Çiçeklerin Kraliçesi: Şakayık
Zarifliğiyle hoş hisleri zihnimize taşıyan şakayık çiçeğinin öyküsüne ve farklı renklerinin temsilcilerine kısa bir bakış.
Diğer isimleriyle ''Yaban gülü'' ve ''Ayı gülü'' olarak da anılan, Çin'deki ismi ''Çiçeklerin kraliçesi'' olan mis kokulu Şakayık çiçeklerinin yaşamına gelin birlikte bakalım.
Oldukça zarif ve hoş görünen, Latince ismi ''Paeonia turcica'' olan şakayıklar, Türkiye'de Doğu Anadolu ve Akdeniz bölgelerinde yetişir. Familyasının içinde geçen ''turcica (çoğul olarak = turcicae)'' sözcüğü de Türk manasına gelerek Anadolu şakayığını somutlaştırıyor en zarif haliyle. Artı olarak Japonya ve Çin'de de yetişiyor, hatta meraklısına: Türkiye'de Antalya, Burdur, Denizli illerinde yetişmekle birlikte 2015-16 yıllarında Tokat yaylalarında da görülmüştür.
''Expo 2016 Antalya Ajansı'' tarafından doğal yaşam alanında koruma altına alınmış ve bu endemik çiçeği koparanlara 2023 verilerine göre 244 bin TL para cezası uygulanmakta.
RENKLERİNE GÖRE ŞAKAYIK ÇİÇEĞİNİN DEĞİŞEN ANLAMLARI
- BEYAZ ŞAKAYIK: Masumiyeti temsil etmesinin yanı sıra mahcubiyeti ve sunulmaya hazır olan bir özrü de renginde barındırır.
- KIRMIZI ŞAKAYIK: Aşk ve romantizm gibi tutkulu, yoğun ve ihtiraslı hisleri temsil eden kırmızı çiçeklerin bir üyesi de kırmızı şakayıklar.
- PEMBE ŞAKAYIK: Genellikle gelinlerin tercih ettiği türden olan pembe şakayıklar; iyi şansı, şefkati, zarifliği ve iç ferahlatan hisleri temsil ediyor.
- MOR ŞAKAYIK: Asil bir renk olan mor; şakayık çiçeğinde de asaleti, zarafeti, saygıyı ve bunlar gibi güçlü bağları temsil eden sözcükleri kapsayarak temsilciğini yapıyor.
- SARI ŞAKAYIK: Şans, olumlu hisler, eğlence, arkadaşlık ve güneşin rengini temsil etmesi sebebiyle özellikle arkadaşlık bağlarına ithaf edilmek amacıyla evlerde ve ellerde yerlerini alıyor.
Çiçeklerin Kraliçesinin Mitolojik Öyküsüne Kısa Bir Bakış
Yunan mitolojisinde yeraltı Tanrısı olan Hades'in ve savaş Tanrısı Ares'in yaralarını iyileştiren tanrıların hekimi Paeon, hamile olan kadınların çektiği ağrıları dindirebilmek adına şakayık çiçeğini arar. Tıbbın ve sağlığın Tanrısı olan, sanatın ve güneşin Tanrısı Apollon'un oğlu Asklepios aynı zamanda tanrıların hekimi olan Paeon'un da hocasıdır. Öğrencisini kıskanan Asklepios, öğrencisine zarar vermek gibi fikirleri imgeler. O sırada Tanrıların Tanrısı Zeus, hocası ona zarar vermesin diye Paeon'u şakayık çiçeğine çevirerek hocasının gazabından kurtarır. Daha sonraları ise bu zarif görünümlü ve mis kokulu çiçeğin adı ''Paeonia'' olur.
Bu yazımda Nisan aylarında tomurcuklarını açmaya başlayan, soğuğu ve yerinin değiştirilmesini pek sevmeyen nazlı biri olarak anılan şakayık çiçeğinin kısa öyküsüne ve renklerinin temsil ettikleri manaya değindim.
Mutluluğu ve huzuru aynı anda yaşayan insanlara benzetilmesi ise cabasıdır, bu yazımın dileği ise şakayık çiçeğine benzetilen insanlardan olabilmek olsun...