Kitap önerisi: Büyük biyologlar Ray’den Hamilton’a 

Biyologların biyografilerini merak edenler için bir kitap önerisi

Büyük bilim insanları sevdiğim bir seri ve “Büyük Biyologlar” kitabı da bunlardan biri. Fakat önceki kitapların aksine “Büyük biyologlar” kitabında biraz daha fazla anlatım bozukluğu olduğunu fark ettim. Bu noktada çevirmene bir eleştiri yapmayacağım çünkü çeviri işinin ne kadar zor ve uğraştırıcı bir iş olduğunu biliyorum. Zaten kitaptaki bozukluklar da kitabı anlaşılmaz bir hale getirmiyor. Fakat bu bozuklukların miktarının diğer kitaplara kıyasla daha çok olduğunu aklınızda bulundurun. 

Öte yandan kitap (yukarıdaki bendeki baskısı) adından da anlaşılacağı üzere biyoloji alanında önemli çalışmalara imza atmış biyologların hayat hikayeleri ve çalışmaları anlatılmaktadır. Bu biyografiler o dönemde yaşamış farklı bilim insanları ve ünlü kişilerin görüşleri ile desteklenmiş ve ilaveten bu bilim insanlarının kişisel ve fiziksel özelliklerine de değinilmiş (en azından hakkında veri bulunanların özelliklerine değinilmiş.). Üstelik kitap görece sade bir dille yazılmış, elbette biyoloji ile ilgili belli terimler var ancak bu okumayı zorlaştıracak düzeyde değil. 

Kitaptaki biyografiler görece yakın bir dönemde, 17. Yüzyıl, başlamakta ve yakın tarihte ölmüş olan bilim insanlarına kadar gelmektedir. Şu anda yaşayan biyologlar ve geçmişte biyolojiyle ilgili araştırmalar yapmış olan ancak biyolog olmayan kişilerin biyografileri ise kitaba dahil değildir.   

Kısacası büyük biyologlar kitabı, geçmişte yaşamış biyologların biyografilerini öğrenmek isteyen, onları tanımak isteyenler için ideal bir kitap.