Biyotaklit Nedir?

Doğadaki birçok olayın veya sistemin taklit edilerek teknolojik alanda kullanılması olarak tanımlanmaktadır.

İnsanların doğada bulunan sistemleri taklit ederek veya bunlardan ilham alarak insanların problemlerine çözüm getirmeyi amaçlayan özellikle nanoteknoloji, robot teknolojisi, yapay zeka, biyomedikal endüstri ve askeri donanım gibi alanlarda kullanılmak üzere mühendislik yaklaşımları ile geliştirdikleri malzeme, alet, mekanizma ve sistemlerin tümünü inceleyen bilim dalıdır.

Kelime anlamı biyolojik taklit olan biyomimetik, doğada olup biten tüm olayların bir taklidini,bir kopyasını teknoloji kullanarak makineleşmeye aktarılmasını konu edinmiştir. Kısacası doğanın taklit edilmesine biyomimetik denir.

Biyomimetik, insanların doğada bulunan sistemleri taklit ederek yaptıkları maddelerin, aletlerin, mekanizma ve sistemlerin tümünü ifade eden bir terimdir.


Doğadaki tasarımlar örnek alınarak yapılan aletlere, özellikle nanoteknoloji, robot teknolojisi, yapay zeka (AI), tıbbi endüstri ve askeri donanım gibi alanlarda kullanılmak için gerek duyulmaktadır.

Biyomimikri Enstitüsü'ne göre biyomimikri (biyotaklit), “doğanın zaman içinde test edilmiş modellerini taklit ederek insan sorunlarına sürdürülebilir çözümler arayan bir inovasyon yaklaşımı” olarak tanımlanabilir. Amaç, uzun vadede dünyadaki yaşama iyi uyarlanmış ürünler, süreçler ve politikalar yeni yaşam biçimleri yaratmaktır.

Biyotaklit, gezegenimizin gözlemlenmesine ve onun 3,8 milyar yıllık evrim ve gelişimine dayanan bir süreçtir. Tarihsel olarak biyolojik organizmalar (hayvanlar, bitkiler, mikroplar) hayatta kalmak, organizasyonlarını ve işleyişini optimize etmek ve formlarını işlevlerine uyarlamak için yaşam stratejileri geliştirebilmiştir. Biyotaklit alanında ünlü bir uzman olan Amerikalı biyolog Janine Benyus’un belirttiği gibi: “Doğa, karşılaştığımız tüm zorlukları çoktan çözdü. Başarısızlıklar fosil haline geldi ve bizi çevreleyen şey hayatta kalmanın anahtarıdır ”. Benyus, 1990’ların sonlarında, insanların sorunlarına, ürünlerine ve politikalarına çözüm ararken bilinçli olarak doğanın yollarını taklit etmesi gerektiği temel önermesini geliştirerek biyomimikri kavramına öncülük eden ilk bilim insanı olmuştur.

Biyotaklit’in 3 Temel Kuralı

Taklit Etme: Daha sürdürülebilir tasarımlar yaratmak için doğanın formlarını, süreçlerini ve ekosistemini öğrenmenin ve ardından bunları kopyalamanın bilimsel, araştırmaya dayalı uygulaması.
Ruh: Doğanın nasıl çalıştığını anlama ve yaşama elverişli sonuçları sürekli olarak destekleyen tasarımlar yaratma felsefesi.
Bağ Kurma: Hepimizin doğanın bir parçası olduğumuz ve doğanın her bir parçasının birbirine bağlı olduğunu kabul etmekle yapılan tasarımların değerinin artacağı inancı. Biyotaklit bir uygulama olarak bizi doğayı gözlemlemeye ve doğada zaman geçirmeye, ona nasıl derinden bağlı olduğumuzu anlamaya, yaşamın ve biyolojik stratejilerinin nasıl çalıştığını deneyimlemeye teşvik eder.

Biyotaklit Örnekleri

Kingfisher kuşu gagası ve Japon hızlı tren aerodinamiği

Kurbağalar ve uçaklarda buzlanmaya karşı sıvı

Dulavratotu ve Velcro Bandı (cırtcırt)

Yusufcuk ve helikopter

Yunuslar ve sonar sistemi

Kutup Tavşanı ve kar ayakkabısı

Göçmen kuşlar ve gösteri uçakları

Yunus burnu ve gemi pruvası

Aerospace Uçağı ve Kedi Balığı

Münih Olimpiyat Stadı ve Yusufçuğun kanatları

Yüzme paletleri ve Balinalar

https://www.gelisenbeyin.net/biyotaklit.html

https://opinyu.com/opinyu/biyotaklit-nedir/

https://bilisimveteknik.com/biyotaklit-ornekleri/

https://onedio.com/haber/teknolojinin-dogadan-ilham-alarak-gelistirdigi-biyomimetik-biliminden-24-carpici-ornek-584385