, who left her mark on the 70s with her sensational relationship with Serge Gainsbourg and her career, met Jean-Louis Dumas, one of the senior managers of Hermés, on one of her trips from London to Paris.
Jane Birkin's belongings in her straw bag for this weekend trip spill on the floor and Jean helps her. A deep conversation ensues between them.
During the conversation, Jane Birkin asks, "Why don't you make a bag bigger than the Hermés Kelly (another best-selling model of the brand) but smaller than Serge's (Gainsbourg) suitcase?", which leads to Birkin's first design ideas. The bag, which emerged from the sketches Jane Birkin drew on a paper bag on that plane ride, was realized in a very short time at the fashion house and delivered to Jane. Inspired by Jane Birkin and designed by her own hands, this bag naturally takes her surname and soon becomes a status symbol.
In 1984, the first Birkin bag is introduced. With its clean lines, high-end craftsmanship, minimalist style, and casual vibe, it is a reflection of Jane Birkin's signature style. Later, Hermés presented her with another 40 cm Birkin personalized with stickers. This model was priced at 2000 dollars at the time. In 2011, Jane Birkin auctioned off her well-worn bag, gifted to her by Hermés in support of the earthquake in Japan, for more than $162,000.
Each Birkin bag, which has been produced in extremely limited numbers since its inception (only 2500 pieces per year), is the product of almost 50 hours of highly detailed and meticulous craftsmanship. The craftsmen who finalize the bags, almost all of which are handmade, are authorized to make the bag after undergoing two years of training. Each Birkin made by a single craftsman bears the signature of the artisan who created the bag. The Birkin comes in different sizes, from 25 cm to 40 cm, and the most well-known color is Hermés' shade of orange.
Because the bags are special edition and made using rare materials, a waiting list specific to the models has been created. These waiting lists can last for months and sometimes even years. So you cannot go to a Hermés store and buy a Birkin directly from the first hand. For this reason alone, in places like Hong Kong and Singapore, where Birkin sales are at an all-time high, customers who do not want to wait for their dream bag can pay prices far above the list prices.
The bag is available in ostrich, calf, and crocodile leather. Hermès' penchant for leather, however, has caused quite a stir at a time when many luxury fashion brands are gradually reducing their use of real leather and fur. In fact, in recent years, after the animal rights organization PETA exposed the atrocities committed on crocodile farms from Texas to Zimbabwe, Jane Birkin announced that she no longer wanted to be associated with the Hermès model named after her. Hermès responded to this accusation by claiming that crocodile skins in their Texas factories were not used in Birkin bags and that they were produced according to the standard rules set by Fish and Wildlife, a wildlife protection organization in the United States. There was no response from Jane Birkin after this statement, but we can assume that this explanation satisfied her since the name of the model was not changed. Moreover, Birkin donates all of the 30 thousand pounds she receives from Hermès every year for the naming rights to charity organizations.
Birkin, which has been the dream of many customers since its creation in 1981 and has been collected as an investment piece, continues to be an object of passion with its ever-increasing price tag and its undeniable place in popular fashion culture.