Bitki Yetiştirirken Neleri Yanlış Yapıyorsunuz?

Bitkiler hakkında bilmeniz gerekenler

Ne kadar uğraşırsanız uğraşın bitkileriniz soluyor mu? Ya da istediğiniz kadar büyümüyor mu? İlk baştaki sağlıklı hallerinden eser yok mu? Sizin için yanlış yapabiliyor olabileceğiniz bazı noktaları toparladık. Buradaki basit hataları düzelttikten sonra bitkilerinizin canlanacağını ve güzelleşeceğini umut ediyoruz.

1) Bitkilerinizi Çok Sulamayın

Özellikle yaz günlerinde havaların sıcak olması bitkileri sık sulama isteği uyandırabilir. Yine de eğer bitkinizin ne sıklıkla sulanması gerektiğinden emin değilseniz bitkilerinizi sık sık sulamak yerine az sulamaya çalışın. Bitkilerin çok sulanması az sulanmasından çok daha tehlikelidir. Bitkilerim susadıklarını dallarının sarkması, yapraklarının yumuşaması gibi şekillerde belli eder. Bu durumlar kalıcı değildir ve bitkiyi sulamanız durumunda geçecektir. Bunun aksine, bitkiyi fazla sulamanız köklerini öldürür ancak bunun etkilerini ancak kökler çürüyüp gittikten sonra görebilirsiniz. Bu yüzden eğer bitkinizin su isteme sıklığını bilmiyorsanız bitkiyi az sulamak her zaman daha iyidir.

2) Bitkinizin Saksısını ve Köklerini Kontrol Edin

Bitkinizin saksısının altı delik olmalı, bu sayede topraktaki fazla su akar ve kökler çürümez. Ayrıca saksı bitkinin boyutuna uygun olmalı. Küçük saksılar bitkinin büyümesini engellerken gereğinden büyük saksılar da bitkinin enerjisini köklerinin büyümesi için kullanmasına neden olur. Ayrıca orkide gibi bazı türler kökleri ile de fotosentez yaptığı için şeffaf saksıya konulmalıdır.

3) Bitkilerinizi Çiçekçi ya da Marketler Yerine Fidanlıklardan Alın

Bitkilerinizin ölüp durmasının sebebi siz de olmayabilirsiniz tabii ki. Marketlerdeki bitkilerin bazıları uzun yollardan getirilir ve bu sürede kurumamaları için köklerin etrafına sünger yerleştirilir. Bu süngerler uzun süreli susuzluktan bitkiyi korusa bile evde kısa aralıklarla sulanacağı ortamda sünger suyu emecek ve bitkinin köklerini çürütecektir. Marketlerden alınan bitkileri satın aldıktan sonra kontrol etmek önemlidir. Eğer köklerin etrafında sünger varsa ya sünger çıkarılmalıdır ya da bitkiye daha seyrek su verilmelidir. Çiçekçilerde ise amaç bitkiyi aldığınızda/hediye ettiğinizde en güzel halde görünmesidir. Bunun için genelde çeşitli besinler ve hormonlar kullanılır. Tabii ki çiçekçiden çiçekçiye aldığınız bitkinin durumu değişkenlik gösterebilir ancak güvenmediğiniz çiçekçiden alacağınız bitkinin sonu hüsran olabilir. Fidanlıkta ise çiçeğin o anki görünümü çok da önemli olmadığından daha sağlıklı bitkiler bulmanız daha kolay olacaktır.

4) Bitkinizin Hava Akımı Sevip Sevmediğini Kontrol Edin

Her bitki her koşulda yaşamaya uygun değildir. Özellikle hava akımı bitkilerin gelişiminde önemlidir. Bu benim Çin karaağacı bonsaimin yaşadığı bir durumdu. Hava akımında bulunurken parlak ve küçük yapraklar verirken içeriye aldığımda daha ince, mat ve büyük yapraklar veriyordu. İki tarafta da benzer ışık aldığından en büyük değişken hava akımıydı. Sağlıksız büyüyen bitkilerin bir sorunu da bu olabilir. Bitkinin türünün hava ihtiyacını araştırmak bu yönden iyi olabilir.

5) Sulama Yönteminizi Değiştirin

Bitkiyi üstten suladığınızda toprağı da yıkamış olursunuz ve yararlı mineraller toprağın altına doğru ilerler. Bu, tüm bitkiler için sıkıntı olmayabilir. Bitkiniz üstten sulandığında da sıkıntı yaşamayabilir. Yine de tavsiye olarak başka bir sulama yönteminden bahsedebilirim. Suyunuzu bir kabın içine koyup saksılarınızı 1-2 dakika bu kabın içinde tutarak bitkilerinizi alttan da sulayabilirsiniz. Toprak suyu yukarıya çekeceği için toprağın hem üstü hem de altı eşit miktarda sulanmış olacaktır. Üstten suladığınızda ise toprağın altının ıslanıp ıslanmadığı ancak saksının altındaki deliklerden su geldiğinde kesin olarak söylenebilir, diğer türlü yorum yapmak çok zordur.

6) Bitkilerinizin Aldığı Işığa Dikkat edin

Her bitki güneşi sevmez. Bazı bitkiler gölge, bazıları yarı gölge ister. Kavurucu yaz sıcaklarında öğle güneşi görmek çoğu bitki için zararlıdır. Yine de bitkinizin yeteri kadar ışık alması ve fazla sıcaktan/soğuktan korunması sağlığını olumlu yönde etkileyecektir. Bitkinizi aldığınız yere ne kadar ışık istediğini sormanız ya da internetten araştırmanız iyi bir fikir olacaktır.

7) Çiçeklerinizi Budarken Dikkatli Olun

Çiçekleriniz fazla büyüdüğünde onu budamak isteyebilirsiniz. Özellikle dökülmek üzere olan çiçekleri ve dalları bitkiden ayırmanız bitkiyi rahatlatacaktır. Yine de bitkileri budarken dikkat etmeniz gereken bazı noktalar var. Budama için kullanacağınız araç steril olmalı. Eğer bu aracı daha önce kullanmışsanız ateşte biraz tutarak üzerindeki mikropları öldürebilirsiniz. Ayrıca budadığınız/darbe alan yeri toztarçın ile kapamanızı tavsiye ederim. Bu alan, açık bir yaraya benzer ve bitkinizi güçsüz bırakır, toz tarçın ise bölgeyi temiz tutacak ve mikropların bitkiye bulaşmamasını sağlayacaktır.