Bitkisel Sütler

Bitkisel süt üretimi giderek yaygınlaşıyor. Bu kadar yaygınlaşırken hep beraber bitkisel sütleri inceleyelim istiyorum.


Bitkisel sütler tanım gereği, "süt" değildir daha ziyade, bitkisel ürünlerden elde edilen özütlerin suyla karıştırılarak, süt-benzeri bir görünüme, damak tadına, aromaya ve kıvama getirilmesiyle elde edilen ürünlerdir. Bitki-temelli sütler, gerçek anlamıyla süt olmadıkları için bazı ülkelerde, örneğin Avrupa Birliği'nde, "süt" olarak pazarlanmaları yasaktır.


Bitkisel süt ile inek sütü aynı besleyici özelliklere sahip olabilir mi?

Protein içeriği bakımından hayvan sütü ile yarışabilecek durumda olan sadece soya sütü denebilir. 250 ml (1 bardak) inek sütünde 7,9 gram protein varken, soya sütünde bu miktar 11,59 gram, hindistan cevizi sütünde 1 gram, badem sütünde 1 gram ve pirinç sütünde 0,2 gram protein bulunmaktadır.

Hangi Bitkilerin Sütü Tüketilebilir?

  • Buğdaygiller: arpa, fonyo, mısır, darı, beyaz yulaf, pirinç, çavdar, sorgum, tef, tritikal, kavuzlu buğday, buğday
  • Sahtetahıllar: Amaranthus, karabuğday, kinoa
  • Baklagiller: acı bakla, bezelye, yer fıstığı, soya
  • Kuruyemişler: badem, Brezilya fındığı, kaju, orman fındığı (veya kısaca "fındık"), Macadamia, pikan cevizi, Antep fıstığı, ceviz
  • Tohumlar: çiya tohumu, keten tohumu, kendir tohumu, kabak çekirdeği, susam tohumu, ayçiçeği tohumu
  • Diğer: Hindistan cevizi, patates, yer bademi

Bitkisel Sütün Fiyatı Ne kadar?

Bunu çok üzülerek söylüyorum ki bitkisel sütler çok pahalı. Normal bir sütün (hayvansal sütün) bir paketi 10-20 TL arasında değişirken bitkisel sütler 35-40 TL arası bir fiyatta satılıyor.


Ayrıca küçük bir öneri yapmam gerekirse kahveyi sütlü tüketmeyi seven biriyseniz badem sütlü latteyi denemenizi tavsiye ederim. Kahvelerinize çok yakıştıracak ve belki de hayvansal süt yerine bitkisel süt tüketmeyi tercih edeceksiniz!