İnsanlarla Düşündüğünüzden Daha Fazla Ortak Noktaya Sahip Olan Hayvanlar

Listede belki de daha önce duymadığınız bazı ilginç bilgiler var. İyi okumalar dilerim.

Şu ana dek maymunların insanların yaşayan en yakın akrabası olduğunu biliyorduk. Fakat listede belki de daha önce duymadığınız bazı bilgiler var. Bunun için size bir liste hazırladım. İyi okumalar dilerim.

1- Şempanzeler

Araştırmacılar 2005 yılında şempanzelerin DNA'mızın yüzde 98,6 ila 99'unu paylaştığını belirlediler. Bununla birlikte, insanlara gorillerden daha yakınlar! Dikkat çekici bir şekilde, dişi şempanzeler de insanlarınkine benzer bir üreme döngüsünü paylaşyorlar ve çoğu cinsel olgunluğa gençlik yıllarından hemen önce veya ergenlik yıllarında ulaşır. Ayrıca yaklaşık 8 aylık bir gebelik süreleri vardır.

2- Bonobolar

2012 yılına kadar bonoboların şempanzelere çok benzer olduğunu öğrendik.
Aslında, ikisi DNA'larının yüzde 99,6'sını paylaşıyor. Bu, genom diziliminde neredeyse insanlara şempanzeler kadar yakın oldukları anlamına geliyor. Araştırmacılar, üçümüzün evrimsel olarak 4 ila 7 milyon yıl önce ayrıldığına inanıyor. Tüm maymunların en duygusalı olan bonobolar, duyguları ve duygusallaşmaları aynı insanlarınkine benzer.

3- Goriller

Gorillerle biz, gorillerle şempanzelere kıyasla, çok daha fazla benziyoruz ve genetik dizilimin yüzde 98'ini paylaşıyoruz. Bilim insanları, insanların ve gorillerin yaklaşık 10 milyon yıl önce ortak bir atadan ayrıldığına inanıyor. Ayrıca DNA'mızdaki belirli ortak genlerin insanlarda bunama gibi hastalıklara neden olduğunu, ancak gorillerde bunun olmadığını buldular.

4- Orangutanlar

Aile ağacının biraz daha aşağısında, DNA'larının yüzde 97'sini insanlarla paylaşan orangutanlar var. Araştırmalara göre erkek orangutanlar, kavga etmeden önce etrafta sıçrayarak ve bir şeyleri kırarak "sert adam" sendromunu yansıtıyorlar. Klasik "bana gel kardeşim" şovmenliği yapıyorlar kısacası. İnsanların erkekleriyle bu açıdan benzerlik gösteriyorlar.

5- Gibbonlar

Gibbonlar insanlarla DNA'larının yüzde 96'sını paylaşmaktadırlar. Yaklaşık 4 milyon yıl önce, şimdi ağaçların arasında zahmetsizce sallanmalarına izin veren kollar ve omuzlar geliştirdiler. Onların ustaca ağaçtan ağaca atlamalarına ve sallanmalarına vesile olan "Palmaris Longus" isimli kas, insanlarda da bulunur ve bu kas insanlarda, şempanzelerde ve gorillerde nispeten daha kısadır. Bir araştırmaya göre gibbonların, ilk insanların 1.8 milyon yıl önce çıkardığı seslere benzeyen en az 26 ses kullandığı belirlendi.

6- Lemurlar

Lemurların da insanlar gibi primatlar olduğunu biliyor muydunuz? Primatlar olarak farklı bir sınıfa mensupturlar. İnsanlara, şempanzeler ve diğerleri kadar yakın değiller. Yaklaşık 77 milyon yıl önce insanlarla ortak bir atadan gelmiştirler. Ne yazık ki, tüm lemur türlerinin yüzde 70'inden fazlası şu anda nesli tükenme tehlikesi altındadır. Acil önlem alınmazsa çok geçmeden yok olacaklar.

7- Kediler

Muhtemelen en iyi arkadaşlarımız oldukları için köpeklerin evrimsel ölçekte insanlara biraz daha yakın olduğunu düşündünüz. Ama kediler aslında insanlara köpeklerden daha yakınlar! Araştırmalar, kedilerle insanların genlerinin yüzde 90'ını paylaştığını ortaya çıkardı. Ayrıca kendilerini bilerek evlerimize sokmuş olabilirler. Kanıtlar, kedilerin 10.000 yıldan fazla bir süre önce çiftçilere biraz daha fazla koruma ve yiyecek sağlamak için yardım ederek kendi kendilerini evcilleştirdiğini gösteriyor.