Bir Statü Sembolü Olarak; Hermès Kelly

Hermés Kelly 101

Geçen hafta sizlere Hermés'in en popüler modeli Birkin'in, nasıl Jane Birkin'den ilham alınarak yaratıldığından bahsetmiştim. Bu hafta ise Birkin'in atası gibi görülen ve aynı zamanda rakibi sayılan Kelly Bag'in, ünlü aktrist ve Monaco Prensesi Grace Kelly'den ilham alınarak nasıl yaratıldığından ve yıllar içinde nasıl statü sembolü haline geldiğinden bahsedeceğim.

İlk Yılları:

Kelly Bag'in tarihi Grace Kelly tarafından meşhur edilmesinden yaklaşık 30 yıl öncesine, 1928 yılına dayanır. Hermés'in üst düzey yöneticilerinden Robert Dumas, marka için zarif bir postacı çantası tasarlamak ister. Bu çantaya da "Sac à Dépêches" adını verir. O dönem için zarif ve pratik bir çanta olmasıyla hemen benimsenir. Güçlü omurgası, özenli işçiliği ve üst sapıyla Sac à Dépêches, hepsi çok daha küçük olan, zarfa benzeyen ve elde tutulan dönemin popüler rakip çantalarından çabucak sıyrılır ve moda tarihinde "it bag" dediğimiz ikonik çantalardan biri haline gelir. Yıllar içinde Sac à Dépêches seçkinler arasında aranılan bir parça haline gelir. John F. Kennedy, Windsor Dükü, seçkin şairler ve işadamları da dahil olmak üzere pek çok tanınmış şahsiyet, evrak çantası olarak büyük bir Sac à Dépêches taşımaya başlar. Ancak ona esas ismini veren ve altın çağını yaşatan Grace Kelly ile anılması olmuştur.

Grace Kelly Dönemi:

Sac à Dépêches, Hermés'in hali hazırda popüler modellerinden biriydi ancak esas yıldız potansiyeli ancak 25 yıl sonra fark edildi. Aktris Grace Kelly'e, 1954 yılında Hitchcock klasiği To Catch a Thief (Bir Hırsızı Yakalamak) filmi çekilirken, filmin kostüm sorumlusu Edith Head, karakterin gardırobunun bir parçası olarak takması için kendisine bir Sac à Dépêches verdi. Grace, çantayı o kadar çok beğendi ki film bittikten sonra da set dışında sık sık kullanmaya devam etti. Bu Grace'in oynadığı son filmlerden biriydi. İki yıl sonra, 26 yaşındayken, Hollywood'un genç yıldızı Grace, Prens Rainier III ile , 30 milyondan fazla kişinin canlı yayında izlediği masalsı bir düğünle evlenerek Monako Prensesi oldu. Hayatındaki bu büyük değişiklik sadece Grace için değil Hermés için de büyük bir atılım oldu.

Düğünlerinden sonra, ilk kızına hamile olan Grace, büyüyen karnını gazetecilerden gizlemek ve kamufle etmek için Sac à Dépêches'e başvurdu. Çantayı tutarken çekilen fotoğrafı Life Magazine'in kapağında yer aldı ve tüm basına yayıldı. Grace Kelly'nin hamileliğini gizlemek için kullandığı bu çanta, kısa süre içerisinde dünyanın dört bir yanındaki moda tüketicilerinin Hermès butiklerine akın ederek "Kelly çantası" istemesine yol açtı.

Grace Kelly tarafından yaratılan bu olağanüstü süksenin ardından, Hermès 1977 yılında Sac à Dépêches'i resmi olarak Kelly Bag olarak yeniden markalaştırdı.

Grace Kelly hayatı boyunca çok yüksek standartta bir yaşam sürdü ve lüks tüketicisinin seçimlerini büyük ölçüde etkiledi. Hermés zaten tanınmış bir markaydı. Buna rağmen, Prenses Kelly'nin adını taşıyan bir çantaya sahip olmak, firmaya ekstra bir itibar kazandırdı. Herkes Monako Prensesi gibi görünmek ve zenginliklerini göstermek için bir Hermés çantaya sahip olmak istiyordu. Hermés bu Kelly Bag hamlesinden sonra resmi olarak dünyanın en büyük moda markalarından biri haline geldi. 

"Kelly Bag" Yaratmak 101:

Bu lüks çantayı yapmak son derece özveri ve beceri gerektirir. Her bir çanta sadece tek bir zanaatkar tarafından yapılır ve bir araya getirilmesi yaklaşık 18 saat sürer. Çantanın üretiminde mevcut en pahalı deriler kullanılır. Kelly çantanın astarında keçi derisi, çantanın geri kalanında ise, her bir çantaya farklı bir görünüm kazandıran özel deriler kullanılır.

Grace Kelly'nin timsah derisinden yapılmış koyu kahverengi ve lacivert renklerinde iki favori Hermés Kelly çantası vardı. Prensesin bu çantaya olan düşkünlüğü, timsah derisine olan talepte bir patlama yarattı. Binlerce kadın kendi Kelly çantasına sahip olmanın hayalini kuruyordu.

Klasik bir Kelly Bag satın alırken, ilk önce hangi modeli seçeceğnize karar vermelisiniz. SELLIER veya RETOURNE. Orijinal Kelly tasarımı olan Retourne modelinde deri ters olarak dikilir ve sonra bir eldiven gibi çevrilir, bu da daha yumuşak bir yapıya sahip olmasını sağlar. Buna karşılık Sellier, keskin kenarları ve dış tarafındaki dikişleriyle daha sert bir yapıya sahiptir. En bilinen modelleri K28, K32 ve K35 olmak üzere, tercih edebileceğiniz sekiz farklı boyutu bulunmaktadır.

Sellier vs Retourne

Yatırım Parçası Olarak Kelly Bag:

Piyasaya sürülmüş her Kelly Bag özeldir ve bir yatırım parçası olarak rahatça düşünülebilir. Ancak, Hermès, her yıl belirli sayıda şanslı müşteriye, önceden belirlenmiş sezonluk renk, kumaş ve materyal yelpazesini kullanarak, kendi ısmarlama Kelly Bag'lerini tasarlama ayrıcalığı tanır. Bu, iki renk seçeneğinin yanı sıra daha uzun bir kayış veya kontrast dikiş alternatifini de içerir. İçinde Hermès'in at nalı damgası olan Kelly Bag çantalar özel sipariş olarak ısmarlama yapılmış tasarımlardır. Bu da onları özellikle nadir ve değerli kılar.

Limited edition Kelly Bag 1.1

The TELEGRAPH, Kelly Bag'in popülaritesinin son yıllarda yükseldiğini, son on yılda fiyatlarının %350 arttığını ve açık artırmalarda Birkin'lerden daha fazla satıldığını belirtmiştir. Bugüne kadar müzayedeye çıkan en pahalı Kelly Bag'lerden biri, 2013 yılında 125.000 ABD dolarına satılan, mat timsah ve Togo derisinden yapılmış, alışılmadık bir şekilde beş ayaklı olarak üretilmiş, türünün tek örneği Kelly Geranium Porosus çantasıdır.

Kelly Bag'in bu popüleritesi Hermés'in yıllar içinde en büyük statü simgesi olarak anılmasına sebep olmuştur. Aynı zamanda Birkin modeline de ilham olmuştur. Bugün hala sektörün en sınırlı üretilen ama en çok talep gören parçalarından biri olmaya devam etmektedir.