Bir Tuhaf Mona Lisa Vakası

Yaşlı kadın kılığına girmiş adam, konukların gözü önünde Da Vinci'nin tablosuna pasta fırlattı.

Yaşlı bir kadın kılığına girmiş tekerlekli sandalyede bir adam, Paris'teki Louvre Müzesi'ndeki Leonardo da Vinci'nin ünlü tablosu Mona Lisa'ya pasta fırlattı.


Herhangi bir zarara uğramayan parça, cam bariyer ile korunmaktaydı.

Peruk takmış ve ruj sürmüş halde görülen fail, olay yerinden uzaklaştırılırken insanları "Dünyayı düşünmeye" çağırdığını belirtti.

ABD'den Louvre ziyaretçisi Luke Sundberg, olaya birinci gözden tanıklık ettiğini söyledi ve açıklamasını sürdürdü:

"Kalabalık şaşkınlıklar içinde kadın kıyafetli o adamın tabloya doğru koştuğunu ve her yerine pasta bulaştırmadan önce resmi yumruklamaya başladığını gördü."

"Güvenliğin adamı alıp dışarı çıkarması yaklaşık 10 ila 15 saniye kadar sürdü. Buna rağmen kalabalıkta panik havası mevcuttu."

"Ağızları açık kalan konukların akıllarında, bu denli tarihi tablonun korunması gereken çok önemli değerler taşıdığı, vardı."

"Dünyayı Düşünün"

Galeriye gül fırlattığı görülen ve sonrasında iklim değişikliği aktivisti olduğu öğrenilen şahıs, güvenlik tarafından dışarı alınırken kalabalığa "Dünyayı düşünün. Dünyayı mahveden insanlar var. Bir düşünün. Sanatçılar size diyor ki: Gezegeni önemseyin. Bunu bu yüzden yaptım." dedi.

Paris savcılığı Pazartesi günü yaptığı açıklamada, 36 yaşındaki bir adamın gözaltına alınıp polis psikiyatri birimine gönderildiğini doğruladı ve kültürel eserlerin zarar görmesiyle ile ilgili soruşturma başlatıldığını da ekledi.

Rönesans tablosu, 1950'lerde uğradığı asit saldırısından sonra koruyucu camla kaplanmıştı.

Bay Sunberg'in çektiği görüntülerde, kremanın camdan temizlenmesinin ardından izleyicilerin alkışlarla mutluluklarını gösterdikleri görülüyor.


KAYNAK: BBC