Mona Lisa gerçekten gülümsüyor mu?

150 Yıldır sergilenmekte olan Mona Lisa'nın yüzündeki tartışmalara sebep olan tebessümün anlamı.

Leonardo Da Vinci’nin en ikonik eserlerinden biri olan Mona Lisa, günümüzde hala tüm ilgiyi üzerine toplamayı başarıyor. Da Vinci, bu tabloyu 16.yüzyılda 1503 yılında yapmaya başlamış, ve yapımı yaklaşık 4 yıl kadar sürmüştür. Tablonun kopyaları bile çok değerli görülürken, Mona Lisa ile ilgili bir çok teori bulunmaktadır. Onlardan en popüleri de, Lisa’nın yüzündeki tebessümün gerçek bir tebessüm olup olmadığı. Mona Lisa’nın gülüşü üzerine, çeşitli ülkelerde birden fazla yapılan çalışmaların her birinden farklı yanıtlar çıksa da, çoğunluk Lisa’nın gerçekten mutlu olduğunu söylüyor.



Tabloya dikkatlice baktığımızda Lisa’nın üzgün mü, mutlu mu, gülüyor mu olduğunu bir türlü anlayamıyoruz. Bazı sanat tarihçileri Lisa’nın tablonun yapım aşamasında çok sıkılmış olabileceğini, bunun da yüzüne yansıdığı ihtimalini öne atarken, bazı insanlar için bu cevap pek tatmin edici olmuyor. 

Mona Lisa’nın gülümseyip gülümsememesi bence sadece ona, yani tabloya bakan kişinin bakış açısı ile alakalı. Üzerine makaleler yazılan bu gülüşü, bazı insanlar için gerçek bir mutluluk barındırmıyor. Bazıları ise Lisa’nın gülüşünün sadece küçümseyici bir ifadeden ibaret olduğunu söylüyor.


Mona Lisa portresindeki ifadeye son noktayı koyan ise Almanya'da ki Freiburg üniversitesinin araştırması oldu. Jürgen Kornmeier’in önderliğinde yapılan çalışmada araştırmacıları, 12 farklı kişiye Mona Lisa’nın orijinal tablosunu ve bir de, üzerinde dijital olarak oynanmış sekiz versiyon gösterdi. Katılımcılara bu resimler, belirli aralıklarla sırayla gösterildi. Dijital versiyonların dördünün gittikçe somurttuğu, diğer dördünün ise gittikçe gülümsediği 9 resim arasında katılımcılar %97 oranla orijinal resmin gülümsediğine karar verdi.